Skocz do zawartości

Który hamulec najlepszy do... Ostrzejszej jazdy

Sewcio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam pytanie odnośnie paru modeli hamulców które wybrać. Jeżdżę dosyć ostro i agresywnie, znaczy lubie trasy zjazdowe na poważnie, również na poważnie latam hopy, dropy ale nie jestem pro zawodnikiem i nie osiągam jednak tak gigantycznych prędkości. Szukam hamulców które mi wystarczą idealnie. Nie jeżdżę w górach tylko na wyżynach - tereny Krakowskie. Mam na oku pare modeli i chciałbym żebyście poważnie ocenili który będzie najlepszy do mojego stylu jazdy. Dodam że ważę ok 75kg i hamulce będą na tarczach hamulcowych 180 z tyłu i 200mm z przodu. Modele:

- Shimano Deore BR-M6100

- Magura MT 4

- Sram Guide T.

Mam guidy rs ale one się psują, miękną podczas jazdy i nie ma sensu go naprawiać. Zależy mi aby hamulec był mocny (najmocniejszy z podanych) i żeby nie było dużego skoku klamki bo obecny guide rs jednak ma tą klamkę troszke gąbczasta. No i żeby nie był awaryjny wiecie zapowietrzanie się podczas jazdy. 

Oceńcie proszę który najlepszy, chodzi mi głównie o hamulec nowy do około 300-400 zł choć wolałbym najtaniej.

Z góry dziękuję, pozdrawiam

Opublikowano

Jak ma być tanio i w miarę solidnie to Deore BR-M6120 (nie ma ich na Twojej liście). Są to hamulce 4 tłoczkowe, klocki pasują od Saint'ów i Zee (np. metaliczne H03C), tylko musisz je założyć odwrotnie, tzn. prawy po lewej stronie, lewy po prawej. Chodzi o radiator, który w Saint i Zee mieści się w normalnych pozycjach, ale nie w tych. Gdybyś zmieniał na te klocki, pamiętaj, żeby tarcza była przystosowana do metalików, a wówczas hamulec super. Oryginalnie te hamulce przychodzą z "żywicznymi" klockami.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Myślałem też o deore 6120 na przód i 6100 na tył. Czterotłoka mam teraz na tyle i oczywiście jest fajnie ale miałem starego hayesa dwutłoka przy tarczy 160 z tyłu i dawał w zupełności rade nawet w śniegu i bagnie. Myślę tu głównie o hamulcu przednim który będzie dobry. Tarcza z przodu Sram Centerline 200mm. O klockach hamulcowych nie myśle.

Opublikowano

M6120 na przód i M6100 na tył będzie ok. Do tego zmiana manetek przerzutkowych.

Opublikowano

O co chodzi z tymi manetkami. W niejednym poście widzę że przy zmianie hamulców piszecie o manetkach. 

Ja tego problemu nie będę miał bo jeżdżę całkowicie singlespeed więc nie mam żadnej manetki.

I nie - nie jest to rower dirtowy. Jest to rower funbike / sztywny freeride.