Skocz do zawartości

Korba ht - lewe ramię nie wchodzi do końca?

Deso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, 

Ostatnio pytałem o korby ze sztywną osią i ostatecznie kupiłem Deore M6000 z trzema zębatkami, do tego suport MT800. 

Mufa suportu 68mm, mierzone kilka razy. Zgodnie z instrukcją: po stronie napędowej dałem dwie podkładki 2,5mm, a po stronie "lewej" jedną podkładkę 2,5mm. 

Miski suportu dokręcone. Ramię ze sztywną osią zainstalowane - konieczne było delikatne dobijanie gumowym młotkiem, żeby doszło do końca. 

Założone lewe ramię, niby wszystko ok (da się zamknąć tą specjalną zawleczką która jest w lewym ramieniu). Ale spokoju nie daje mi długość odcinka rowkowania widoczna w otworze ramienia - tak jakby ramię powinno jeszcze przynajmniej 1-2mm wejść dalej. Załączam zdjęcie. Plastikowa śruba do kasowania luzu nie jest w stanie tego zlikwidować (foto jest robione w trakcie demontażu, czyli już po skasowaniu kuzu). 

Próbowałem całość zdemontować, na nowo od początku zmontować - wyszło tak samo. 

Mam wrażenie, że na filmikach instruktażowych na YT widziałem podobne zjawisko - ale nie znalazłem takiego z idealnym zbliżeniem na to miejsce, więc mogłem coś przeoczyć. 

IMG_20210922_124355 korba.jpg

edycja 1 (23-09-2021):

na tym filmiku, od 2:51 jest dość dobre ujęcie (akurat Ultegra), na którym widać podobnej długości odcinek rowków, więc chyba u mnie jednak wszystko ok...

Edytowane przez Deso