Skocz do zawartości

Opinie Hamulec Sram Guide T

Sewcio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie jakies opinie o hamulcach sram guide T? Jak u nich z mocą?

Opublikowano

Jeśli jeszcze ich nie masz to zrób wszystko żeby iść w kierunku shimano, magury, hope itp. 

Opublikowano

Magury na pewno nie bo nie podoba mi sie ich feeling. Shimano ma gorszą modulacje a hope w ogóle poza zasięgiem budżetowym, sram to są hamulce.

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka, że  guide T to takie hamulce jak suntoury xct amortyzatory. Do skrajnie budżetowych rowerów coś muszą wsadzić bo klient bez hamulców by nie kupił, podobnie jak roweru "MTB" bez "amortyzatora".

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
28 minut temu, vdcmike napisał:

Prawda jest taka, że  guide T to takie hamulce jak suntoury xct amortyzatory. Do skrajnie budżetowych rowerów coś muszą wsadzić bo klient bez hamulców by nie kupił, podobnie jak roweru "MTB" bez "amortyzatora".

A miałeś ten hamulec i możesz wypowiedzieć się o nim względzie technicznym czy powtarzasz opinie innych.

Opublikowano

Mam od wielu lat dostęp do większości modeli 3 rozpoznawalnych marek na zasadzie rowerów testowych i z niego korzystam ;)

Opublikowano
7 minut temu, vdcmike napisał:

Mam od wielu lat dostęp do większości modeli 3 rozpoznawalnych marek na zasadzie rowerów testowych i z niego korzystam ;)

To rozwiniesz co w nim jest nie tak?

Opublikowano

Jeśli miałbym oceniać siłę hamowania i ogólną frajdę z użytkowania to deore miałyby solidne 4+ te guidy 2. Gdybym miał wybierać między nimi a mt200 od Shimano to bym się poważnie zastanawiał nad tymi drugimi.

Opublikowano

Rozumiem, właśnie wymieniam guidy rs na deore mam nadzieję że poprawa komfortu użytkowania będzie.

Opublikowano

Będziesz musiał jeszcze wydumać jakie tarcze hamulcowe do tego. Bo japońskich rt66+ już nie ma na rynku a chińskie do niczego się nie nadają.

Opublikowano

Sram centerline z przodu 200 to jest bardzo dobra tarcza a z tyłu 180mm jakaś tańsza pod metaliki, nie chińska ale nazwy nie pamiętam i tarcz nie mam zamiaru zmieniać bo najpierw będę musiał skrócić kable

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem tychże hamulców (guide T). Mam problem z "skrzypiącymi tarczami przy hamowaniu, dodam że mam tarcze (tektro) 160 i okładziny żywiczne. Prawdopodobnie tarcze i klocki są zatłuszczone, mimo że tarcze potraktowałem benzyną ekstrakcyjną a klocki opalarką. Niestety nie zadowala mnie siła hamowania i tu rodzi się moje pytanie. Czy jeśli wsadziłbym tarcze srama 180 i klocki metaliczne, to czy siła hamowania byłaby większa?

Czy to normalne w tych hamulcach, że hamowanie zaczyna się po wciśnięciu minimum 50% klamki?

https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-sram-centerline-180mm-6-srub-11643897024

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-avid-sram-guide-t-metaliczne-10888470577

Taki mam pomysł co do tarcz i klocków. Proszę w wskazówkę, czy dobrze wybrałem.