yok3r Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 Witam, chciałbym się was zapytać, bo zielony w temacie jestem, mam Bergamont revox 6.4 chce odpowietrzyc sobie hamulce bo klamka się zapada.Kupiłem sobie zestaw do odpowietrzenia taki jak na zdjęciu, ale zbiornik do oleju nie wkręca mi się w manetkę, mimo że do Shimano, nie pasuję, jakby za duży gwint. Poza tym nie wiem czy w tych manetkach które dałem na zdjęciu jest śruba do napełniania oleju? Ja mam dwie, i każda taka sama, jak odkręcam dwie to widzę wanienkę z dwoma "poduszkami" po bokach. Zastanawiam się jak te moje hamulce odpowietrzyć, bo nawet wężyka nie mam jak tam wsadzić..
yok3r Opublikowano 22 Października 2021 Autor Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Dzięki wielkie, a która śruba na hamulcach odpowiada za ten zawór żeby móc wtłoczyć olej? Wiem że ściągam osłonkę gumowa i tam podpinam strzykawkę z wężykiem i olejen, ale nie wiem która śrubę poluzować Edytowane 22 Października 2021 przez yok3r
Gophfer Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 Właśnie te gdzie nakładasz wężyk, po zdjęciu powinna ukazać się nakrętka
yok3r Opublikowano 22 Października 2021 Autor Opublikowano 22 Października 2021 Tak, to wiem że na nią nakładam wąż z olejem, ale jeszcze chyba trzeba gdzieś odkręcić śrubę żeby móc wtłoczyć ten olej??
Gophfer Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 No wlanie to gdzie nakładasz wężyk powinno dać się poluzować, klucz bodajże 8, filmik 8:47
yok3r Opublikowano 22 Października 2021 Autor Opublikowano 22 Października 2021 Właśnie chyba nie, bo to nie ma gwinta, to jest okrągłe
Gophfer Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 Chyba jest daj zdjęcia z boku, ta nakrętka powinna być pod tym cyckiem z otworem
yok3r Opublikowano 22 Października 2021 Autor Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Nie, "kapturek" do wlewu nie ma końcówki do odkręcania, ale z boku jest śrubka, która chyba za to odpowiada, tak mi się wydaje, daje dwa zdjęcia, jedno z boku kapturka drugie tam gdzie ta śrubka jest . A druga sprawa, to jak wymienić całkiem ten olej? Nie mam możliwości "przepychania" starego bo nie mam jak tego zbiorniczka tam wkrecic, tylko muszę cała pokrywkę zdjąć, tym sposobem na filmie to tylko doleje i odpowietrze ale wymienię oleju całego Edytowane 22 Października 2021 przez yok3r
Charvel Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 Owiń klamkę ścierką - żeby w nią wchłaniał się olej wylewający się z zbiorniczka i pchaj nowy olej od zacisku. W układzie masz około 50ml oleju. 1
yok3r Opublikowano 23 Października 2021 Autor Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Ok, dzięki za porady, z tą ścierka to faktycznie trochę "rzeźba", ale nie ma innej opcji Edytowane 23 Października 2021 przez yok3r
yok3r Opublikowano 23 Października 2021 Autor Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Mam jeszcze drugie pytanie, bo ten rower kupiłem jako używany, muszę go trochę do porządku doprowadzić, mam w nim tylna kasetę SRAM PG-1030 10przerzutkowa, 11-36t, ale łańcuch mam założony SRAM PC 951 na 9 przerzutek, nie znam się, nie wiem czy to powinno działać czy nie, ale działa jakos.Czy w przyszłości nadal mam kupić taki sam jaki jest czy lepiej kupić do wymiany na 10 biegów np SRAM PC 1051 ?? (W specyfikacji widzę że rower "powinien" mieć tą kasetę co ma ale łańcuch niby Shimano CN HG54) dziwne, bo podobno właściciel nic nie zmieniał Edytowane 23 Października 2021 przez yok3r
Charvel Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Kup 114 ogniwowy 10-rzędowy - KMC X10EL, X10.93 lub Shimano HG54. 1
yok3r Opublikowano 24 Października 2021 Autor Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Wczoraj ściągałem łańcuch do czyszczenia, łańcuch mam raczej nie kierunkowy bo napisy mam po dwóch stronach, mam spinkę, wydaje mi się że dobrze założyłem, ale łańcuch haczy i źle się układa na przerzutkach przy kręceniu do tyłu, poza tym przy jeździe prawy pedał w pozycji na górze jakby "przeskakuje" ale bardzo minimalnie, jednak odczuwalne to jest na prawej nodze, nie przeskakuje na kasecie ale jest "cyknięcie" łańcuch zakładałem z tyłu na najmniejszej z przodu na największej, co może być nie tak?? Łańcuch do wymiany? Tutaj film Drugi film https://youtu.be/R56OeIhsooI Może być to powód że łańcuch jest SRAM PC 951 na 9 przerzutek, zamiast na 10 ? Edytowane 24 Października 2021 przez yok3r
