Skocz do zawartości

osłona (maska?) na zatoki

m0cna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może, ktoś z was widział coś takiego, wie gdzie szukać - maskę ochraniającą zatoki przynosowe. Formułowałam różne zapytania do googla, ale bez zadowalających rezultatów.

Widziałam coś takiego u narciarza biegowego (w Eurosporcie). Nie chcę całej kominiarki.

Kiedy tylko robi się chłodniej, od razu w czasie jazdy rowerem zaczyna mi lecieć katar z nosa, co jest niezwykle upierdliwe. Moim zdaniem jest to właśnie kwestia osłonięcia okolic zatok przynosowych.

"Help, please somebody..."

Opublikowano

Mam to samo. Na 99% jest to nieżyt naczynioruchowy. Można próbować leczyć go operacyjnie ale zabieg jest ryzykowny bo często występują powikłania a skuteczność jest marna. Natomiast zakładanie czegokolwiek na twarz co ogranicza oddychanie jest bardzo niezdrowe. A więc polecam czapkę która dobrze zabezpiecza przed wiatrem (od roku używam takiej: https://www.polarsport.pl/czapka-icebreaker-sierra.html ) oraz chusteczki w łatwo dostępnej kieszeni. Problem z wiekiem będzie się niestety pojawiał przy coraz wyższych temperaturach. Kiedyś miałem to przy jeździe na nartach w mroźne dni. Teraz już zaczyna lecieć mi z nosa przy 15° C.

Opublikowano
15 minut temu, Chrismel napisał:

Mam to samo. Na 99% jest to nieżyt naczynioruchowy. Można próbować leczyć go operacyjnie ale zabieg jest ryzykowny bo często występują powikłania a skuteczność jest marna. Natomiast zakładanie czegokolwiek na twarz co ogranicza oddychanie jest bardzo niezdrowe. A więc polecam czapkę która dobrze zabezpiecza przed wiatrem (od roku używam takiej: https://www.polarsport.pl/czapka-icebreaker-sierra.html ) oraz chusteczki w łatwo dostępnej kieszeni. Problem z wiekiem będzie się niestety pojawiał przy coraz wyższych temperaturach. Kiedyś miałem to przy jeździe na nartach w mroźne dni. Teraz już zaczyna lecieć mi z nosa przy 15° C.

Właśnie nie chcę ograniczyć oddychania/ Myślę nie o masce na nos i usta a o masce z otworami na oczy - na czoło i wierzch nosa i policzki. Taka "maska Zorro" z membraną ;-). Widziałam coś w tym guście u jednego z narciarzy biegowych w TV.

Opublikowano (edytowane)

@m0cna
Ja zimą jeżdżę w goglach.
Mam Fox Air Space z podwójną szybką.
Ja je kupiłem głównie ze względu na łzawienie oczu.
Są na tyle duże, że zwykłe okulary korekcyjne jestem w stanie tam wcisnąć.

I są na tyle duże, że zasłaniają dużą część twarzy w tym prawie cały nos.

Edytowane przez Motke
  • Lubię to! 1