leszek_r Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 Witam Moja przerzutka przednia Shimano Alivio FD-M4000-TS przestała zrzucać na 1, trzeba ją popchnąć ręką. Przerzutka ma rok, ale kilkanaście razy zaliczyła błoto i była tylko opłukana. Teraz wyczyściłem ją dokładnie odtłuszczaczem od hamulców K2 BRAKE CLEANER i szmatką i zaczęła przerzucać wszystkie biegi ale do góry chodziła bardzo ciężko. Więc spryskałem WD-40 i chodzi wyśmienicie. Pytanie tylko, czy tylko ją odtłuścić i tak zostawić czy próbować napchać do niej coś bardziej rowerowego? Czy WD-40 albo ten odtłuszczacz mógł coś uszkodzić? Mam pod ręką np. - SHIMANO PTFE TEFLON DRY SUCHY - SHIMANO WET LUBE MOKRY Czy któryś z nich się do tego nadaje? Przy okazji zajrzałem również do przerzutki tylnej ale niczym jej nie psikałem bo chodzi dobrze ale zajrzałem do jej zakamarków i uchował się tam jeszcze jakiś zielony fabryczny smar co to mogło być? Przerzutka Shimano Deore. Pozdrawiam
Rozwiązanie leszek_r Opublikowano 22 Września 2021 Autor Rozwiązanie Opublikowano 22 Września 2021 Znalazłem na filmach szajbajka, że ON robi to brunoxem do amortyzatorów a inni serwisanci WD40. Ja więc popsikam jeszcze trochę Brunoxem.
Rekomendowane odpowiedzi