Arek1010 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Witam, Mam małe ale ważne pytanie, czy opłaca się kupić hamulce tarczowe hydrauliczne firmy Shimano model SLX BR M7000 (metaliczne + radiator)
aju Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Może jakieś konkrety? Jak jeździsz (styl, teren) do jakiego roweru? Bo jak jeździsz rekreacyjnie po lesie/mieście to tańsze będą hamowały tak samo
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam i polecam! Heble rewelacyjne. Jak dysponujesz odpowiednią kwota to bierz. Jak masz nieco mniej zasobny portfel a chcesz mieć coś zbliżonej jakości od Shimano to BR-M 615 też będą dobre. Jeśli chcesz klocki metaliczne musisz dodatkowo zakupić odpowiednie tarcze jeśli ich nie masz. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Gość
Arek1010 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 5 godzin temu, aju napisał: Może jakieś konkrety? Jak jeździsz (styl, teren) do jakiego roweru? Bo jak jeździsz rekreacyjnie po lesie/mieście to tańsze będą hamowały tak samo Mam zamiar zacząć jeździć po lesie , jakieś zjazdy , ogólnie to mam 15 lat i zaczynam od zjazdów w lesie , podoba mi sie downhill i w tym kierunku idę 4 godziny temu, PrzeLuka napisał: Mam i polecam! Heble rewelacyjne. Jak dysponujesz odpowiednią kwota to bierz. Jak masz nieco mniej zasobny portfel a chcesz mieć coś zbliżonej jakości od Shimano to BR-M 615 też będą dobre. Jeśli chcesz klocki metaliczne musisz dodatkowo zakupić odpowiednie tarcze jeśli ich nie masz. Dzięki a lepsze metaliczne , półmetaliczne czy żywiczne . Czym one się różnią . Tarcze mam tektro ale nie pamietam modelu , mogę podesłać zdjęcie tarczy
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Do zjazdu to najlepsze są hamulce Hope Ale wracając do tematu. Kupując nowe hamulce np. SLX bez radiatorów, będziesz miał tam klocki żywiczne. Polecam Ci je zajechać i dopiero zmieniać na nowe.
Arek1010 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 9 minut temu, Puncu napisał: Do zjazdu to najlepsze są hamulce Hope Ale wracając do tematu. Kupując nowe hamulce np. SLX bez radiatorów, będziesz miał tam klocki żywiczne. Polecam Ci je zajechać i dopiero zmieniać na nowe. Zmieniać na nowe to znaczy na jakie ? Sory za takie teksty ale jesteś świeży w temacie hamulców
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Żywiczne są dobre na suche warunki, gdy złapią troche wody, nieco słabną. Mają przy okazji tendencje do grzania się przy długich stromych zjazdach. Metaliczne za to radzą sobie w każdych warunkach i lepiej odprowadzają ciepło. Ale trzeba je rozgrzać by działały pelną mocą, zwłaszcza jeżeli jesteś lekki. Kompromisem są klocki półmetaliczne. Mają zalety żywicznych i metalicznych. Nie trzeba ich rozgrzewać, działają w każdych warunkach i nie przegrzewają się. Jeszcze są klocki kevlarowe. Ja takich używam, Superstar Components. Jest to angielski produkt, niestety do Shimano nie znalazłem okładzin.
