dziwny Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Witam serdecznie, to moj rower: https://www.specialized.com/pl/pl/pitch-sport-650b/p/106497?color=195509-106497&searchText=95516-6105 chcialbym zmienić korbę i Suport na deore albo slx jednoblatowe. Czy korba deore 1x12 albo xt 1x12 będzie pracować z kaseta 8s w tym rowerze ??
vdcmike Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie. Potrzebujesz korby z linią łańcucha 48,8mm. Wszystkie nowe shimano od deore m6100 w górę mają linię co najmniej 52mm. Najłatwiej będzie przerobić obecnie posiadaną korbę w 1x wywalając wszystkie zębatki i w miejsce środkowej montując blat NW. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez vdcmike
dziwny Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Rozumiem, jednak chciałbym zamontować korbę HT2 wraz z wkładem suportu a wyrzucić Suport na kwadrat. Czy korba np deore z zębatka NW nie załatwi problemu? Coś jak to: https://m.olx.pl/d/oferta/korba-shimano-fc-m4100-hollowtech-2-nowa-narrow-wide-32z-lub-34z-175mm-CID767-IDL1UfS.html?reason=observed_ad jezeli nie to jaka korba HT2 była by odpowiednia pod ww rower, z góry dziękuje za pomoc.
vdcmike Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 M4100 są dwurzędowe. Tym samym blat NW do niej umocowany bedsie mkał linię boost (52+mm). Trzeba by kupić dłuższe kominy i podkładki. Lepszym rozwiązaniem jest kupić korbę starszej generacji np. m7000-1 (pamiętaj tylko żeby nie było B w oznaczeniu).
dziwny Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Znalazłem na olx dwie świetne korby, czy któraś z nich funkcjonowała by prawidłowo? Jeżeli jest możliwość zamontowania „dłuższych kominów i podkładek” by wszystko grało jakie to kominy i podkładki ? Proszę o pomoc https://m.olx.pl/d/oferta/ramiona-korby-shimano-xt-CID767-IDK0VxY.html?reason=observed_ad https://m.olx.pl/d/oferta/korba-deore-fc-m6120-1x12-32t-175mm-boost-nowa-CID767-IDL91H7.html?reason=observed_ad
vdcmike Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie. To korby z bezpośrednim systemem montażu blatu. Nie zrobisz tu offsetu. I linia łańcucha to odpowiendio 55 i 56,5. Szukają frajera na tą egzotykę. Takie cuda tylko tam gdzie blat na śruby oraz w korbach SRAM GXP (tu blaty występują z różnym offsetem). Czemu się upierasz na nowe grupy Shimano? Shimano olało posiadaczy starszych (bez boost) ram. Za 300 kupisz nową fc-m7000 (czyli poprzednia generacja slx) i do niej za około 100 oryginalny blat NW (chińczyka za 1/3 tej feny) Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez vdcmike
dziwny Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Poczytałem trochę więcej na temat offsetu i teraz już łapie, podkładkami można zbliżyć zębatkę do ramy co zmniejszy nam linie łańcucha tylko musi mieć zębatka taka możliwość. Znalazłem coś takiego chyba to załatwi sprawę? vdcmike proszę o opinie: https://m.olx.pl/d/oferta/korba-shimano-175mm-slx-fc-m7000-z-zebatka-narrow-wide-nw-32z-lub-34z-CID767-IDL1GOd.html?reason=observed_ad I jeszcze jedno pytanie z innej beczki. Moj rower jest po prostu stary i rama nie pozwala zamontować nic lepszego z wcześniej wymienionych korb? Wymiana kasety tez nic nie zmieni w tym wypadku ?
vdcmike Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Nie przesuniesz przecież kasety bardziej na zewnątrz jak to jest w ramach boost. Pokazana korba to deal bez sensu za te pieniądze. Tam chiński blat za 30zł zamontowany. Kup sobie korbę w biostern i oryginalny do niej blat również u nich albo chińszczyznę na allegro.
