Weidero Opublikowano 6 Października 2021 Opublikowano 6 Października 2021 Hej. Chciałem się przywitać tym postem i od razu poprosić o poradę / natchnienie. Posiadam rower jak w tytule do którego mam sentyment. Używam go do transportu miejskiego + wycieczki rowerowe z dzieckiem (fotelik). Ostatnio odrodziła się u mnie pasja do przemieszczania się na dwóch kółkach oraz mechaniki rowerowej. Zastanawiam się jak mógłbym nieco odświerzyć ten rower bo po prostu szkoda mi go sprzedawać. Przez dłuższy czas pasja rowerowa (którą miałem za dzieciaka) poszła w odstawienie przez co mam spore ubytki w wiedzy sprzętowej (teraz staram się to nadrabiać). Sporo od tamtego czasu się pozmieniało (wtedy koła 26" teraz 27.5"/28"/29", sztywne osie, idt). Chciałbym coś porobić przy tym rowerze, a z tego co słyszałem to stare części nie są już tak drogi i można poszaleć. To by było tyle tytyłem wstępu, a teraz przejdę do konkretów. Obecny stan roweru: Rama Author Trastion SX (17") - aluminium Widelec/Amortyzator - początkowo RockShock Judy TT / teraz tani stalowy widelec Kierownica Tioga DH Mostek Zoom 90mm (Wcześniej 120mm) Stery A-Head Hamulce - VBrake Shimano LX przód / Deore tył Korba - Shimano Deore 3 rzędowa Support - Kwadrat Kaseta Shimano x8 (nie wiem jaki model) Przerzutka przód Deore Przerzutka tył Deore Lx Obręcze Sun Rims Rhyno Lite (szerokość 29,2mm) Tył 36 / Przód 48 otworów Piasty: Tył Deore LX / Przód Deore Siodełko Selle Italia (nie pamiętam modelu) Klamkomanetki Shimano Lx (stary model) Pedały platformy Cel: Szybki niezawodny rower miejski. Minimalistyczny design. Historia: Z uwagi, że jestem dosyć niskopienny (172cm / przekrok 80cm) to na pierwszy rzut zmieniłem mostek z 120mm na 90mm. Pozycja za kierownicą nieco na plus chociaż wielkiej różnicy nie widzę. Jednak zauważylem że rower stał się bardziej "nerwowy". Jazda bez "trzymanki" to spore ryzyko :). Zmieniłem też opony z jakiś gównionych traktorowych gum na Schwable Land Cruiser 26x2.00, i tutaj duuuży plus. Rower zaczą w końcu jechać. Po poglądnięciu któregoś odcinka SzajBajka wywaliłem supre cieżki amortyzator RockShock Judy TT na zwykły widelec stalowy. Generalnie widzę plus w tym, że pozbyłem się 2.5kg masy oraz nieco zwiększyła się sztywność. Jednak jakość tego widelca pozostawia wiele do życzenia (punkty mocowania VBreak niesymetryczne). Teraz zastanawiam się nad powrotem do amortyzowanego widelca (sensowny model za niewielkie pieniądze) lub jakiś lepszy sztywny widelec (carbon?). Rama na otwarte prowadzenie linek i to w najgorszym możliwym miejcu (na górze). Zastanawiam się nad przerobieniem tego na wewnętrzne prowadzenie. Nie jestem jakimś wielkim fanem, ale wydaje mi się, że to byłoby lepsze od obecnego prowadzenia linek. Zastanwiam się nad zmianą przedniego napędu. Co prawda nie mogę narzekać na korbę ale support to słaby punkt (kwadrat). Liczę na Wasze propozycje przeróbek
Rekomendowane odpowiedzi