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Jak wspomniał kolega wyżej półmetaliczne to coś pomiędzy metalicznymi a żywicznymi. Radiator ma za zadanie jedynie odprowadzić nadmiar ciepła. Podstawowa różnica między M 7000 a M 615 to taka, iż w SLX masz ceramiczne tłoczki przez co płyn wewnątrz układu jest mniej podatny na "zagotowanie się". M 615 będą nieco cięższe a klocków do nich jest cala masa także tych z radiatorem. Jak pisałem wcześniej wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Tarcze wymień mimo wszystko. Z żywicznymi klockami by sobie poradziły ale z metalicznymi nie koniecznie. Szybko się z zużyją od tarcia i powykrzywiają w skutek temperatury. 8 godzin temu, Arek1010 napisał: Mam zamiar zacząć jeździć po lesie , jakieś zjazdy , ogólnie to mam 15 lat i zaczynam od zjazdów w lesie , podoba mi sie downhill i w tym kierunku idę A wracając do "zjeżdżania" to czym masz zamiar szaleć po tym lesie? Mam nadzieje, że nie bierzesz zamiarów nad możliwości. Miej na uwadze, że to dość kontuzyjna dziedzina kolarstwa i oprócz dobrych hebli konieczna jest należyta ochrona przede wszystkim głowy. Nie na każdym rowerze "pozjeżdżasz". Podeślij może fotkę swojego roweru. Ocenimy czy w ogóle warto pakować w niego lepsze heble. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Gość
artfal Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Posiadam te hamulce od początku sezonu, sporo tenuję, przejechały ze mną kilka maratonów i jestem bardzo zadowolony. Siła hamowania naprawdę dobra, jakoś wykonania na bardzo wysokim poziomie i co może też być ważne ładnie wyglądają nie wiem czy jest sens dopłacać do wersji z kockami metalicznymi i radiatorami, ja bym wziął wersję z żywicznymi. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez artfal
Arek1010 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 8 godzin temu, PrzeLuka napisał: Jak wspomniał kolega wyżej półmetaliczne to coś pomiędzy metalicznymi a żywicznymi. Radiator ma za zadanie jedynie odprowadzić nadmiar ciepła. Podstawowa różnica między M 7000 a M 615 to taka, iż w SLX masz ceramiczne tłoczki przez co płyn wewnątrz układu jest mniej podatny na "zagotowanie się". M 615 będą nieco cięższe a klocków do nich jest cala masa także tych z radiatorem. Jak pisałem wcześniej wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Tarcze wymień mimo wszystko. Z żywicznymi klockami by sobie poradziły ale z metalicznymi nie koniecznie. Szybko się z zużyją od tarcia i powykrzywiają w skutek temperatury. A wracając do "zjeżdżania" to czym masz zamiar szaleć po tym lesie? Mam nadzieje, że nie bierzesz zamiarów nad możliwości. Miej na uwadze, że to dość kontuzyjna dziedzina kolarstwa i oprócz dobrych hebli konieczna jest należyta ochrona przede wszystkim głowy. Nie na każdym rowerze "pozjeżdżasz". Podeślij może fotkę swojego roweru. Ocenimy czy w ogóle warto pakować w niego lepsze heble.
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) 17 godzin temu, Arek1010 napisał: Ty tym chcesz uprawiać DH? Nie rób tego... Ten rower się nie nadaje do takiej jazdy... Zapoznaj się z FAQ Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość
aju Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Cytuj Nie rób tego... Ten rower się nie nadaje do takiej jazdy... Popieram. Szkoda zdrowia Tych hamulców w takim razie nie wstawiał bym do roweru, szkoda pieniędzy na taki "upgrejd" przy tym rowerze.
egzo23 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Inwestuj w amor i coś ala XC Ci wyjdzie. Nic więcej. Potem możesz do hebli dołożyć. Rowerkiem XC też można szaleć po lesie, tylko " inaczej "Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 8 godzin temu, egzo23 napisał: Inwestuj w amor i coś ala XC Ci wyjdzie. Nic więcej. Potem możesz do hebli dołożyć. Rowerkiem XC też można szaleć po lesie, tylko " inaczej " Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Na pewno tak, aczkolwiek zapomnij o hopach, dropach 1m i więcej...
egzo23 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 A to fakt. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Arek1010 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Dnia 9.08.2017 o 10:40, SpiderMAN napisał: Ty tym chcesz uprawiać DH? Nie rób tego... Ten rower się nie nadaje do takiej jazdy... Zapoznaj się z FAQ Mi nie chodzi o DH dosłownie . Chodzi mi o normalną jazdę po lesie + jakies zjazdy z górek w błocie czy coś w tym stylu. A te hamulce poprostu nie dają rady.
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Spokojnie panowie już pytającego nakierowałem na właściwą drogę
aju Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 To do normalnej jazdy i hamowania z 50kmh to i br315 wystarcza...
egzo23 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Mi ich w lesie brakowało. Grzały się zbyt. Obecnie mam xt m785. Polecam shimano od modelu slx wzwyż. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Puncu Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Przy małej wadze M615 są świetne. Gorzej jak ktoś waży w okolicach 100kg i trzyma heble jak maminej spódnicy.Mam porównanie z M675, M820 i Hope
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 7 godzin temu, Puncu napisał: Przy małej wadze M615 są świetne. Gorzej jak ktoś waży w okolicach 100kg i trzyma heble jak maminej spódnicy. Mam porównanie z M675, M820 i Hope Eeee. ja ważę w okolicach i u mnie M355 dają radę. Choć nie powiem po długich zjazdach trzeba się spiąć...
Rekomendowane odpowiedzi