Skocz do zawartości

Wymiana sterów w karbonowej ramie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

kupiłam ramę karbonową Merida FLX Race-V z zamontowanymi sterami FSA No 10 (stery półzintegrowane, w środku zwykłe wianki). Od jakiegoś czasu stery mi strzelają przy kręceniu kierownicą - robią takie "pyk". Rozebrałam wszystko, wyczyściłam, sprawdziłam czy nie wżerów i zadziorów, wianki wypłukałam w benzynie ekstrakcyjnej (kulki na oko są ok), nasmarowałam smarem Shimano Premium Grease, skręciłam całość używając dynamometru (mostek) i wyczucia w płetwie (śruba ekspandera) i po 30km jazdy dalej pyka.  Podczas składania roweru też je szczodrze nasmarowałam smarem, więc nie chodziły na sucho. Luzów żadnych nie ma i gdyby nie to pykanie, to nie byłoby problemu podczas jazdy.

Stery nie są najwyższych lotów i zastanawiam się nad wymianą na coś porządniejszego - myślałam o Hope lub Cane Creek. No i pytanie mam w związku z tym. Czy wybicie starych sterów z ramy karbonowej nie grozi połamaniem/uszkodzeniem/osłabieniem tejże ramy? Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Lepiej zrobić to samemu czy oddać do serwisu, a jeśli to ostatnie, to czy ktoś ma zaufany serwis we Wrocławiu, który radzi sobie z takim zagadnieniem?

Jestem nawet w stanie kupić wybijak do sterów i zrobić to samemu, ale zanim przyfasolę młotkiem, to wolę się upewnić, że mi rama nie popęka.

Wszystko można zrobić samemu. Rower to nie prom kosmiczny i jak przy wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. Jeśli czujesz się na silach to śmiało. Amelinum ;) można zepsuć tak samo jak karbon jeśli zrobi się to przecinakiem.

Ja wymieniłem u siebie ale do tego miałem przyrząd do wybicia problemu no i wciśnięcie do karbonu proponuję prasę przy wciskaniu nawet własnej roboty broń boże młotek czy coś tam a jeśli chodzi o pykanie miałem podobnie myślałem że to mostek lecz dokrecilem mocniej amorek i cisza pykanie ustalo lecz przy maszynowych sterach u mnie wymiana przebiegła w 15 minut

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Z wciśnięciem, to sobie poradzę - wystarczy pręt gwintowany i 2 szerokie podkładki plus nakrętki i powoli można je zainstalować. Najwięcej problemów widzę w wybiciu starych sterów.  Do bieżni mam przyrząd do ściągania, więc tu kłopotu nie będzie (szarpnęłam się na to narzędzie, bo rurę sterową też mam karbonową).

Też jestem gotowy do wymiany sterów lecz pamiętaj karbon nie lubi ścisku,podczas gdy dojdą miski prawie do końca rób to z wyczuciem aż dojdzie do końca i ani więcej ani mniej nie wciskaj bo może zakończyć się pęknięciem. Zastanawiam się też jakiego smaru użyć, jakiego w używacie do misek typu ahead ?

Edytowane przez LukasFR22