Skocz do zawartości

Ocena stanu tarczy hamulcowej SM-RT53

pazdzioch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu mam problem z tylnim hamulcem, a dokładniej z jego brakiem, po naciśnieciu klamki tylko piszczy, ocena wizualna nie wygląda za dobrze, ale chciałbym aby ktoś fachowym okiem ocenił czy tarcza jest do wymiany. Tarcza to shimano sm-rt53, czyli podstawowa, siedzi w tylnim kole, jeżeli wymienic to na co ? moja waga 120 kg

Zdjecia pogladowe 

https://drive.google.com/drive/folders/1281ZAkTdTA7bxKX5rKOKdrLxNmZuZkeB?usp=sharing

Opublikowano

Na podstawie zdjęć mamy ocenić grubość tarczy którą mierzy się suwmiarką? ;->

Opublikowano

może tarcza tłusta i  klocki tłuste. Jak nie hamuje po wciśnięciu a klamka jest twarda jak należy, to jest to najprostsze wytłumaczenie. 

Opublikowano
3 godziny temu, wintermute napisał:

może tarcza tłusta i  klocki tłuste. Jak nie hamuje po wciśnięciu a klamka jest twarda jak należy, to jest to najprostsze wytłumaczenie. 

Tarcze dokładnie odtłuszczałem, jutro podmienie klocki i sprawdze

Opublikowano
3 godziny temu, pazdzioch napisał:

Tarcze dokładnie odtłuszczałem, jutro podmienie klocki i sprawdze

po podmianie klocków umyj dokładnie tarcze jeszcze raz. Tłusta tarcza = tłuste klocki i na odwrót. 

Opublikowano
W dniu 3.11.2021 o 16:48, wintermute napisał:

po podmianie klocków umyj dokładnie tarcze jeszcze raz. Tłusta tarcza = tłuste klocki i na odwrót. 

Ewidentnie cos jest nie tak z klockami, nawet zamienilem tarcze. Generalnie na klockach b01s Shimno, nic nie piszczy i nawet hamuje, drugi komplet klocków ma więcej okładziny ale cały czas piszcza, teraz są z przodu :) bo tam je założyłem.  Nie wiem co to za firma. Kupie nowe i sprawdze