yok3r Opublikowano 24 Października 2021 Autor Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Panowie, powiedzcie mi co źle robię, chciałem odpowietrzyć tylni hamulec, odkręciłem wanienkę przy kierownicy, wyrównałem żeby była prosto, odkręciłem hamulec wyjąłem klocki, napelnilem strzykawkę z olejem, podpiąłem, odkręciłem śrubę żeby napełnić, napelnilem powoli, olej zaczal kapać przy kierownicy, czyli ok, bo się wymieniał, wanienka się napełniła olejem czyli wszystko ok, zakręciłem śrubę odpialem wąż z olejem, wanienka była napełniona olejem, chciałem ruszyć parę razy klamka żeby powietrze wyszło, i zaczal olej uciekać tyłem, wywaliłem 50 ml oleju i wanienka pusta, co nie tak? Udało się napełnić, wszystko wg instrukcji ale mimo iż śruba z tyłu zakręcona i kapturek od wlewu zaślepiony olej gdzieś uciekl edit. Wszystko jasne, nie zauważyłem że przy wyciąganiu klocka wypadł mi wkład z zacisku....kółko czarne plastikowe... masakra.. Edytowane 24 Października 2021 przez yok3r
GaryKo Opublikowano 26 Października 2021 Opublikowano 26 Października 2021 W dniu 22.10.2021 o 22:35, Charvel napisał: Owiń klamkę ścierką - żeby w nią wchłaniał się olej wylewający się z zbiorniczka i pchaj nowy olej od zacisku. W układzie masz około 50ml oleju. NIE! To totalna bzdura! Te hamulce sie tylko od gory odpowietrza i w ten sam sposob olej zmienia! Wezyk na ten zacisk i jakis zbiorniczek zaczepic aby tam mogl stary olej sie zbierac a nie na podloge kapac. Klamke na prosto ustawic, ta wanienke otworzyc. Ta srobke na zacisku przy pomocy imbusa troche odkrecic (1/8 obrotu) i swiezy olej przy klamce powili dolewac do tego zbiorniczka aby zawsze stan byl! Stary olej bedzie na dole uplywal (ma inny color, zolty lub pomaranczowy zalezne jaki stary). Jak czysty olej na dole bedzie uplywal trzeba zacisk dokrecic. Zbiorniczek przy klamce dopelnic, uszczelke polozyc i troche oleju dolac no i ten zbiorniczek zamknac. Oczywiscie po zakonczeniu trzeba zbiorniczek i zacisk alkoholem i czysta szmatka oczyscic. Odpowietrzac tych hamulcow nie trzeba ale co jakis czas zerknac w zbiorniczek i troche oleju dolac. Ja mam te same hamulce i przy zmianie oleju ani kola ani nawet klockow nie wyciagam... 1
yok3r Opublikowano 27 Października 2021 Autor Opublikowano 27 Października 2021 Dzięki za odpowiedź,no widzisz, ja już zrobiłem jak doradzili.. i niestety zalalem sobie pancerz cały olejem bo wypadło mi te kółko plastikowe czarne ze środka.Dobrze że klocki wyciągnalem, ale dałem między hamulec trochę kartonu zgniecionego, więc jak ruszyłem klamka to wypchalo mi olej. klamka łapie wyżej niż łapała ale to i tak hamuje nie tak jak powinno, jeszcze piszczy na dodatek, kupiłem nowe klocki, przeczyszcze jeszcze tarcze i pancerz, zobaczymy. jak nie to będę musiał nowy pancerz kupić. Wyjaśnij mi jedna rzecz z tego co napisałeś. Rozumiem że olej wlewam od góry w tych hamulcach, do wanienki, tak jak napisałeś. A wężyk podpinam do hamulca do tego "cycka" metalowego i jakiś zbiorniczek, odkręcam śrubę imbusem i olej się spuści? Nie trzeba klamka ruszać żeby ciśnienie wypychalo olej?
GaryKo Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Klamka ruszac nie trzeba! Powoli bedzie ten olej splywal. Troche to trwa ale przynajmniej bez brudu. Wazne ze do zbiorniczka olej dolewasz. Pancerza nowego nie musisz kupowac! Wystarczy wszystko alkoholem lub plynem do czyszczenia tarcz popryskac i czysta szmatka wyczscic. Ja bym tykze ten zacisk parzadnie wycziscil zanim nowe klocki bym wlozyl... Jak Ci olej na klocki sie dostanie to znow nowe trza kupic. Co do piszczenia to te klocki musisz "dojechac". Czyli sie troche rozpedzic na rowerze i mocniej hamowac (ale nie az tak ze rower stanie) po prostu duzo zwolnic predkasc, znow czadu dac i to tak pare razy. Klocki sie dojada i nie bedzie piszczec. 1
yok3r Opublikowano 30 Października 2021 Autor Opublikowano 30 Października 2021 Dzięki za poradę. Mam pytanie do was odnośnie osprzętu.Jak mówiłem mam Bergamont revox 6.4 z 2014. Korbę mam shimano fc-m622, wydaje mi się że niebawem będzie do zmiany, a ciężko dostać całość, co do tego roweru mógłbym włożyć jako zamiennik?
GaryKo Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 A co Ci sie tam psuje?? Zebatki dostaniesz osobno, ramie korby tez.. wiec.. FC-M622-3547.pdf
yok3r Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Opublikowano 1 Listopada 2021 Dzięki, no zębatki właśnie, wymieniłem łańcuch, i chyba za jednym zamachem wymienię zębatki, żeby to miało ręce i nogi, dzięki za plik
yok3r Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Opublikowano 2 Listopada 2021 (edytowane) Jak mówiłem mam kasetę sram PG 1030, a z przodu mam fc m622, czy dałoby radę moja korbę przerobić na korbę z jednym blatem? Np z 36 lub 38 zębami Albo poprostu inna założyć, ale kompletnie nie wiem jaka by do mnie pasowała? Chciałbym jakoś to sam ogarnąć, tylko nie mam pojęcia co do kompatybilności części. Dzięki za odpowiedź Edytowane 2 Listopada 2021 przez yok3r
Rekomendowane odpowiedzi