Śmieciarz Opublikowano 11 Listopada 2021 Opublikowano 11 Listopada 2021 Jak już wcześniej pisałem kompletuję wszystko do ramy znalezionej pod śmietnikiem. Rama od marketowego roweru Nakamura - bardzo lekka dlatego chciałbym synowi zrobić ładny rowerek. Kupiłem już kilka rzeczy. Między innymi korbę FC MT210-2 36-22T, która jest przeznaczona do napędu 2x9. Kupiłem teraz do niego koła na olx, ładne. Jednak koło ma już kasetę 10 rzędów. Czy możliwe jest założenie łańcucha 10 rzędów do tej korby? Chciałbym uniknąć zdejmowania kasety 10, zakupu 9tki jeśli to możliwe oczywiście.
Maksiu79 Opublikowano 11 Listopada 2021 Opublikowano 11 Listopada 2021 Godzinę temu, Śmieciarz napisał: Czy możliwe jest założenie łańcucha 10 rzędów do tej korby Z tego co wiem, to szerokość wewnętrzna łańcucha 9s i 10s jest taka sama - 10s jest zewnętrznie węższy z uwagi na mniejsze odstępy między koronkami kasety. W związku z tym, moim zdaniem łańcuch 10s nie powinien mieć żadnych problemów na korbie przypisanej na papierze do układu 2x9. 1
Śmieciarz Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Opublikowano 12 Listopada 2021 (edytowane) A jeśli już kupiłem manetkę 9 rzędów to czy ona będzie dobrze przerzucać łańcuch 10 rzędowy na kasecie 10 rzędowej? ta manetka to SL-M3000 acera. Edytowane 12 Listopada 2021 przez Śmieciarz
Maksiu79 Opublikowano 12 Listopada 2021 Opublikowano 12 Listopada 2021 47 minut temu, Śmieciarz napisał: A jeśli już kupiłem manetkę 9 rzędów to czy ona będzie dobrze przerzucać łańcuch 10 rzędowy na kasecie 10 rzędowej? ta manetka to SL-M3000 acera. A jaką w ogóle masz tylną przerzutkę? W grupach MTB Shimano mamy dwa rodzaje systemów. W pierwszym współczynnik wynosi 1:2 (czyli manetka ciągnie linkę o 1 mm a wózek przesuwa się o 2 mm - napędy 6/7/8/9-rzędowe. W drugim współczynnik wynosi 1:1 - napędy 10/11/12-rzędowe (nazywa się Dyna-Sys). Czyli przerzutka i manetka muszą być kompatybilne i w wypadku kasety 10s muszą być w systemie Dyna-Sys, a ta Acera nie jest.
Śmieciarz Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Opublikowano 12 Listopada 2021 Tylnej przerzutki jeszcze nie mam, ale tak jak napisałeś, zdążyłem się zorientować że nie da się tego pożenić w żaden sposób. Muszę kupić kasetę 9 rz i zdjąć 10 rz.
Maksiu79 Opublikowano 12 Listopada 2021 Opublikowano 12 Listopada 2021 31 minut temu, Śmieciarz napisał: Muszę kupić kasetę 9 rz i zdjąć 10 rz. Albo sprzedać manetkę i kupić taką pod 10s i przerzutkę 10s (jakąś i tak musisz kupić).
Rekomendowane odpowiedzi