Solnik Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Witam, w moim Treku widać efekty druciarstwa zrobionego przez właściciela kilka lat temu. Na lakierze są ślady jak mniemam zwykłej żółtej farby do ścian, którą chciał zamalować rysy. Wygląda to może dobrze tylko z daleka. Teraz pytanie czym to usnąć, ponieważ chcę to zrobić od nowa i porządnie lakierem. Jak ścieram śrubokrętem nawet lekko to lakier też na tym cierpi. Chodzi mi o to, żeby lakier się nie rozpuścił, ani zmatowiał, a farba zeszła (nie trzyma się mocno). Odnośnik do komentarza
artfal Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Spróbuj rozpuszczalnikiem nitro lub acetonem, weź trochę na szmatkę i potrzyj delikatnie. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Żaden rozpuszczalnik... NIE Weź pastę polerską na szmatkę i zetrzyj te zachlapania. Jak mniemam to emulsja, to powinna ją woda ruszyć, a jak olejna taka jak do lamperii to polerka... Rozpuszczalnik może Ci rozpuścić lakier na ramie!!! Odnośnik do komentarza
Solnik Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgadza się, pod wpływem wody staje się bardzo miękka. Spróbuję z pastą i dam znać. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Owiń ręcznikiem papierowym ramę w pochlapanych miejscach, a potem porządnie zmocz go wodą i zostaw na jakiś czas - farba powinna odmoknąć i dać się usunąć bez użycia siły. Odnośnik do komentarza
Solnik Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 A więc tak, woda pomaga, ale brakuje jeszcze abym mógł to usunąć bezproblemowo. Połączę więc wodę i następnie pastę. Dzięki za rady! Odnośnik do komentarza
specialized34 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Jeśli chcesz usunąć całkowicie lakier z ramy do gole go Alu to proponuję taki środek do kupienia w sklepach lakierniczych https://www.klakiernik.pl/mobile/pl/p/Srodek-do-usuwania-farb-i-lakierow-APP-211001-PAINT-EX-spray-400-ml/295 Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Tu nie chodzi o lakier, a o jakąś farbę którą ktoś opryskał tę ramę... @specialized34 Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
specialized34 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 A przepraszam poranna kawa jeszcze nie zadziałała mój błąd Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Solnik Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Przepraszam, że odkopuje, ale najlepiej sprawdził się rozpuszczalnik akrylowy, lakier nic nie naruszony. Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał to polecam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi