yarokr Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Witam, po pierwsze chciałem się przedstawić - jestem nowym użytkownikiem forum:) i od razu mam pytanie: jestem posiadaczem roweru crossowego (Cube Nature Pro 2017) , chciałbym zmienić opony na nieco szybsze (budzet do 300 zł za komplet). Aktualnie posiadam w nim Schwalbe Smart Sam 28x1,65 . Praktycznie jeżdzę 90% po asfalcie, reszta to jakiś żwirek czy też ścieżka w lesie, więc praktycznie asfalt. Zastanawiam się czy w ogóle zmiana opon ma sens i czy poprawa szybkości będzie zauważalna? pisząc szybkość mam na myśli przejechanie dłuższej odległości przy podobnym wysiłku, nie chodzi mi tu o bicie jakichś rekordów prędkości przy zjeździe z górki . Czy jest sens zmieniać opony na węższe? czy może w podobnym rozmiarze ale z innym bieżnikiem? Z góry dziękuję za pomoc.
Nemrod Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 To zależy co masz na myśli pisząc: "zauważalna". Jeżeli chciałbyś jechać 5-10 km/h to nic z tego. Różnica będzie zależna od prędkości z jakimi się poruszasz myślę, że może to być 2 może 3 km/h zależnie od nogi przy tej samej mocy. Ja opon jeżeli nie masz zamiaru jeździć tylko po asfalcie na dużo węższe bym nie zmieniał. Od siebie w budżecie do około 300 zł mogę polecić: https://www.cyklomania.pl/tufo-opona-gravel-speedero-tr-40x700-czarna,id16424.html
Rebeliant86 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Smart Sam-y mają dość gęsto ułożony środek, więc znaczącej różnicy nie będzie jeśli chodzi o opory toczenia jeśli zmienisz na inną oponę która pozwoli zjechać z asfaltu. O oponach typowo szosowych tutaj nie mówię, bo w cross-ie to bez sensu. 28x1,65 opona to będzie w okolicy wymiaru opony 700x40/42c, więc w mojej ocenie optimum do jazdy po wszystkim. Jeśli te opony co masz są ok, to zmiana ich na siłę nie ma sensu w mojej ocenie.
Danuel Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Na asfalt i czasami szuter spokojnie możesz zjechać do 1,4 semislicki z delikatnym bieżnikiem.
ataman Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 Dołączam sie do pytania. Prosze o pomoc w wyborze opon do jazdy glownie oo asfalcie i w znacznie mniejszym stopniu lekkim terenie. Chodzi mi o jak najmniejsze opory toczenia. Kupilem niedawno Schwalbe marathon tour i jest tragedia, opona moze i nie do przebicia i przyczepna mocno ale tak sie klei do asfaltu i mieszanka gumy miękka, ze po 30 km mam dosyc. Prosze o pomoc. Czy brac np. schwalbe g-one, chocia te mozno drogie sa, czy np. cont. speed czy jeszcze cos innego ? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi