Skocz do zawartości

Trail / all mountain full 130-150mm około 10k zł

Dombrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Powoli przymierzam się do nowego roweru. Jako dinozaur MTB (dziś to się chyba nazywa "retro") zawsze jeździłem XC. Starość nie radość, więc czas na fulla. Przeznaczenie: trail / all mountain, myślę, że 130-150mm skoku będzie aż nadto. Jeśli chodzi o osprzęt to lubię mocne hamulce (tzn. SLX jest satysfakcjonujące, chyba że można coś mocniejszego w podobnej cenie, ale Shimano mnie przekonuje płynem mineralnym), a reszta na poziomie Deore jest dla mnie OK (może być wyżej, ale wcale nie musi). Rama alu, nie chcę carbonu. Waga - nie musi być super lekki, taniej i łatwiej odchudzić zadek i brzuszysko niż opowiadać farmazony o odchudzeniu roweru o 500 gram. Budżet: około 10k zł brutto, ale w miarę elastyczny, jeśli będzie coś fajnego (po odliczeniu VAT i podatku dochodowego jest duży uzysk). Nie zależy mi na płaceniu za markę (wyleczyłem się z przesadzonych cenowo Speców i Treków). Gdyby rower był polskiego producenta, to patriotycznie super (kupiłem już w tym roku Rometa Aspre 2 i jestem mega zadowolony), ale skoro rowerów brak, to od biedy przeboleję coś zagranicznego.

- chciałem kupować Krossa Soil 3.0, ale ich po prostu nie ma i na razie nie będzie i nie wiadomo czy w ogóle będą. Teoretyczna cena to 11-12k zł. Warto czekać?

- pytałem u producenta o Romet Dagger 2, ale na razie nie jest planowany do produkcji, może 2022r; katalogowo jest za 15k zł, ale istnieje szansa, że mógłbym go kupić za około 12k zł brutto - czy za taką cenę Waszym zdaniem to już odpowiedni sprzęt i warto poczekać (aż tak mi się nie spieszy)?

- GT Sensor Comp lub Sport - podoba mi się prostota konstrukcji, osprzęt trzeba nieco pozmieniać, bo ogólnie cudów tam nie ma; wyższe modele wydają się sensowniej uzbrojone, ale to już carbon, do którego nie jestem przekonany (bez sensu moim zdaniem dopłacać 3-5k zł za coś, czego się

- Canyon Neuron 7 za 11,4k zł - podejrzanie dobrze mi to wygląda...

- jakiś alu Rockrider AM (mam wrażenie, że Decathlon co chwilę zmienia nazewnictwo i modele, ale chodzi o jakiś model full alu w budżecie)

- Kross Earth Tokyo - to chyba typowe XC i do tego carbon, ale cenę ma moim zdaniem niezłą jak na "zawartość", jest dostępny (co w obecnym sezonie jest ewenementem), pasujący mi osprzęt i pewnie dobrze podjeżdża; pytanie tylko czy nie jest istotnie mniej uniwersalny od wcześniej wymienionych i czy nie jest "wydelikacony" - nie mam zamiaru pieścić się z rowerem i płakać nad każdym zarysowaniem, to nie relikwie...?

Zasugerujcie może coś jeszcze, lub doradźcie z wyżej wymienionych.

Jeszcze ważna rzecz - serwis! Rower sam mogę serwisować (jestem z tych, co nie wyobrażają sobie braku takiej umiejętności! czy ci, którzy naprawiają i konserwują w serwisie wołają mamusię z lawetą jak mają awarię w lesie? ;/ ). Ale chodzi o dostępność części szczególnie w obszarze zawieszenia, bo reszta jest. Widzę, że Canyon na swojej stronie od razu oferuje łożyska i inne części zamienne. Czy w innych markach jest podobnie, czy jest dostępność tych elementów w sklepach - jak to wygląda z Waszego doświadczenia?

I jeszcze kwestia rozmiaru (szczególnie w zakresie rowerów zamawianych tylko online) - mam 180cm i zawsze wolałem mniejsze ramy (czyli sztyca wyciągnięta, mostek długi ;) ) -czy przy Canyon w takim układzie lepiej M czy L (według tabeli M, ale może są użytkownicy, którzy mogą się podzielić odczuciami).

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez Dombrek
Opublikowano

Neuron jest bardzo ok. A biorąc pod uwagę, że jest prawdziwym 4-zawiasowcem i konfigurację cena jest niezła (aczkolwiek za tyle rok temu można było kupić nowego CF8). Z rzeczy do których mógłbym się przyczepić to koła.