rosenoguns Napisano 10 Wrzesień 2021 Udostępnij Napisano 10 Wrzesień 2021 Witam, Mam ogromną prośbę o poradę - moja córka ma rower crossowy Kellys Clea 30. Chciałbym jej wymienić widelec na sztywny, lżejszy - ma teraz w nim SR SUNTOUR NEX HLO, 63mm. Czy molibyście polecić mi jaki widelec kupić - tak żeby nie zaburzyć geometrii roweru? Rower wygląda tak (rozmiar 19 cali): https://www.kellysbike.com/pl/cross-c599/clea-30-black-pink-p53516 Z gory dziękuję za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza
Danuel Napisano 10 Wrzesień 2021 Udostępnij Napisano 10 Wrzesień 2021 Zwykły sztywny widelec niegwintowany pod 28 cali. Dotniesz rurę, skręcisz, nabijesz gwiazdkę i tyle. Jak masz wątpliwości to mierz długość ramion widelca i porównaj ze sztywniakami z alli/allegro/sklepów. Jedyny problem to dostępność - znajomkowi robiłem stary rower w czerwcu to tragedia była. Odnośnik do komentarza
Motke Napisano 11 Wrzesień 2021 Udostępnij Napisano 11 Wrzesień 2021 @rosenoguns A ile na tym chcesz zyskać (wagowo)? Bo wbrew pozorom takie trekingowe amortyzatory nie są aż tak ciężkie. Odnośnik do komentarza
vdcmike Napisano 11 Wrzesień 2021 Udostępnij Napisano 11 Wrzesień 2021 NEX 2kg na luzie waży. Sztywny alu z długą sterówką wyjdzie 800g. 1,2kg noc nie wchodzącego balastu mniej. Odnośnik do komentarza
rosenoguns Napisano 14 Wrzesień 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Wrzesień 2021 Dziękuję za odpowiedzi NEX waży 2,65 zatem myślę, że jednak nieco lżej będzie Odnośnik do komentarza
Danuel Napisano 14 Wrzesień 2021 Udostępnij Napisano 14 Wrzesień 2021 Tak naprawdę nie chodzi o wagę, ale o sztywność. Jeśli dziewucha nie jeździ po xc to na sztywnym zaoszczędzi sporo mocy na asfalcie. 1 Odnośnik do komentarza
Ash990 Napisano 14 Listopad 2021 Udostępnij Napisano 14 Listopad 2021 @rosenoguns- kupiles jakis widelec ? Jaki? Tez chce cos takiego zrobic. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi