Skocz do zawartości

Czym odtłuścić tarcze najlepiej?

MateGG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przezprzypadek psikłem sobie brunoxem deo na tarcze. Czym odtłuścić je.

Opublikowano

W każdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz za ok 10 zł zmywacz do hamulców (służy do odtłuszczania tarcz w samochodach przed montażem) To spray uwalniający rozpuszczalnik pod dużym ciśnieniem. świetny do czyszczenia i odtłuszczania różnych nawet trudno dostępnych miejsc. Do tarcz w rowerze sprawdzi się perfect.

Benzynka też da radę.

Opublikowano
Godzinę temu, MateGG napisał:

Witam. Przezprzypadek psikłem sobie brunoxem deo na tarcze. Czym odtłuścić je.

Mam nadzieję, że potem przez przypadek nie uzywałeś hamulców? Bo jeśli tak to od razu zaopatrz się w nowe klocki. Stare do kosza.

Opublikowano

Ja robię to benzyną ekstrakcyjną. Pewnie są lepsze preparaty ale daje radę.

Opublikowano

Ja benzyną albo rozpuszczalnikiem.. zależy co w garażu akurat jest.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja do hamulców, łańcucha, napędu i przygotowania powierzchni do malowania używam czegoś takiego. Marka jest w sumie nie ważna. Koszt to 7-12 zł za 500ml. Spray pod wysokim ciśnieniem. Bardzo szybko odparowuje. Wymyślony właśnie do odtłuszczania tarcz hamulcowych po montażu. Polecam taki preparat. 3fbaa7f6f5ae56ff5c8e3cef9cf1cb3e.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja używałem ostatnio czegoś takiego: FORCLEAN czysty silnik Plak 750ml, https://www.google.pl/search?q=FORCLEAN+czysty+silnik+Plak+750ml

Środek mi się podoba, bo jest na nim napisane, że jest bezpieczny dla gum, co w przypadku czyszczenia zacisków hamulcowych jest ważne dla tłoczków.
Użyłem do zacisków jak i tarczy.

Od długiego czasu borykałem się z problemem słabego hamowania na przednich hamulcach.
Na początku tego sezonu wymieniałem klocki i po 2 miesiącach problem wrócił. Prawdopodobnie u mnie zaciski lub tarcze nie były odczyszczone przed zmianą klocków.
Jak na razie hamulce tarczowe mam jak żyleta.

Edytowane przez Freud
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Stało się, część psikacza typu wd40 dostała się na klocki. Odtłuszczałem parę razy tarcze i klocki. Przestało piszczeć ale hamuje to jako tako (tył) nie tak jak wcześniej. Przelecieć klocki papierem ściernym? Czy "napiły" się one i już tak zostanie? (klocki żywiczne)

Opublikowano

nic nie szkodzi spróbować. Z metalikami byłoby łatwiej 

Opublikowano

Do tarczy stosuje spreja. Raz udało mi się odratować zapaprane okładziny papierem ściernym. To metaliki były

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

z metalikami nie ma problemu, opalanie i papier ścierny. Tylko nie wiem jak żywiczne na płomień zareagują :P

Opublikowano

Kiepsko. Efektu najczęściej nie ma, a jak przegrzejesz to może Ci się odkleić okładzina od blaszki.

Opublikowano

Ja swoje żywiczne BS01 od shimano papierem ściernym odratowałem i nie było potem z nimi żadnych problemów ;) Ale pewnie wszystko zależy od tego ile oleju tam się dostało...

Opublikowano

Na obecną chwilę po przeleceniu papierkiem 800 jest ok. Nie skrzypią, blokują koło od razu :)

Opublikowano
2 godziny temu, aju napisał:

przeleceniu papierkiem 800 jest ok

Ja tarłem w poprzek 60ką :D

Opublikowano
Dnia 15.09.2017 o 18:06, Puncu napisał:

Ja tarłem w poprzek 60ką :D

Prawie jak byś je o beton tarł :D