Skocz do zawartości

Czy lepiej jest kupić Magura MTSport czy Shimano MT200.?

XXKACPER4628

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej chciał bym poznać waszą opinie czy lepiej kupić hamulce Magura MT Sport czy może tańsze Shimano MT200? Są to moje pierwsze hamulce tarczowe i nie znam się za bardzo. 

Opublikowano

Zdecydowanie jedno-palcowe Magury MT-Sport. Przede wszystkim mają z przodu 4 tłoczki i znacznie większą siłę hamowania. Natomiast chociaż dźwignia jest zrobiona z alu, to reszta z takiego tworzywa, który może się złamać przy glebie. Nie można ich za mocno dokręcać do kierownicy. Magury szukałbym przede wszystkim z dźwigniami jedno-palcowymi. Są bardzo wygodne. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Aaa to mea culpa, faktycznie Trail sport mają 4 tłoczki. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

No a konkretnej odpowiedzi nadal nie ma, ja się zastanawiam, czy wymieniać swoje MT200 na MT Sport, czy MT200 Upgrade...No bo tak:

Upgrade MT200 Koszt: Klamka MT501 148zł / 
+ Klamka Shimano MT501 posiada Servo
+ Klamka Shimano MT501 podobno pozwala montować manetki bezpośrednio do klamek
+ Tańszy płyn
+ Łatwiejsze odpowietrzanie
+ Można wymienić przewód na SM-BH90-SS koszt +/- 109zł 
+ Można wymienić zaciski na MT520 (czterotłoczkowe)
- Braki magazynowe klamki Shimano MT501 (Lewa)
- Większa waga
- Wygląd
- Cena całego Upgrade

MT Sport Koszt: 237zł
+ Lżejsza waga
+ Ładniejszy wygląd
+ Klamka jest aluminiowa więc mit z łamiącą się klamką jest nieaktualny
+ Sztywny kabel MAGURA Disctube
+ Klamka obustronna
+ Podobno na poziomie M6000
+ Cena
- Droższy płyn od Shimano
- Trudniej je odpowietrzać

MT Sport to: Klamka od MT4, zacisk od MT2, fajnie jak by ktoś mógł napisać o nich coś więcej i jakoś je przyrównać do Shimano (zwłaszcza do grupy MT200 MT501/520)bo to wszystko co wcześniej wymieniłem i tak robi niezły mętlik. Waga, wygląd i cena przemawia za Magurą. Natomiast serwisowanie możliwość modyfikacji (rozwoju) czy podpięcia manetki za Shimano. Jak by co to te zwykłe MT200 wystarczają mi do mojej jazdy natomiast i tak muszę wymienić linkę a że mam wszystko rozebrane to chcę zabrać się za hamulce.

Opublikowano

Do shimano możesz sobie założyć dowolną klamkę. BL-MT501 to w rzeczywistości klamka BL-M6000. Odnośnie montażu bezpośredniego manetek - tak, ale tylko w standardzie I-SPEC II (czyli właściwie manetki SLX-XTR poprzedniej generacji). Jeśli masz współczesne manetki przerzutek (100 w oznaczeniu) to lepiej kupić klamki współczesne (np. BL-M6100). ServoWave naprawdę przynosi sporą różnicę. Jednak dalszy upgrade kompletnie mija się z sensem - od razu lepiej kupić wyższy model hamulców (efektywniej finansowo). Co do zacisków to również poza BR-MT520 może być grupowy odpowiednik BR-M6120 lub pozagrupowa taniocha BR-MT420 - wszystkie hamują tak samo, kwestia klocków i tarcz.

Opublikowano

Widzę że większość mimo wszystko bardziej rekomenduje Shimano. Ja u siebie mam manetkę M7100 no ale to tył a ja i tak teraz robię przód. Kupił bym zestaw M6100 tyle że tam jest czarny przewód a wolę biały więc raczej:
1. Klamka M6100 + SM-BH90 (biały) + moje zaciski M200 a za jakiś czas zmiana zaciskowe na M6100-M8100
2. Tak jak wyżej tyle że klamka M640 ZEE (przyznam że ta już jakoś wygląda) problem w tym że ich też nie ma

Jaka jest różnica między tymi dwiema klamkami? Z tego co widzę to jedna i druga ma servo

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Różnica jest taka, że do tej prehistorycznej klamki zee będzie pasować każda manetka przerzutki a do m6100 tylko te ze stówą w oznaczeniu. No i do zacisku mt200 przewód musisz wziąć SM-BH90-SS, który będzie pasował do zacisków co najwyżej deore (M6100) i pozagrupówek MT420 czy MT520. Do zacisków wyższych grup (od 7100 w górę) potrzebujesz przewodu SM-BH90-SB (inna końcówka po stronie zacisku).

Gwoli ścisłości - klamka zee BL-M640 = wiekowe deore BL-M615.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Hmm, tylko wychodzi na to że ta prehistoryczna klamka M640 ZEE, którą wczoraj zakupiłem jest pod klamkę każdej grupy czego nie można powiedzieć w drugą stronę z grupą 100 na końcu. Do tego jest pod przewód SBS i ma serwo tak jak MT510. Co by nie było wypada lepiej niż moja MT200 woskowana w rower z produkcji 2021. Zaś jeśli mowa o tej grupie to zaciski MT200 standardowo mają przewód SM-BH59 więc SM-BH90-SS będzie lepszy (wyczytałem że jest sztywniejszy stąd jego przewaga). Kwestia tego czy faktycznie jest sens zmieniać te zaciski, a jak tak to na jakie? M6100/MT520 4 tłoczki / MT640 ZEE 4 tłoczki / A może wystarcza MT200, które posiadam i jedynie zmienić okładziny + tarcze?

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka