Banyo Opublikowano 16 Października 2021 Opublikowano 16 Października 2021 Zacisk TRP Spyre C z mocowaniem jak po lewej na fotce. Spotkał się ktoś z Was z adapterem pod tarczę 180mm?
nctrns Opublikowano 18 Października 2021 Opublikowano 18 Października 2021 Flat mount 180mm to ciężka kwestia. FM było projektowane pod szosę. Żeby wcisnąć tam 180mm tarczę, musiałbyś mieć kombo od producenta, który to przewidział i ma odpowiednie części, inaczej zacisk będzie źle ustawiony względem tarczy. Poza tym obciążenia przy tarczy 180mm mogą po prostu uszkodzić szosowy/gravelowy widelec.
Banyo Opublikowano 18 Października 2021 Autor Opublikowano 18 Października 2021 Nie widelec. Na tył chcialem wrzucić. Niby te hamowniki dają radę, ale lepiej mieć zapas niż braki
nctrns Opublikowano 18 Października 2021 Opublikowano 18 Października 2021 https://www.bikeinn.com/bike/bonin-flat-mount-180-mm-disc-brake-caliper-adapter/138173156/p#fq=id_tienda=4&search=flat mount 180&start=0
Banyo Opublikowano 18 Października 2021 Autor Opublikowano 18 Października 2021 O to to.. Szukałem ale widocznie źle frazę wpisywałem Pewnie się skuczę na powiększenie tarczy, tylko jeszcze zmacam czy nie będzie zaczepiała o rurkę trójkąta.. Na froncie nie będę zwiększał bo siła hamowania złoży carbonowy wideł
Chrismel Opublikowano 18 Października 2021 Opublikowano 18 Października 2021 Największą siłę hamowania masz z przodu i tam jest sens zakładania większej tarczy. Ale na tył ?
Banyo Opublikowano 18 Października 2021 Autor Opublikowano 18 Października 2021 Jest jest. W mtb ze 160 zmienilem na 180 i spora różnica. Wystarczy dotknąć klamkę. W szosie z mechanicznym zaciskiem i tak trzeba będzie więcej siły użyć ale poprawa powinna być.
nctrns Opublikowano 19 Października 2021 Opublikowano 19 Października 2021 Moim zdaniem i tak na 160mm bez problemu zablokujesz koło, ale co kto lub.
Banyo Opublikowano 19 Października 2021 Autor Opublikowano 19 Października 2021 (edytowane) Owszem, zablokuję, ale jeśli do hamowania mogę użyć mniejszej siły... Tarcze mechaniczne to nie hydraulika. Jednak trzeba dobrze klamkę wcisnąć. Edytowane 19 Października 2021 przez Banyo
staszek.s Opublikowano 20 Października 2021 Opublikowano 20 Października 2021 Jeździłeś juz na tych zaciskach czy to póki co teoria tylko ? Spyre to zaciski które przez wielu są uważane za najlepsze mechaniczne hamulce tarczowe ever... One na prawdę hamują lepiej niż niejedne tanie hydrauliki. Miałem je w przełajce z tarczami 140/160 i rower stawał dęba bez problemu (a ważę 95kg bez osprzętu :):)
Banyo Opublikowano 20 Października 2021 Autor Opublikowano 20 Października 2021 Mam od roku. Nigdzie nie napisalem, że nie hamują bo hamują. Tylne koło zablokuję, ale trzeba użyć pewnej siły. Z wiekszą tarczą będzie po prostu lżej, latwiej hamować.
Rekomendowane odpowiedzi