Skocz do zawartości

co wybrać? help

Marcin_666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam dylemat przy wyborze roweru, gdyż waham się miedzy gravelem z pełną grupą GRX, ale ma widelec carbon z alu rurą sterową, a gravelem, który posiada widelec full carbon, ale z grupy GRX tylko przerzutki i korbę.

Pozostałe komponenty są już mniej istotne, a powyższe nie pozwala mi podjąć jednoznacznej decyzji, gdyż stawiam na komfort, a nie wiem, czy widelec z alu czy full carbon, będzie miał na tyle istotne znacznie, aby porzucić rower z pełnym GRXem.

https://www.romet.pl/Rower,ASPRE_2,10,792,799,15489,2021.html#808000-52

https://www.cube.eu/pl/2022/bikes/road/gravel/nuroad/cube-nuroad-pro-inkgreynblack/

Pomóżcie na co warto postawić, a z czego zrezygnować.

Jazda to głównie płaskie drogi, mniej lub bardziej równe.

Opublikowano

jeden ma hamulce mechaniczne a drugi hydrauliczne, dosyć istotna różnica oraz kosztowna przy zmianie

Opublikowano

Dzięki za info.

Interesuje mnie kwestia czy kosztem hamulca hydro., warto wybrać widelec full carbon, a może odwrotnie? Zdania są różne na ten temat (rzecz dot. tłumienia drgań), czy może nie będzie to, aż tak zauważalne i wziąć rower z pełną grupą GRX? Nie sądzę, abym w przypadku obu rowerów chciał coś wymieniać, ale jeżeli widelec alu-carbon jest odczuwalnie gorszy od full carbon, to preferuję wygodę. Hamulce TRP w Cube też działają w miarę sprawnie, więc dla mnie jest ok.

Czytałem, że połączenie alu i carbon nie zawsze jest dobrze zrobione, jednak boję się o ból rąk podczas jazdy po nierównościach. Jakie są Wasze odczucia na temat jazdy z widelcem alu-carbon vs full carbon?

Opublikowano

Mam full carbon i na nierównościach i tak bolą ręce. Większe znaczenie ma wg mnie szerokość i ciśnienie koła. To nie jest wygodny rower na gorszej jakości trasy np. płyty, piasek czy tarka na szutrze.

Mam gravela i dla mnie największą potrzebą były hamulce hydrauliczne oraz przerzutka ze sprzęgłem czyli grx. Jednak to wyszło dopiero po czasie bo kupując nie miałem pojęcia na co zwracać uwagę. Niestety nie mam porównania widelca alu, carbon czy alu-carbon. Mogę się jedynie domyślać, że lepsze idzie w stronę komfortu jednak ten komfort i tak jest słaby. Porównując np. do aluminiowego mtb z amortyzacją i szerokimi oponami to jest przepaść nie do zniwelowania. Jednak jak już wcześniej pisałem dotyczy to specyficznych poprzecznych nierówności na drodze.

Opublikowano

Jeśli chcesz coś co tłumi drgania to, niestety, amortyzator lub ... mostek Redshift.
Jeśli rama ma tłumić drgania to raczej trzeba iść w stronę stali a nie karbonu.
Najlepszym tłumikiem do gravela jest szerokość opon.
Poza tym jeśli złożysz 3 rzeczy czyli mostek Redshift, stalową ramę i szerokie opony ( minimum 700\42 C ) z niskim ciśnieniem otrzymasz całkiem komfortowy rower.
Tyle że zupełnie inny niż te o które pytał twórca tematu

Opublikowano

Komfort można poprawić również nawijając dwie owijki lub stosując żelowe wkładki pod owijkę ( ma je w ofercie choćby spec czy fizik).

Co do komfortowej ramy to zależy. Sam carbon z odpowiednio ułożonymi włóknami i ukształtowanymi rurkami będzie najbardziej komfortowy. Stal też będzie w miarę komfortowa i z reguły sporo tańsza.

Zresztą potwierdza to reguła, że do co lepsze stalowe framsety mają chociaż carbonowy wideł.

Sposobem na poprawienie komfortu czterech liter możebyć wymiana sztycy na coś z amortyzacją. Mechaniczne mają w swej ofercie np: Suntour a carbonowe Spec czy Canyon.

Opublikowano
11 godzin temu, liftlodz napisał:

Jeśli chcesz coś co tłumi drgania to, niestety, amortyzator lub ... mostek Redshift.

Ciekawe rozwiązanie. Czy ktoś miał już okazję testować taki mostek? Jak to się ma do prowadzenia roweru i jego stabilności?

5 godzin temu, Nemrod napisał:

Sposobem na poprawienie komfortu czterech liter możebyć wymiana sztycy na coś z amortyzacją.

O cztery litery się nie boję, w końcu jest też wkładka, ale najbardziej obawiam się o ręce, żeby nie drętwiały po kilku km.

Zdaję sobie sprawę, że to nigdy nie będzie to samo i tak komfortowo jak z amorkiem, ale chciałbym wybrać to co będzie najkorzystniejsze.

Opublikowano

Owszem jeżdżę z tym mostkiem od paru miesięcy, przestały mi drętwięć nadgarstki.926c2128b231782d74625cdd22bd2fca.jpg