StarszyCyklista Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 Część . Jestem już wiekowym cyklista Po latach przerwy od rowerów szosowych z epoki lat 90tych kiedy były stalowe ramy COLNAGO PINARELLO . Dla zdrowia i przyjemności postanowiłem kupić sobie szosę dla amatora i tak też zrobiłem . Mam problem z tylnym kołem które po dokręceniu a są to sztywne osie ciężko się obraca . Po zluzowaniu bądź wyciągnięte kręci się swobodnie . Konusy są dobrze skontrowane . Koło jest na kulkach nie jest to łożysko maszynowe. Po luzowaniu konusow pojawiają a się też wtedy luz na bębenku od kasety. Rower jest nowy więc mógłbym lecieć do serwisu ale szczerze wolalbym sam mieć pojęcie i frajdę z tego że ogarniam sam. Niestety czasy mojej młodości minely i moja wiedza jest w minionej epoce . Ewidentnie podczas dokręcania coś się dzieje . Niestety nie wiem co . W moich czasach kiedy jeździłem a przerobiłem kilka szosowek od Rometa po PINARELLO na kołach ultegry takich problemów nie było. Od razu uprzedze że hamulce itd nie obcierają . Koło w widelcu sprawdzone też bez łańcuch więc to nie zapadła z kasety zwalnia . Jeśli zostawi się lekki luz na konusach ale wtedy ruszając kołem na boki jest odczuwalny to powiedzmy że jest ok. Jeśli koło jest na sztywno bez luzu to przy około 6-8Nm dokręcenia jest ewidentny opór koło przekręci się kilkanaście sekund i staje a powinno kręcić się swobodnie . Rozumiem że pewnie do samej jazdy nie ma to większego znaczenia niemniej dla samej spokojnosci sumienia powinno być płynne . Rower Cube attain pro . Piasty Cube ..
Rekomendowane odpowiedzi