Skocz do zawartości

Centrownica - porada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie prowadzę serwisu rowerowego. Centrować będę pewnie raz na ruski rok. W chwili obecnej musze wycenrować kolo synowi. Może i w moim rowerze będzie coś do centrowania w krótce, żony itd.
Zastanawiam się czy jest sens kupować sobie centrownicę do kół czy nie lepiej powierzyć tego warsztatowi i się w ogóle w to nie bawić.
Myślę o centrownicy do kół UNIOR 1689       https://www.ceneo.pl/32986333
lub takiej
centrownica Unior do domowego użytku https://uniortools.com/pol/product/1688-centrownica-kół-rowerowych-do-domowego-użytku
Moglibyście mi poradzić co zrobić? Ta tańsza wersja centrownicy jest w ogóle warta rozważania?

Bitul nie wchodzi w grę (jestem za granicą i tutaj nie ma jej dostępnej).

Edytowane przez kAs-09
Opublikowano

Ta druga prostsza, będzie lepsza do Twoich zastosowań. Poza tym można to złożyć prawie całkiem na płasko w 3sek. No i zwróci się po 14 centrowaniach. 

Opublikowano

Jak będziesz używał raz na jakiś czas kup sobie centrownice Bitul
Jest tu i nie tylko ma tym forum duzo osób które używają tej centrownicy
Sam mam i zaplotłem na niej kilkanaście kół
Jest ona mocnej konstrukcji i prosta w obsłudze
Najważniejsze że cenowo dużo tańsza
https://bitul.pl/pl/p/CENTROWNICA-ROWEROWA-TS001/110

Opublikowano

Szczerze, wolałbym dołożyć te 50zł do taniego uniora - dokładność taka sama, a przy tym dużo bardziej poręczna i można trzymać od biedy nawet w szufladzie.

Opublikowano

To juz kwestia indywidualna
Nie bym reklamował bitul bo na niej by złapać środek obręczy względem piasty, trzeba przekładać kolo w druga stronę
Utrudnia to zaplatanie ale nie mam warsztatu wiec na kilkanaście kół zwróciła (zarobiła na siebie)
Dodam tylko ze miałem okazje centrować w niej koła do motoru i sprawdziła się calkiem dobrze

Ale fakt masz rację
Jak nie masz miejsca i piszesz ze złożysz ja na płasko to dasz nawet pod komodę

Opublikowano
Jak będziesz używał raz na jakiś czas kup sobie centrownice Bitul
Jest tu i nie tylko ma tym forum duzo osób które używają tej centrownicy
Sam mam i zaplotłem na niej kilkanaście kół
Jest ona mocnej konstrukcji i prosta w obsłudze
Najważniejsze że cenowo dużo tańsza
https://bitul.pl/pl/p/CENTROWNICA-ROWEROWA-TS001/110
Bitul nie wchodzi w grę.
Szczerze, wolałbym dołożyć te 50zł do taniego uniora - dokładność taka sama, a przy tym dużo bardziej poręczna i można trzymać od biedy nawet w szufladzie.
W czym ten profesjonalny Unior jest lepszy od okrojonej wersji, bo nie kumam... Myślisz że wystarczy taki do domowych napraw?
Opublikowano

Ten profesjonalny też nie jest taki profesjonalny bo są jeszcze wyższe modele (niekoniecznie uniora) ale od razu robi symetryzację koła (czyli obręcz centralnie po środku osi) bez przekładania po kilka x koła w jedną i drugą stronę oraz bez żadnych narzędzi i wlasciwie jedną ręką przestawia się długość osi. Podobnie wygodniej i jedną ręką operuje sie "szczęką". Jak robisz dziennie kilka kompletów kół to jest to już spora oszczędność na czasie. W kazdym razie na tej taniej da sie uzyskać ten sam rezultat tylko wiekszym nakładem czasu. Jesli to będzie komplet kół na tydzień to nie warto dopłacać. No i ta duża powinna być przykręcona do stolu roboczego a ta tania jest wolnostojąca.

• Pomógł 1
Opublikowano
Ten profesjonalny też nie jest taki profesjonalny bo są jeszcze wyższe modele (niekoniecznie uniora) ale od razu robi symetryzację koła (czyli obręcz centralnie po środku osi) bez przekładania po kilka x koła w jedną i drugą stronę oraz bez żadnych narzędzi i wlasciwie jedną ręką przestawia się długość osi. Podobnie wygodniej i jedną ręką operuje sie "szczęką". Jak robisz dziennie kilka kompletów kół to jest to już spora oszczędność na czasie. W kazdym razie na tej taniej da sie uzyskać ten sam rezultat tylko wiekszym nakładem czasu. Jesli to będzie komplet kół na tydzień to nie warto dopłacać. No i ta duża powinna być przykręcona do stolu roboczego a ta tania jest wolnostojąca.
Dzięki za wyjaśnienie. Szczerze powiedziawszy to będzie to rzadziej niż zestaw kół na tydzień. W takim razie biorę tą tańszą wersję. Jeszcze raz dzięki za wytłumaczenie.