SzymQ Opublikowano 21 Listopada 2021 Opublikowano 21 Listopada 2021 Cześć! Kupiłem ostatnio rower Giant Contend SL1 disc 2019. Ma on system hydrauliczny Giant conduct. Chciałbym do niego w przyszłości założyć lemondkę, ale wynalazek Gianta zajmuje sporo miejsca i nie wiem czy będzie to możliwe. Czy ktoś próbował to kiedyś zrobić i mógłby coś doradzić? Może udało by się wcisnąć uchwyty pod przewodami w miejscach zaznaczonych na obrazku, ale martwi mnie lewa strona - tam byłoby trochę ciasno. 1
peterson Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 @SzymQ - poradziłeś sobie jakoś z tematem ? mam dokładnie ten sam dylemat - Giant Revolt 2 Jeżeli tak - proszę o poradę Myślę, że byłbym w stanie zmieścić mocowanie pod kablami, mnie bardziej martwi rozstaw który wyniesie 13 / 14 cm.. czyli chyba całkiem sporo W najgorszym wypadku, jeżeli to konieczne zrezygnuję z systemu Gianta...
SzymQ Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 Hej, Tak udało się, chociaż na pewno nie w 100% optymalnie. Pierwsza ważna sprawa to typ mocowania lemondki do kierownicy. Chodzi o to, żeby śruby mocujące do kierownicy były z góry i dołu kierownicy a nie z przodu i z tyłu. Przykłady: OK - Nie OK - Przez to że przewody wychodzące z tego cudownego mostka są bardzo sztywne, jest tam bardzo ciasno i niemożliwe wg mnie byłoby zamontowanie lemondki jak na 2 przykładzie, w miarę blisko mostka. 2 sprawa to rozstaw mocowań. Przez szerokość mostka nie da się zamontować mocowań optymalnie wąsko i tutaj musiałem trochę kombinować. Dobrze sprawdziła się tutaj lemondka z decathlona - https://www.decathlon.pl/p/lemondka-do-kierownicy-triathlon/_/R-p-303804 Pozwoliła ona na odwrotne zamontowanie mocowań w stosunku do reszty. Tzn. Jeśli weźmiemy za przykład lewą stronę (patrząc na rower z tyłu) to na obrazku widzimy, że "uszko" lewego mocowania, w które wchodzi pręt lemondki jest skierowane do zewnątrz (w lewo), co w naszym przypadku spowoduje, że lemondka byłaby zamontowana jeszcze szerzej. Ja zainstalowałem te mocowania na odwrót, przez co te "uszka" były skierowane do wewnątrz i efektywnie zmniejszyły rozstaw prętów. Wrzucam poniżej obrazek jak to u mnie wyglądało. Innych niestety nie mam, bo sprzedałem już ten rower. Widać, że śruby trzymające pręt i pady są po przeciwnych stronach pręta. Jeździło mi się na tym całkiem nieźle. Ta lemondka z decathlona ma spory zakres konfiguracji więc powinno Ci się udać coś z tego wyczarować. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało. 1
peterson Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 W dniu 14.02.2023 o 11:43, SzymQ napisał: Hej, Tak udało się, chociaż na pewno nie w 100% optymalnie. Pierwsza ważna sprawa to typ mocowania lemondki do kierownicy. Chodzi o to, żeby śruby mocujące do kierownicy były z góry i dołu kierownicy a nie z przodu i z tyłu. Przykłady: OK - Nie OK - Przez to że przewody wychodzące z tego cudownego mostka są bardzo sztywne, jest tam bardzo ciasno i niemożliwe wg mnie byłoby zamontowanie lemondki jak na 2 przykładzie, w miarę blisko mostka. 2 sprawa to rozstaw mocowań. Przez szerokość mostka nie da się zamontować mocowań optymalnie wąsko i tutaj musiałem trochę kombinować. Dobrze sprawdziła się tutaj lemondka z decathlona - https://www.decathlon.pl/p/lemondka-do-kierownicy-triathlon/_/R-p-303804 Pozwoliła ona na odwrotne zamontowanie mocowań w stosunku do reszty. Tzn. Jeśli weźmiemy za przykład lewą stronę (patrząc na rower z tyłu) to na obrazku widzimy, że "uszko" lewego mocowania, w które wchodzi pręt lemondki jest skierowane do zewnątrz (w lewo), co w naszym przypadku spowoduje, że lemondka byłaby zamontowana jeszcze szerzej. Ja zainstalowałem te mocowania na odwrót, przez co te "uszka" były skierowane do wewnątrz i efektywnie zmniejszyły rozstaw prętów. Wrzucam poniżej obrazek jak to u mnie wyglądało. Innych niestety nie mam, bo sprzedałem już ten rower. Widać, że śruby trzymające pręt i pady są po przeciwnych stronach pręta. Jeździło mi się na tym całkiem nieźle. Ta lemondka z decathlona ma spory zakres konfiguracji więc powinno Ci się udać coś z tego wyczarować. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało. zajebiście @SzymQ - sprawdziło się wszystko idealnie, troche się jedynie nagimnastykowałem żeby mocowanie włożyć pod napięte pancerze hamulców, ale się udało przesyłam zdjęcia dla innych, gdyby ktoś potrzebował
Dzidzia_2 Opublikowano 21 Maja 2024 Opublikowano 21 Maja 2024 @SzymQ Widze, że miałeś uchwyt do conducta na garmina. Czy masz może dolna część na go pro? Poszukuje ale nigdzie nie mogę znaleźć, bardzo chętnie odkupię sama czesc na gopro jak rowniez moze byc caly uchwyt. Mam zaznaczona na czerwoną część a poszukuje tej zanznaczonej na niebiesko
SzymQ Opublikowano 21 Maja 2024 Autor Opublikowano 21 Maja 2024 6 minut temu, Dzidzia_2 napisał: @SzymQ Widze, że miałeś uchwyt do conducta na garmina. Czy masz może dolna część na go pro? Poszukuje ale nigdzie nie mogę znaleźć, bardzo chętnie odkupię sama czesc na gopro jak rowniez moze byc caly uchwyt. Mam zaznaczona na czerwoną część a poszukuje tej zanznaczonej na niebiesko Oj sprzedałem to wszystko także niestety nie mam
Rekomendowane odpowiedzi