Skocz do zawartości

Przerzutka ze średnim czy długim wóżkiem?

Alek_Art.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Mam Rometa Mustanga M5 2021 z fabryczną tylną przerzutką Deore RD-M4120. Wsio w sumie chodzi OK, ale chciałem wrzucić coś lepszego na tył, Coby sprzęgło było, bo w tej nie ma.

Upatrzyłem sobie RD-M6000 i mam zgryz: wózek brać średni czy długi?

Na necie docieram do sprzecznych - jak dla mnie - informacji. Mianowicie jeden sklep pisze, że np. wersja z wózkiem średnim może być użyta z kasetą, gdzie największa koronka ma 41 zębów, a inny że max 36. Zgłupiałem.

Doradźcie proszę :)

Parametry napędu, jaki jest w rowerze:

• korba: Shimano Deore FC-MT4100-2 36/26T 175 mm
  • kaseta: Shimano CS-HG4100-10 11-42T 10 speed

Do tego co powyżej podejdzie długi czy średni wózek w RD-M6000?

Z góry dzięki za odpowiedzi i chwała tym, co zechcą mi pomóc :)

Pozdrowił!

Edytowane przez Alek_Art.
  • Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

M6000-GS albo M5120.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Wrzuciłem dzisiaj nową Deorkę M6000 na tył :)

Trochę czasu spędziłem na ustawianiu napędu, bo napinacz chodzi w niej dużo ciężej niż w starej M4120. Nawet bez włączonego sprzęgła czuć, że sprężyna w napinaczu jest znacznie mocniejsza, a jak włączę sprzęgło, to już w ogóle łoma potrzeba, żeby odgiąć wózek 😂

Na nowej przerzutce ciężej wchodzą biegi w kierunku większych koronek, co zresztą jest zrozumiałe, skoro sprężyna w napinaczu mocniejsza. Na mniejsze koronki wskakuje łańcuch elegancko :) Ale mocna sprężyna sprawia też, że wszelkie luzy w konstrukcji przerzutki i jej montażu do ramy od razu się uwidoczniają i grają o wiele większą rolę w zmianie przełożeń. Sporo czasu spędziłem regulując napięcie linki, żeby całość chodziła dobrze w górę i w dół. W każdym razie ustawienie wszystkiego było zauważalnie trudniejsze niż w starej przerzutce ze słabszym napinaczem w wózku.

Przy okazji wstawiłem sobie pedały zatrzaskowe i zrobiłem serwis łańcucha. Smar Shimano PTFE, bo póki co, nie  planuję po mokrym jeździć :)

Pzdr.

IMG_20211010_192743.jpg
Opublikowano

Jak hak prosty i śrubą B dostęp kółka prowadzącego od największej koronki ustawiony poprawnie to w dziesiątkowych napędach ustawienie indeksacji to bułka z masłem - 10 sekund.

Opublikowano

Hak prosty, śruba B wyregulowana należycie.

Ale i tak głąb jestem straszny 😆

Postanowiłem dzisiaj podejść do tematu jeszcze raz, bo mnie irytowało, że stara przerzutka chodziła lepiej niż nowa. No i znalazłem przyczynę: pancerz od linki tej przerzutki (pierwszy odcinek od manetki do ramy) źle się ułożył w przelotce wpuszczającej go do ramy i przez to się wszystko kiepściło 🙃 To miejsce wprowadzało dodatkowe opory przez większe załamanie, dodatkowo pancerz za każdym razem się inaczej układał przy każdym pociągnięciu linki, więc siłą rzeczy nie mogłem tego dobrze wyregulować. Wczoraj tego nie zauważyłem i dlatego tyle czasu mi zajęło zanim jako tako ogarnąłem te biegi. Dzisiaj włożyłem go na swoje miejsce, i tym razem ustawienie poszło migiem jak napisałeś, a całość hula jak zegarczek - z włączonym sprzęgłem czy bez, nie ma znaczenia, jest legancko 😀

Jeszce raz wielkie dzięki za poradę w doborze właściwej zmieniarki!😁