Skocz do zawartości

ZAKUP Amortyzator przedni powietrzny (używany VS nowy)

BigiOTK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ! przyłączyłem do forum gdyż chciałbym po 10 latach zacząć "tuningować" swój rowerek. Technika idzie do przodu a ja nadal ujeżdżam RST GILA PRO TNL ( pod tarczowy hamulec)  :)  
wiernie mi służył ALE 
technika poszła do przodu oraz to co najgorsze to urosła dupa z 84KG do 105 :/ (amorek za miękki) 
Kiedyś mnóstwo czasu spędzałem na rowerku który służył mi do "głupawek" czyli szybkie zjazdy po schodach , skoki z murków , jakieś obroty na przednim kole itp. Czyli wszystko to co można było znaleźć w mieście.

Szukam teraz godnego polecenia amorka ale w wersji powietrznej. od ponad 2 miesięcy śledzę rynek , oglądam filmy w tym "Szajka" i nadal nie jestem pewny czego szukać. 
Czy warto rozglądać się za używką ? czy może komuś zalega coś fajnego na półce ? 
jakieś cenne rady ? 

Ja siedzę w car audio i prowadzę nawet swoją grupę i wiem że na grupach i forach można dowiedzieć się więcej oraz często kupić coś w dobrych pieniądzach. 
Niestety moja widza na temat rowerów zatrzymała się właśnie w "epoce" wspomnianego RST za którego wtedy też wywaliłem koooope kasy choć patrząc na czas jaki mi służył i w sumie służy do dziś mimo skąpego serwisu to naprawde były dobrze wydane pieniądze ;) 

Opublikowano (edytowane)

Co to za rower (wielkość kół, standard piasty, typ główki ramy)? No i rzecz.jasna ile tysięcy masz odłożone na widelec?

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
21 godzin temu, vdcmike napisał:

Co to za rower (wielkość kół, standard piasty, typ główki ramy)? No i rzecz.jasna ile tysięcy masz odłożone na widelec?

Rama Giant Boulder SE 19"
koła 26" 
Piasta 9mm ale tu moge zaiwestować w inną piastę więc teoretycznie typ dowolny.
Główka ramy pod Ahead 1 1/8" .minmalna dłogość rury sterowej to 18cm 

budżet hmmm powiedzmy do 2000zł

Opublikowano

Za tyle kupisz rebę 26. Popatrz na bike-discount.

Opublikowano
W dniu 6.09.2021 o 21:48, vdcmike napisał:

Za tyle kupisz rebę 26. Popatrz na bike-discount.

Wybacz ale niewiem o czym mowa , możesz podesłać link? 

Opublikowano (edytowane)

RockShox Reba RL 26" Solo Air | 26" Suspension Forks Shop (bike-discount.de) https://www.bike-discount.de/en/buy/rockshox-reba-rl-26-solo-air-831669

a tu w jeszcze lepszej cenie:

RockShox Reba RL Solo Air 26" Federgabel Modell 2020 - bike-components https://www.bike-components.de/de/RockShox/Reba-RL-Solo-Air-26-Federgabel-Modell-2020-p70302/

Obydwa sklepy wysyłają na cały świat, nie ma żadnego problemu. Problem jest obecnie z dostępnością wszelakich gratów rowerowych ale pod koniec miesiąca mają rzucić RSy do niemieckich sklepów.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

obecnie na obu stronach niedostępne :( 

ale to już wiem czego szukać. A co myślisz na temat używanego takiego widelca ?  widzę że jest sporo gratów serwisowych do niego więc nawet jak sprzedający znacznie minie sie z prawdą to można go odnowić.

Opublikowano

Co do używanych to istotny jest stan górnych goleni (anody wytworzonej na alu) co można ocenić dopiero po rozbebeszeniu widelca oraz luzów na ślizgach (które od kilku lat są już niewymienne). Wszystko inne można relatywnie niskim kosztem naprawić. Pamiętaj też, że używaki mają przyciętą rurę sterową na odpowiednią długość i może być za mało do Twojej ramy.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Używana, sprzed 2013r. Tłumik uTurn. Szkoda sobie tyłek zawracać.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1