Ash990 Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Hej. Chciałem Wam pokazac moj rower Trek Domane 2021. Rower kupilem pod koniec 2020 roku. Z tego co sie orientuje TREK nie bedzie wprowadzal nic nowego na 2022 rok, tylko podniesie cene i zostawi modele z 2021. Rower ma wymieniony naped z Claris na 105. Dziala super, myslalem zeby wrzucic tiagre ale byloby to niewiele tansze niz 105. Uznalem ze takie rozwiazanie jest najbardziej opłacalne, a rower bardzo mi sie spodobal, nie chcialem innego. Minus jaki zostal to hamulce mechaniczne, ale wrzucanie grupy hydraulicznej bylo zbyt drogie. Rower w rozmiarze 58, dlugosc rury głównej 56,7 mm. Mam 182 cm, jest ok. Rama bardzo fajna, dobrze wykonana i funkcjonalna, duzo mocowan itp. Rower stoi na oponach shwalbe g-one, szerokosc 38mm - mierzylem suwmiarka i dokladnie tyle maja. Najciasniej jest pomiedzy tylnymi widelkami przy rurze podsiodlowej ale zostalo jeszcze przeswitu po okolo 4 mm z kazdej strony wiec opony 40mm na suche warunki tez by weszly. Jesli macie jakies pytania to piszcie w komentarzach! 2
ortogonalny Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Rower b. fajny - jak to trek, zresztą. A 105tka to b. fajna grupa. Co do dyskusji pt. hydraulika vs mechanika - z pewnością hydraulika jest lepsza, mocniejsza, ale na łatwy teren, np. asfalt, lekki teren - dobra mechanika może wystarczać. Natomiast mam pytanie: masz b. wyciągniętą sztycę, Domane to endurance o b. "wypoczynkowej" geometrii (w swoim czasie testowałem i ze względu na tą geometrię właśnie zdecydowałem się na Emondę), tymczasem u Ciebie wygląda na petardę ... Czy aby nie masz zbyt małej ramy ? Bo mi ona "na oko" wygląda na trekowe oznaczenie 56 a nie 58 ... Albo Ty masz nie 182 cm wzrostu, a np. 188 Edytowane 4 Września 2021 przez ortogonalny
Ash990 Opublikowano 4 Września 2021 Autor Opublikowano 4 Września 2021 Hej! Rama to 58 a ja mam 182cm. Mam taka budowe ze mam dosc dlugie nogi po prostu Za to troche krotszy korpus i w sumie martwilem sie o reach, ale jest w miare dobrze. Przejechalem ponad 100km bez zadnego bolu itp. Mysle ze tabelka z doborem rozmiaru u Treka jest OK. Q
ortogonalny Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Ash990 napisał: ... Mysle ze tabelka z doborem rozmiaru u Treka jest OK. Q ... Na pewno jest OK. Ja też się nią posługiwałem przy wyborze rozmiaru Emondy. Pewną niedogodnością/ficzerem jest fakt, że Trek inaczej, niż większość producentów, oznacza rozmiar ramy. I tak np. rozmiar zwany przez Treka "60" jest u większości producentów zwany "58". W efekcie często można spotkać (błędne zupełnie) opinie, że jeśli dla kogoś np. Spec Tarmac, albo, dajmy na to, Ridley Helium o rozmiarze zwanym "58" jest dobry, to również Trek o tak nazywającym się rozmiarze będzie dobry. Tymczasem trekowym odpowiednikiem (mniej, więcej, rzecz jasna, pomijając różnice w geometrii) takiego rozmiaru jest "60". Co do Twoich wymiarów - na przyszłość, gdy kiedyś będziesz się przymierzał do zakupu nowego roweru, sprawdź Canyony. Krążą o nich opinie, że właśnie - są "krótkie w ramie". Edytowane 4 Września 2021 przez ortogonalny
Ash990 Opublikowano 5 Września 2021 Autor Opublikowano 5 Września 2021 Zgadzam sie z Toba w 100%, u TREKA rama 58 to odpowiednik 56 innych producentow. Canyon spoko, ale ostatnio ich kolorystyka mi sie nie podoba.
Grzeszaldo Opublikowano 4 Października 2021 Opublikowano 4 Października 2021 Liczyłeś o ile taniej wyszła cię zmiana z Clarisa na 105 niż byś od razu kupił rower na 105 ??
Ash990 Opublikowano 4 Października 2021 Autor Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Hej, tak, za części zamienne wyszło mnie około 2000 zł. Claris można sprzedać za około 800-900 zł. Niestety nie można tego porównać do seryjnego modelu na 105, bo seryjny jest na hydraulice, a taka grupa jest dużo droższa. Edytowane 4 Października 2021 przez Ash990 1
Rekomendowane odpowiedzi