Skocz do zawartości

Upgrade roweru Trek Fuel EX 5 2017

arcktick

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

przez dluzszy czas uzywalem swojego Treka do zabaw na singlach: tych mniej i bardziej ambitnych, ale na tych mniej ambitnych juz zaczelo mi sie nudzic a na tych bardziej zaliczałem upadki które kończyły się wizytami w szpitalu(Olbrzymy w Karkonoszach :). Pomyślałem sobie że może jestem już na to za stary i przesiadłem się na gravela, aż tu nagle przyszło objawienie pod postacią czeskich bike parków. Po ostatniej wizycie w Dolni Morava chyba wkręciłem się na dobre i postanowiłem trochę zupgrejdowac swojego fulla co by nadać mu bardziej bike parkowy charakter. Na pierwszy ogień pójdą hamulce , ale myślę też o wymianie Rockshoxa Sektora 130 , na Pike'a 150 lub Lyrika 150. Mozecie coś doradzić? Może skok jednak powinen być większy i jak to się będzie mieć do geometrii ramy? 

Opublikowano

Miałem tego Treka. Hamulce to kpina. Dokup dropera, nie wiem jaką masz wagę ale przy agresywnej jeździe korba strasznie się gnie i uszkadza ramę(zauważyłem to nie tylko w swoim rowerze.). Amortyzator to też dobry pomysł bo sektor to kawał żelastwa który nie do końca spełnia swoją rolę. Ogólnie ta rama to dobra baza na rozbudowę o ile nie przeszkadza Ci kat glowki

Opublikowano (edytowane)

Pike = Lyrik, 150mm skoku to Max, więcej będziesz czuł na podjazdach (będzie trudniej przyczepność przodu złapać bo środek ciężkości ucieknie w tył).

Hamulce temat rzeka. Do niedawna nie było właściwie przestrzeni do dyskusji ale w obecnej generacji Shimano uraczyło nas brakiem kompatybilności wstecznej z manetkami przerzutek więc można rozważyć alternatywę - Magura czy Hope aczkolwiek i tak w wielu przypadkach taniej będzie brać shimano br-m6120 lub 6100+6120 i zmienić manetki/ę.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Jakbyś zmienił jeszcze damper z tyłu na 200x57, to wysokość suportu się skompensuje (po założeniu amorka o większym skoku) o ok. 25 mm a skok powiększy się do ok 141 mm (przy założeniu, że rama to "przyjmie" i nie stanie się zbyt regresywna pod koniec skoku). Kąt główki ramy zmniejszyłby się w sumie po tych zmianach o jakieś 2 stopnie i wyszłaby z tego całkiem fajna, nowoczesna trail'ówka :)

Opublikowano

Hamulce zmienione na BR-7100 + tarcze SM-RT66 ( 203 przód i tył :) ). Nad amorkiem(amorkami?) będę się jeszcze zastanawiał.

W dniu 28.09.2021 o 13:52, vdcmike napisał:

Pike = Lyrik, 150mm skoku to Max, więcej będziesz czuł na podjazdach (będzie trudniej przyczepność przodu złapać bo środek ciężkości ucieknie w tył).

Hamulce temat rzeka. Do niedawna nie było właściwie przestrzeni do dyskusji ale w obecnej generacji Shimano uraczyło nas brakiem kompatybilności wstecznej z manetkami przerzutek więc można rozważyć alternatywę - Magura czy Hope aczkolwiek i tak w wielu przypadkach taniej będzie brać shimano br-m6120 lub 6100+6120 i zmienić manetki/ę.

Napisales ze Pike=Lyrik , masz to poparte jakimis doswiadczeniami? Bo różnica w cenie to kilka stówek.

Pozdro i dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Opublikowano

Bebechy 100% te same. Różnica jest w CSU (rury goleniowe Lyrik ma 20mm dłuższe i dzięki temu możne występować w wersji 180mm skoku).

Opublikowano
15 godzin temu, vdcmike napisał:

Bebechy 100% te same. Różnica jest w CSU (rury goleniowe Lyrik ma 20mm dłuższe i dzięki temu możne występować w wersji 180mm skoku).

Dzięki!