Skocz do zawartości

Czym odtłuścić tarcze najlepiej?

MateGG

Rekomendowane odpowiedzi

W każdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz za ok 10 zł zmywacz do hamulców (służy do odtłuszczania tarcz w samochodach przed montażem) To spray uwalniający rozpuszczalnik pod dużym ciśnieniem. świetny do czyszczenia i odtłuszczania różnych nawet trudno dostępnych miejsc. Do tarcz w rowerze sprawdzi się perfect.

Benzynka też da radę.

Godzinę temu, MateGG napisał:

Witam. Przezprzypadek psikłem sobie brunoxem deo na tarcze. Czym odtłuścić je.

Mam nadzieję, że potem przez przypadek nie uzywałeś hamulców? Bo jeśli tak to od razu zaopatrz się w nowe klocki. Stare do kosza.

Ja do hamulców, łańcucha, napędu i przygotowania powierzchni do malowania używam czegoś takiego. Marka jest w sumie nie ważna. Koszt to 7-12 zł za 500ml. Spray pod wysokim ciśnieniem. Bardzo szybko odparowuje. Wymyślony właśnie do odtłuszczania tarcz hamulcowych po montażu. Polecam taki preparat. 3fbaa7f6f5ae56ff5c8e3cef9cf1cb3e.jpg

Ja używałem ostatnio czegoś takiego: FORCLEAN czysty silnik Plak 750ml, https://www.google.pl/search?q=FORCLEAN+czysty+silnik+Plak+750ml

Środek mi się podoba, bo jest na nim napisane, że jest bezpieczny dla gum, co w przypadku czyszczenia zacisków hamulcowych jest ważne dla tłoczków.
Użyłem do zacisków jak i tarczy.

Od długiego czasu borykałem się z problemem słabego hamowania na przednich hamulcach.
Na początku tego sezonu wymieniałem klocki i po 2 miesiącach problem wrócił. Prawdopodobnie u mnie zaciski lub tarcze nie były odczyszczone przed zmianą klocków.
Jak na razie hamulce tarczowe mam jak żyleta.

Edytowane przez Freud

Stało się, część psikacza typu wd40 dostała się na klocki. Odtłuszczałem parę razy tarcze i klocki. Przestało piszczeć ale hamuje to jako tako (tył) nie tak jak wcześniej. Przelecieć klocki papierem ściernym? Czy "napiły" się one i już tak zostanie? (klocki żywiczne)