Skocz do zawartości

Budowa korpusu piasty NEXUS (mocowanie Centerlock) - luzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nietypowy problem - a jakżeby inaczej.

Pacjent sg-c6001-8d. Przebieg między 10, a 15 tyś. km. Mechanizm działa super. Często serwisowana (była taka konieczność niestety ze względu na problem który właśnie próbuje rozwiązać). Bieżnie jak nówki.

Składamy koło. Lecimy 400-500km i na łożyskach pojawia się luz wyczuwalny palcami łapiąc za obręcz. No i demontaż, montaż. Jest dobrze. 400-500km i to samo. Może przeciążenia na pieście? Mam kopyto. Klej do gwintów. 400-500km - to samo. Montaż, demontaż, klej do gwintów znaki porobione (konus/kontra/oś) - 400km - kontrola luzów no i co? ZNOWU WYCZUWALNY LUZ. Demontaż - znaki się pokrywają czyli nic się nie odkręca. Po każdej jeździe w deszczu tylna tarcza uwalona smarem/olejem z piasty. I wtedy zajarzyłem co się dzieje. Przy hamowaniu słychać zawsze takie "puknięcie". Puknięcie prezentuję na załączonym filmie:

Luz na łożyskach robi się od luźnego mocowania tarczy centerlock która jest jednocześnie bieżnią dla małego łożyska ośki/mechanizmu planetarnego. Porusza się 1-2* lewo/prawo i 0,5mm góra/dół. Przedostaje się przez niego woda do środka/wypłukuje smar. W dokumentacji Shimano występuję to jako korpus - nie rozbieralny. Wydawałoby się, że jest tam jakoś wprasowane ale od środka jest taki śmieszny czarny pierścień. Ma ktoś doświadczenie z tematem? To jest demontowalne? Zanim polecę po nowe koło chciałem wcisnąć tam jakiś klej epoksydowy pod ciśnieniem żeby wykasować ten luz. Tylko jeśli jest to rozbieralne - może można to wydostać i osadzić właściwie. Wrzucam zdjęcia środka:

2052634543_2021-09-1310_36_23.thumb.jpg.559e56dbe47c081f37437ae3ceb46450.jpg1230333049_2021-09-1310_36_38.thumb.jpg.d6adf7752bb8e2277690606934d4e5e6.jpg