Skocz do zawartości

prowadzenie roweru (rama 20 ) przy krótkim mostku 60 mm

kubar321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chcę zmienić mój mostek obecnie 100mm na 60mm .Mam obawy co do tego czy rower będzie się dobrze prowadził. Czekam na opinie :)

Opublikowano

Odpowiadam. Nie. A nawet tak.

Zależy jaki rower, jaka do tego kierownica, co chcesz osiągnąć takim mostkiem.

• 3 lata później...
Opublikowano

Ja dwa tygodnie temu zmieniałem mostek w mojej szosie ze 100 mm na 80. Niektórzy pisali że rower będzie się gorzej prowadził i że będzie bardziej „nerwowy”. Zmieniłem i co... ? I nic... Rower prowadzi się tak samo pewnie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
9 godzin temu, MiśTed napisał:

....zmieniałem mostek w mojej szosie ze 100 mm na 80...Rower prowadzi się tak samo pewnie. 

Jak już jakaś bajka wpuszczona do internetu lub rozgłaszana przez "fachowców" zadomowi się w umysłach tych, którzy nie próbowali tylko słuchali "mądrzejszych" to staje się ona prawdą niepodlegającą jakiejkolwiek weryfikacji. To jest tzw prawda wiekuista. ;)

Brawo za spróbowanie!

• Lubię to! 1
Opublikowano

Będzie łatwiej skręcał, tzn ten sam ruch kierownicy będzie powodował ciaśniejszy zakręt.
Przyzwyczaisz się po 5 minutach i już.

Opublikowano

W zakupionej szosie używce również zmuszony byłem zmienić mostek na krótszy. Nerwowość, jeśli tak to można nazwać, jest odczuwalna przy wchodzeniu w zakręty przy większej prędkości, rower po prostu szybciej reaguje i trzeba się przyzwyczaić. Poza tym nie ma większych problemów i tak jak pisali moi przedmówcy da się jeździć przynajmniej jak dla mnie.  

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

To ja się dołączę, mam wrażenie, że potrzebuje krótszy mostek. Chodzi o sztywniaka którym się ścigam. Mam pozycję dosyć mocno pochylona i wyciągnięte ręce. Kupując rower byłem na pograniczu L i XL, ale przez długie nogi i mocno wysunięta rurę podsiodlowa wybór padł na XL. Podczas jazdy na odcinkach które pozwalają na to, zawsze przestaje trzymać kierownicę, a ręce opieram tylko na kierownicy aby było wygodnie. Więc wydaje mi się, ze założenie krótszego mostka by załatwiło sprawę ? Ściągając ręce co daje delikatnie prostsza pozycję czuje większy komfort jazdy. Teraz mam oryginalny 100mm, o ile go skrócić, aby  nie odebrać zbytnio walorów jezdnych ?

Opublikowano
6 godzin temu, seba8121 napisał:

To ja się dołączę, mam wrażenie, że potrzebuje krótszy mostek. Chodzi o sztywniaka którym się ścigam. Mam pozycję dosyć mocno pochylona i wyciągnięte ręce. Kupując rower byłem na pograniczu L i XL, ale przez długie nogi i mocno wysunięta rurę podsiodlowa wybór padł na XL. Podczas jazdy na odcinkach które pozwalają na to, zawsze przestaje trzymać kierownicę, a ręce opieram tylko na kierownicy aby było wygodnie. Więc wydaje mi się, ze założenie krótszego mostka by załatwiło sprawę ? Ściągając ręce co daje delikatnie prostsza pozycję czuje większy komfort jazdy. Teraz mam oryginalny 100mm, o ile go skrócić, aby  nie odebrać zbytnio walorów jezdnych ?

W wątku o "naszym" Giancie pisałem, że zmieniałem mostek na 70mm i dla mnie zmiana na plus - żadnych negatywnych odczuć. Choć dla mnie głównym powodem zmiany mostka była chęć poprawy zwrotności. A tak na marginesie, to oryginalnie w XL-ce mostek był chyba 90mm a nie 100mm.

Co do pozycji dłoni na kierownicy mnie bardziej pomogła zmiana kierownicy na inaczej giętą niż samo skrócenie mostka. Nie mniej, odpowiednie ułożenie uzyskałem dopiero przy 3 składowych: mostek, kierownica i gripy.

Opublikowano

Ja mam wrażenie jeżdżąc że mam za daleko kierownicę. Wygodnie mi na prostych odcinkach opierać tylko palce na kierownicy co prostuje trochę sylwetkę.

Opublikowano

Bo XTC jest dość długi porównując choćby z takim Scott'em Scale.

Tak jak pisałem wyżej, skrócenie mostka u mnie dało tylko pozytywne odczucia i co do pozycji i co do prowadzenia, więc moim zdaniem możesz śmiało próbować.

Jak się ewentualnie zobaczymy na pierwszym BAM w tym sezonie w Rybniku to możesz się przymierzyć do mojego i sobie porównasz 🙂. Albo zapraszam do Będzina, tyle że ja jestem jeszcze uziemiony przez złamaną kostkę więc spotkać się gdzieś w terenie byłoby dla mnie problematyczne 🙂

Opublikowano

Na BAMie myślę, że na pewno się spotkamy, do Będzina bliziutko, może na szosę któregoś cieplejszego dnia bym wskoczył i odwiedził. 

Opublikowano
3 godziny temu, seba8121 napisał:

Na BAMie myślę, że na pewno się spotkamy, do Będzina bliziutko, może na szosę któregoś cieplejszego dnia bym wskoczył i odwiedził. 

Zapraszam 🙂 Jak coś to napisz na PW to dam Ci namiary (to jest niedaleko Parku Zielona).