dziwny Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Tak zrobię, bardzo fajny sklep, dzięki za linka. Jeżeli chodzi o zębatkę to musi być narrow wide bo oryginalna shimano co podchodzi pod korbę m7000 nie będzie dobrze funkcjonować ? Korba slx M7000 jest asymetryczna czy symetryczna ? Są dwie zębatki NW sunrace nie wiem która będzie odpowiednia? https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-zebatka-sunrace-32t-bcd96-asymetryczne,c68,p6714,pl.html https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-zebatka-sunrace-32-bcd96-alu-narrow-wide,c68,p4703,pl.html
Rozwiązanie vdcmike Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Rozwiązanie Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Asymetryczna. Oryginał do m7000 też jest NW (ale musi być do korby 1x). Oryginał lepszy... np. https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-smcrm70-32t-do-fcm7000,c68,p702,pl.html Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez vdcmike
dziwny Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Korba,blat,wkład,smar,pedały i klucze nie mały wkład jak na wymianę samego przedniego napędu w podstawowym Specu z 2016 no ale coś trzeba robić uprzejmie dziękuję za pomoc
o.g. Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Wszystkie nowe Shimano 1x12 HT 24mm będą działać w tym rowerze bez zarzutu. Problem jest z napędem 8 rzędowym, ponieważ wew. szerokość łańcucha 8 rzędowego jest większa niż 9-12 rzędowych. 9-12 rzędowe mają tą samą szer. wew. (inna jest tylko szer. zew.) i dlatego można stosować korby 1x12 z zębatką narrow-wide bez większych przeciwwskazań. Problemem więc jest to, że łańcuch 8 rz. może spadać, ponieważ zęby narrow-wide blatu korby nie będą go utrzymywać. Jeżeli chodzi o boosty, nie boosty, to w OLD 135mm (nie boost) kaseta jest dokładnie tak samo odsunięta od osi wzdłużnej roweru jak w boost (OLD 142). Reasumując, można założyć np. Deore FC-M6100, ale należałoby zmienić resztę napędu na co najmniej 9 rz.
vdcmike Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Bzdury wypisujesz... Łańcuch shimano 12s jest węższe wewnętrznie niż 11s. Nowe korby Shimano od m5100 w górę mają linię łańcucha 52, 55 lub 56,5mm a starsze rowery jak ten rozważamy potrzebuje 49mm. Boost to nie 135/142mm a 141/148 i kaseta jest przesunięta względem środka haków o 3mm na zewnątrz.
dziwny Opublikowano 8 Września 2021 Autor Opublikowano 8 Września 2021 Wrzuciłem Slx m7000 i wszystko gra świetnie z 8s, niby 12s kaseta była by bardziej wysunięta na zewnątrz ale przecież nie największy blat, z korbą boost typu m7100 raczej większa ilość przełożeń nic nie pomoże i łańcuch będzie się osuwał
vdcmike Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Generalnie w 1s idealna linia łańcuchca w przypadku ramy bez boosta byłaby w okolicy 47mm. Na 49 (czyli klasyczna linia shimano w mtb) działa to jeszcze znośnie ale podczas jazdy na dwóch największych koronkach jest już głośno (im większe te koronki tym gorzej). W takim rowerze wsadzenie korby z linią 52mm dodatkowo powoduje zauważalny wzrost oporów napędu (zbyt mocne przekosy - łańcuch tnie koronki kasety po bokach oraz znacząco wzrasta tarcie w samym łańcuchu) i jeszcze większy hałas. Niby da się jeździć (jeśli komuś to nie przeszkadza) ale wtedy zużycie napędu x3. Co do szerokości wewnętrznej łańcuchów - poniżej wstawiam zdjęcie dwa łańcuchy shimano po lewej 12s po prawej 11s optycznie widać już różnicę szerokości wewnętrznej. Pomiar szerokości rolki pokazuje odpowiednio 2,3mm dla 12s i 2,7mm dla 11s. Żeby było ciekawiej to w przypadku innych producentów niż Shimano różnica jest minimalna. Z teto powoduShimanowe łańcuchy miewają problem z alternatywnymi blatami korby. Edytowane 8 Września 2021 przez vdcmike
