Skocz do zawartości

Czym zastąpić Sram eagle sx

Zygzag70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, witam wszystkich, nowy jestem więc pewnie się nie znam, ale prosiłbym o info w kwestii upgradu posiadanego osprzętu. W rowerze mam obecnie napęd Eagle SX, działa jak działa, ale w górach już raz mnie zawiódł, zawiodły biegi 1 i 2(zrzucalo mi łańcuch na szprychy). Konieczna była regulacja ale to stało się już drugi raz w odstępach 100-200 km (rower w sumie ma przebieg może z 1kkm). Słyszałem, że aby być bardziej spokojnym należałoby wejść na poziom GX. Jeśli to prawda to jakie komponenty musiałbym konkretnie zmienić, może macie jakieś propozycje, oferty itp. Dzięki za wszelkie rady. Oczywiście liczę się z wydatkami, to zapewne nieuniknione, ale ile należałoby wydać, że się nie wkurzać na trasach? Pozdrawiam. 

Opublikowano

Jeśli temat już był poruszany to może chociaż ktoś jakiś link podrzuci? Dziękuję z góry. 

Opublikowano

Ile biegów masz obecnie?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Ile biegów masz obecnie?

Opublikowano

Rower to Trek Xcaliber8 2020 ze standardowym wyposażeniem, wystarczy wymianą samej przerzutki, czy trzeba zmienić też inne komponenty tj. kasetę, łańcuch, itp.?

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli chcesz wymienić przerzutkę na GX to tylko sama przerzutka.

Opublikowano

Udało mi się kupić, wydaje się, że korzystnie w stosunku do cen krajowych upgrade kit sram eagle Gx (przerzutka 3.0, łańcuch GX i manetka GX). Pomyślałem, że mógłbym też zmienić korby oraz wkład suportu na GX dub. Dotychczas mam standardowy w tym modelu osprzęt czyli korby eagle Sx GXP z suportem Truvativ. Ma to sens zmieniać czy olać temat? Czy te na fotkach będą pasowały? 28fc909e222b703cb8e48fd9d663c8bc.jpgff52f2e903b0b416dddb7afc3d2cb0fa.jpg

Opublikowano

Dużo zyskasz na wadze? Ja u siebie wymieniłem tylną manetkę i przerzutkę z NX na XT ale korbę i wkład zostawiłem. Nie widzę sensu wymiany skoro działa.

Opublikowano

Nie o wagę mi chodziło, a raczej o sprawne działanie. Udało mi się kupić praktycznie całą grupę GX (za wyjątkiem kasety), więc się zdecydowałem. Będę miał więc na zbyciu zestaw SX w b.dobrym stanie (bez kasety).

Opublikowano

Założyłem dzisiaj nowa przerzutkę i jest problem, za pomocą regulacji nie mogę zrównać kółka prowadzącego przerzutki z najwyższym biegiem na kasecie, brakuje paru obrotów a prowadnica linki już haczy o wózek tak, że nie ma szans aby poszło dalej. Wygląda, jakby pomiędzy hak a mocowanie przerzutki trzeba było włożyć jakąś podkładkę, albo hak zmienić, żeby cała przerzutka poszła na zewnątrz. Czy może ktoś coś podpowiedzieć? Dzięki z góry. deff3b5e4f5eb8b851e7cb534c74497b.jpg5c0e9b7a2487c4c239fd73ef7aa41cb5.jpg76b809195077ad9b978710626f320ec1.jpg

Opublikowano

Próbowałeś z założonym łańcuchem?

Opublikowano

To mój pierwszy raz, więc prawie się doktoryzuję i po obejrzeniu kilku filmików doszedłem do tego samego wniosku, że muszę to zrobić z założonym łańcuchem. W porównaniu do poprzedniej przerzutki SX, w tej nowej, bez łańcucha, jakoś tak nienaturalnie unosi się wózek. W poprzedniej był max poziomo. Teraz pozostaje jeszcze dobranie długości łańcucha. Coś już kumam, ale z liczeniem ogniw jeszcze nie mam pewności, a schematy też mi nie pomagają . W każdym razie nie mam jeszcze tegesa do rozkuwania, więc temat będę kończył w przyszłym tygodniu. W każdym razie, na razie, dzięki za wszelką pomoc.