Dibua Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Hej, mam prośbę o Wasze opinie, czy dobrze kombinuję. Mam Kellys TNT30, 29 cali, prosta kierownica 700 mm (edit: nie tyle prosta, ile z niewielkim wzniosem), używam go raczej do turystyki i różnych przejażdżek, niż do ostrej jazdy w terenie, choć i takie się zdarzą. Pierwsze kilometry to drętwiejące nadgarstki/dłonie, kilka razy muszę puścić kierownicę, rozruszać dłonie i potem już jakoś leci. Zacząłem się temu przyglądać i stwierdziłem, że winna jest kierownica. Mianowicie jest ona dla mnie dużo za szeroka, a jeżdżę raczej na wyprostowanych rękach w łokciach, co powoduje, że mam skręcone/zgięte nadgarstki. Zacząłem obserwować reakcje mojego ciała i widzę, że ręce dążą albo do przybliżenia dłoni do siebie, albo do skręcenia zaciśniętych dłoni tak, jakby obejmowały wygiętą kierownicę. Czy spotkał się ktoś z czymś takim? Dobry mam kierunek rozumowania? Ktoś może robił sobie taki autobikefitting? Myślę o zakupie na próbę kiery 640 giętej o 6 stopni, wydaje mi się, że to będzie to. Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez Dibua
vdcmike Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Poszukaj kierownicy giętej w tył (są nawet do 15 stopni) oraz zwróć uwagę na chwyty ergonomiczne (które wspomagają/wymuszają odpowiednie zgięcie nadgarstków). Sprawdź też czy masz dobrze ustawione... siodło. Często tak się dzieje gdy się "zjeżdża" z siodła i dodatkowa siła podtrzymująca idzie właśnie na ręce.
Dibua Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Dzięki za odpowiedź, spróbuję z kierownicą Accent Riser 2, przystępna cena, wygięta o 6 stopni, 640 mm długości + chwyty Author Ergo 2, może dorzucę jeszcze rogi dla odciążenia czasem dłoni, myślę, że wszystko razem powinno zwiększyć komfort.
ahaja Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Przetestuj: przesuń u siebie wszystko łącznie z gripami do środka tak by szerokość była w okolicach +-650mm i przejedź się. To nic nie kosztuje ... oprócz 15 minut 'roboty'.
Rekomendowane odpowiedzi