Skocz do zawartości

Serwis Rock Shox Recon

damian8178

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Chciałem sie zabrać w najbliższym czasie za serwis moje amortyzatora. W serwisówce  znalazłem że bede potrzebował ok. 120ml oleju 5WT oraz 12ml oleju 15WT. Czy jest to konieczność żeby stosować ten olej 15WT - najmniejsze butelki oleju po 120ml. 
W ogóle pytanie czy trzymać się tego co jest w dokumentacji czy może warto zmienić olej na inną gęstość? 

Warto odrazu kupić coś dodatkowego potrzebnego do serwisu amortyzatora (chodzi mi o jakis specjalistyczne smary do uszczelek itp.) Nie chce zakładać nowego wątku także jak moglibyście polecić od razu cos łożysk główki ramy to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam. 

Olej.thumb.JPG.523f7a0f8e52a7952a551524b8f8c08e.JPG

Edytowane przez damian8178
Opublikowano

Oleju do goleni dolnych warto dać po 10-12ml/goleń. Możesz tam lać peaktycznie kazdy olej o lepkosci 15-30wt. Oleju w tłumiku nie wymieniasz co serwis a raz na kilka sezonów. Smar sram butter albo dynamic seal. Warro też się zaopatrzyć w nowe podkładki pod śruby (crush washer).

Opublikowano

@vdcmike Dzięki wielkie za pomoc! 
Mógłbyś polecić jakis sklep gdzie dostane oryginalne uszczelki do tego modelu? Wszędzie widzę jakieś z szarymi uszczelniaczami - zamienniki?, w sklepie karbonowy.pl maja komplet w cenie 83zł opisane jako dokładnie do tego modelu w tej wersji - Silver solo RL rok 2017. Nie znam jednak sklepu, nie chciałbym kupic jakichś 4-letnich leżaków magazynowych bo wiadomo jak to z uszczelkami po latach. 
https://karbonowy.pl/amortyzatory-akcesoria/2870-rock-shox-recon-silver-rl-b1-2017-zestaw-uszczelek-4055149214531.html

Polecisz jakiś sprawdzony smar do łozysk?

Opublikowano

Jakiś czas temu zaopatrywałem się w karbonowy.pl w uszczelki do mojej reby. Był to chyba jedyny sklep, w którym towar był od ręki. Uszczelki nowe, brak zastrzeżeń. Co do smarów to fenwicks jest spoko.

Opublikowano

W cyklomania mają zarówno uszczelki jak i serwis kity oraz cruch-washers luzem...

Opublikowano

Ok, dzięki wielkie za pomoc. Jutro będę szukał najlepszych cen i po świętach trzeba się za to w końcu zabrać