damian8178 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć, Chciałem sie zabrać w najbliższym czasie za serwis moje amortyzatora. W serwisówce znalazłem że bede potrzebował ok. 120ml oleju 5WT oraz 12ml oleju 15WT. Czy jest to konieczność żeby stosować ten olej 15WT - najmniejsze butelki oleju po 120ml. W ogóle pytanie czy trzymać się tego co jest w dokumentacji czy może warto zmienić olej na inną gęstość? Warto odrazu kupić coś dodatkowego potrzebnego do serwisu amortyzatora (chodzi mi o jakis specjalistyczne smary do uszczelek itp.) Nie chce zakładać nowego wątku także jak moglibyście polecić od razu cos łożysk główki ramy to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam. Edytowane 8 Grudnia 2021 przez damian8178
vdcmike Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Oleju do goleni dolnych warto dać po 10-12ml/goleń. Możesz tam lać peaktycznie kazdy olej o lepkosci 15-30wt. Oleju w tłumiku nie wymieniasz co serwis a raz na kilka sezonów. Smar sram butter albo dynamic seal. Warro też się zaopatrzyć w nowe podkładki pod śruby (crush washer).
damian8178 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2021 @vdcmike Dzięki wielkie za pomoc! Mógłbyś polecić jakis sklep gdzie dostane oryginalne uszczelki do tego modelu? Wszędzie widzę jakieś z szarymi uszczelniaczami - zamienniki?, w sklepie karbonowy.pl maja komplet w cenie 83zł opisane jako dokładnie do tego modelu w tej wersji - Silver solo RL rok 2017. Nie znam jednak sklepu, nie chciałbym kupic jakichś 4-letnich leżaków magazynowych bo wiadomo jak to z uszczelkami po latach. https://karbonowy.pl/amortyzatory-akcesoria/2870-rock-shox-recon-silver-rl-b1-2017-zestaw-uszczelek-4055149214531.html Polecisz jakiś sprawdzony smar do łozysk?
MPowerRanger Opublikowano 9 Grudnia 2021 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Jakiś czas temu zaopatrywałem się w karbonowy.pl w uszczelki do mojej reby. Był to chyba jedyny sklep, w którym towar był od ręki. Uszczelki nowe, brak zastrzeżeń. Co do smarów to fenwicks jest spoko.
vdcmike Opublikowano 10 Grudnia 2021 Opublikowano 10 Grudnia 2021 W cyklomania mają zarówno uszczelki jak i serwis kity oraz cruch-washers luzem...
damian8178 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2021 Ok, dzięki wielkie za pomoc. Jutro będę szukał najlepszych cen i po świętach trzeba się za to w końcu zabrać
Rekomendowane odpowiedzi