Skocz do zawartości

Porada - Contend AR 2 2020 vs Contend SL 2 Disc 2019

55limalima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Bardzo bym prosił o poradę co do wyboru następnego roweru szosowego. Planuję zakup używanego roweru i mam obecnie dwie konkretne oferty a mianowicie:

1. Contend AR 2021  https://www.giant-bicycles.com/pl/contend-ar-2 - niski przebieg (ok. 700 km) Cena 3700 zł. Bez żadnych dodatków.

vs

2. Contend SL 2 Disc 2019  https://sklep.biker-house.pl/rower-giant-contend-sl-2-disc-kolo-28-black-orange-2019.html  - przebieg (ok. 2500 km). Cena 3500 zł z pedałami SPD oraz koszykami na bidon.

Jestem zdecydowany na geometrię endurance - głównie robię dłuższe trasy (50-100 km / dziennie) - obecnie na starej szosie MBK z 1992 r. i po dwóch sezonach kręcenia na staruszku czas się na zmianę na coś noweszego, lepszego. Budżet nie ukrywam, że te 3700 zł to max. jaki chcę obecnie przeznaczyć.

Podstawowe wątpliwości jakie mam:

1. Oba rowery są na Tiagrze ale mają hamulce tarczowe. Kręcę po całej Polsce z wyłączeniem wysokich gór także wydaje mi się, że tarcze to dobre rozwiązanie jednak może bardziej warto mieć osprzęt 105 niż Tiagrę na zwykłych, szczękowych hamulcach. Tutaj chętnie przeczytam opinie użytkujących. 105 z tarczowymi w tym budżecie nie jest dostępna w używanych, także jedynie by wchodziła w grę 105 na szczękowych.

2. Starszy model ma hamulce hydrauliczne a nowszy mechaniczne. Czy faktycznie jest duża różnica na plus dla hydrauliki ? Jak to jest odczuwalne?

3. Czy są jakieś inne różnice w tych specyfikacjach których nie dostrzegam?

Bardzo proszę o porady. Rozważam również po roku, doinwestowanie i np. zmianę kół na lżejsze, ponieważ czytałem, że te w w/w modelach są stosunkowo ciężkie.

Wzrost 176 cm, waga 80 kg - oba modele w rozmiarze M.

Z góry dzięki.

Pzdr.