Skocz do zawartości

TRP Spyre C - adapter pod 180mm

Banyo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacisk TRP Spyre C z mocowaniem jak po lewej na fotce. Spotkał się ktoś z Was z adapterem pod tarczę 180mm?183977445_spyrec.thumb.jpg.b38b20707bbbefb5f260ee22af24095d.jpg

Opublikowano

Flat mount 180mm to ciężka kwestia. FM było projektowane pod szosę. Żeby wcisnąć tam 180mm tarczę, musiałbyś mieć kombo od producenta, który to przewidział i ma odpowiednie części, inaczej zacisk będzie źle ustawiony względem tarczy.

Poza tym obciążenia przy tarczy 180mm mogą po prostu uszkodzić szosowy/gravelowy widelec.

Opublikowano

Nie widelec. Na tył chcialem wrzucić. Niby te hamowniki dają radę, ale lepiej mieć zapas niż braki ;)

Opublikowano

O to to.. 

Szukałem ale widocznie źle frazę wpisywałem ;)

Pewnie się skuczę na powiększenie tarczy, tylko jeszcze zmacam czy nie będzie zaczepiała o rurkę trójkąta..

Na froncie nie będę zwiększał bo siła hamowania złoży carbonowy wideł ;)

Opublikowano

Największą siłę hamowania masz z przodu i tam jest sens zakładania większej tarczy. Ale na tył ?

Opublikowano

Jest jest. W mtb ze 160 zmienilem na 180 i spora różnica. Wystarczy dotknąć klamkę. W szosie z mechanicznym zaciskiem i tak trzeba będzie więcej siły użyć ale poprawa powinna być.

Opublikowano

Moim zdaniem i tak na 160mm bez problemu zablokujesz koło, ale co kto lub.

Opublikowano (edytowane)

Owszem, zablokuję, ale jeśli do hamowania mogę użyć mniejszej siły... :) Tarcze mechaniczne to nie hydraulika. Jednak trzeba dobrze klamkę wcisnąć.

Edytowane przez Banyo
Opublikowano

Jeździłeś juz na tych zaciskach czy to póki co teoria tylko ?

Spyre to zaciski które przez wielu są uważane za najlepsze mechaniczne hamulce tarczowe ever... One na prawdę hamują lepiej niż niejedne tanie hydrauliki.

Miałem je w przełajce z tarczami 140/160 i rower stawał dęba bez problemu (a ważę 95kg bez osprzętu :):)

Opublikowano

Mam od roku. Nigdzie nie napisalem, że nie hamują bo hamują. Tylne koło zablokuję, ale trzeba użyć pewnej siły. Z wiekszą tarczą będzie po prostu lżej, latwiej hamować.