Silverharp Opublikowano 6 Grudnia 2021 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witam, czy ktoś już rozkminiał ten temat? Mianowicie czy jest możliwe konwertowanie wymienionych piast ze standardu 148 mm i 110 mm na 142 i 100 mm z ośką 12mm? Pozdrawiam
vdcmike Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Bzdura. Nie da się i koniec. Korpus jest 6mm dłuższy, end-capy między boost i zwykłą są te same. Nawet jakby ktoś sobie dorobił krótsze end-capy to kaseta będzie cieła ramę.
GrzesiekNowak Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Niczego nie będzie cieła od ramy do kasety jest tyle miejsca, że jeszcze 2 zębatki by weszły.
vdcmike Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) End-cap od strony napędowej wystaje ponad brzeg korpusu bębenka całe 9,5mm (poniżej zmierzone kilka chwil temu). 3,5mm wchodzi w hak ramy. Zostaje 6mm czyli dokładnie tyle ile trzeba by go skrócić (nie można skracać po dwóch stronach ze względu na usytuowanie tarczy hamulcowej względem zacisku). Tym samym nawet nakrętka kasety nie wejdzie nie wspominając, że koronka 11T wystaje delikatnie ponad bębenek. Jeszcze jakieś wątpliwości, że się tego nie da zrobić? Edytowane 7 Grudnia 2021 przez vdcmike 1
GrzesiekNowak Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Trzeba skrócić po 2 stronach a nie z jednej 6mm🤣 Jak skrocisz z jednej to kolo będzie niesymetryczne względem ramy.🤦♂️🤦♂️
vdcmike Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) 53 minuty temu, GrzesiekNowak napisał: Trzeba skrócić po 2 stronach a nie z jednej 6mm🤣 Nie doczytałeś... jak skrócisz po stronie hamulcowej to tarcza hamulcowa odsunie się na zewnątrz i nie trafi w zacisk. 53 minuty temu, GrzesiekNowak napisał: Jak skrocisz z jednej to kolo będzie niesymetryczne względem ramy.🤦♂️🤦♂️ Bo tego się nie da przerobić w tą stronę. Chyba, że przetniesz korpus piasty i oś w połowie usuwając 6mm). No i po założeniu kasety (piasta DT350 boost, kaseta 11s Shimano) wygląda to jak poniżej... tu nie ma z czego urwać nawet 2mm (jak wspomniałem w hakach ramy chowa się po 3,5mm osi z każdej strony)., Edytowane 8 Grudnia 2021 przez vdcmike
GrzesiekNowak Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) Przecież zacisk ma duży zakres regulacji. Edytowane 8 Grudnia 2021 przez GrzesiekNowak
vdcmike Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Tak, duży zakres regulacji +/- 1mm . Poza tym jak powyżej pokazałem - po założeniu kasety po stronie napędowej robi się na tyle ciasno, że nie ma z czego ciąć.
GrzesiekNowak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zacisk ma zakres regulacji prawie 1cm. Miałem kiedyś piastę 142x12 w ramie 12x148 i zacisk dało się ustawić bez adapteru pod tarcze. U mnie w 350 12x148 jest tyle. 3 mm można by skrócić z drugiej 3 mm i jest 12x142.
Nemrod Opublikowano 9 Grudnia 2021 Opublikowano 9 Grudnia 2021 He ? Ja tu widze wystające 7 mm. Z czego po śladach można wywnioskować, że ostatnie prawie trzy wchodzi w ramę przy dokręconej osi...
vdcmike Opublikowano 10 Grudnia 2021 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Luzik. W razie czego @GrzesiekNowak zwróci kasę za nieudany eksperyment.
Nemrod Opublikowano 11 Grudnia 2021 Opublikowano 11 Grudnia 2021 W dniu 10.12.2021 o 11:24, GrzesiekNowak napisał: 7-3-3=1 Zmieści się. He tylko dochodzi jeszcze łańcuch, który wychodzi nieco poza najmniejszą koronkę kasety jak i nakrętkę od niej. Zresztą 1 mm odległości to nawet bez łańcucha zdecydowanie za mało.
vdcmike Opublikowano 12 Grudnia 2021 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Szkoda nawet dyskutować, tego się nie da zrobić. Jeśli ktoś twierdzi inaczej chętnie zobaczę działająca przeróbkę. Robiłem kilka adaptacji w drugą stronę (ze 142 na 148) i też bywały problemy trudne do przeskoczenia (zakres regulacji na przerzutce się kończył, pod tarczę hamulcową trzeba było stosować 3mm adapter (bo tam nie ma regulacji pozwalającej na takie manewry)) czy w końcu niepoprawna linia łańcucha ze względu na brak możliwości zwiększenia offsetu blatu korby).
GrzesiekNowak Opublikowano 12 Grudnia 2021 Opublikowano 12 Grudnia 2021 W dniu 11.12.2021 o 12:21, Nemrod napisał: He tylko dochodzi jeszcze łańcuch, który wychodzi nieco poza najmniejszą koronkę kasety jak i nakrętkę od niej. Zresztą 1 mm odległości to nawet bez łańcucha zdecydowanie za mało. Co ma do tego nakrętka jak mierzysz od nakrętki ? Mieści się mieści wiec nie wiem w czym problem? 5 godzin temu, vdcmike napisał: Szkoda nawet dyskutować, tego się nie da zrobić. Jeśli ktoś twierdzi inaczej chętnie zobaczę działająca przeróbkę. Robiłem kilka adaptacji w drugą stronę (ze 142 na 148) i też bywały problemy trudne do przeskoczenia (zakres regulacji na przerzutce się kończył, pod tarczę hamulcową trzeba było stosować 3mm adapter (bo tam nie ma regulacji pozwalającej na takie manewry)) czy w końcu niepoprawna linia łańcucha ze względu na brak możliwości zwiększenia offsetu blatu korby). Sam miałem przez jakiś czas piastę 12x142 w ramie 12x148 i bez żadnych adapterów pod tarcze dało się ustawić zacisk. Zakres regulacji na przerzutce się kończył, chyba na szosowej 🤣
Nemrod Opublikowano 12 Grudnia 2021 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Łańcuch zrzucony na najmniejszą zębatkę wystaje poza nakrętkę na zewnątrz...Także nie ma znaczenia gdy ktoś nie ma zamiaru jej używać lub lubi łańcuchem orać sobie ramę... Co do regulacji zacisku bez podkładki zacisku to już zależy od danej ramy. Na jednej da radę na innej nie.
vdcmike Opublikowano 12 Grudnia 2021 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zależy też od zacisku. Mechaniczne mają duży. Większość hydraulicznych symboliczny. Odnośnie zakresu przerzutki to np. M6000-GS nie było możliwości wrzucenia największej koronki. Śruba ogranicznika wykręcona całkiem. Ramię do którego montuje się linkę dochodziło już do oporu pancerza w przerzutce. Poza tym wg moich pomiarów wychodzi, że tam nie zostałoby nawet 0,5mm luzu. Z ciekawości zdjąłem koła z 2 innych rowerów ekspozycyjnych na najświeższych kołach M1900 (więc piasta dt 350 boost) i kaseta 11s shimano z nakrętką pozostawia każdorazowo 5,5mm wystającego E-C.
GrzesiekNowak Opublikowano 12 Grudnia 2021 Opublikowano 12 Grudnia 2021 A z moich pomiarów wychodzi, że by zostało.
Rekomendowane odpowiedzi