o.g. Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 W dniu 7.09.2021 o 16:15, vdcmike napisał: Bzdury wypisujesz... Łańcuch shimano 12s jest węższe wewnętrznie niż 11s. Nowe korby Shimano od m5100 w górę mają linię łańcucha 52, 55 lub 56,5mm a starsze rowery jak ten rozważamy potrzebuje 49mm. Boost to nie 135/142mm a 141/148 i kaseta jest przesunięta względem środka haków o 3mm na zewnątrz. Generalnie, to wypadałoby sprawdzić (jeśli nie masz doświadczenia praktycznego) chociaz w teorii, jaka jest ta szerokość wew. łańcucha, zanim napiszesz "bzdury" itd.. Spójrz poniżej, a jako "pracę domową" poszukaj na własną rękę. A ten łańcuch po prawej na zdjęciu na pewno nie jest od 11s. Jeżeli chodzi o boost, nie boost, to mój błąd, myślałem o QR (OLD 135) oraz nie boost (OLD 142) - a napisałem, jak napisałem. Co do kasety, podtrzymuję, jest ona w tej samej odległości od osi koła przy OLD 135 i 142. Linia 52mm będzie pasowac do tego roweru jak ulał (nawet Shimano o tym pisze - również sobie poszukaj, i przekonaj się chociaż w teroii, jeśli nigdy takiego napędu nie zakładałeś i nie widziałeś, jak działa). Szersze linie też można założyć, chociaż na miękkich biegach napęd będzie głośny i szybciej będzie się zużywał, ponieważ łańcuch będzie mocniej przekoszony - ale o tym już wspomniałeś. Na twardych biegach bedzie ok. Z tego powodu, jeśli ktoś dużo podjeżdża pod górę, to lepsza będzie wąska linia, ponieważ częściej używa miękkich biegów.
vdcmike Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Od końca... złożyłem za dużo napędów 1x żeby zgodzić się z tym co shimano wypisuje - napęd z korbą dla linii 52 w napędzie 1x w ramie 135/142 pracuje TRAGICZNIE (2-3 największe zęby to nie tylko hałas ale wyczuwalny opór). Poza tym mam autoryzację shimano od blisko 20 lat, znam kilku ludków z tej firmy - w wolnej rozmowie przyznają, że nie robią korb do swoich najnowszych napędów 11s z linią 49mm gdyż wg ichniejszych badań za mały na to rynek. A piszą że te korby będą pasować bo może się ktoś natnie (działać jakoś będzie). No i w poprzedniej generacji jasno pisali, że linia 52 tylko do boost. Nagle im się nie odwidziało. Względy ekonomiczne zaważyły. Co do OLD 135 i 142 to przecież to jedno i to samo. Rozstaw haków jest w tym przypadku ten sam, ze względu na specyficzny kształt tych do TA i to, że mierzymy zupełnie co innego w przypadku 135 i 142 jest po prostu pozorna różnica. Tutaj i kaseta i tarcza hamulcowa względem środka piasty są usytuowane identycznie. W boost są przesunięte na zewnątrz o 3mm. Co do szerokości łańcucha - nie mam teraz pod ręką shimano 11s ale mam 10s i 12s (10 i 11s faktycznie mają tą samą szerokość wew co sprawdzałem kiedyś). Jeszcze raz zdjęcia żeby nie było wątpliwości... No i sam osobiście napotkałem kilka x problem z blatami NW (również "renomowanych" firm sprzedających te blaty po 50-70EUR) i łańcuchami shimano 12s - łańcuch był za ciasny. Z ostatniego zdjęcia jasno wynika, że wymiary łańcuchów, które podałeś są jakieś z sufitu. Edytowane 13 Września 2021 przez vdcmike
o.g. Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 Cóż, w takim razie np. KMC (bądź co bądź firma znana z produkcji łańcuchów) też produkuje łańcuchy bazując na wymiarach "z sufitu". www.kmcchain.com - polecam poczytać. Poniżej porównanie wymiarów, również 8s. Nie wiem co to za suwmiarka, i nie wiem też co to za blat tam mierzysz, ale ząb 2,45 do łańcucha 2,30, które zmierzyłeś, to spory wcisk. Coś tu nie teges Problem, o którym piszesz z łańcuchem 12s Shimano dotyczy łańcucha HG+. Tu też polecam "rozkminkę" dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić, bo można, chociaż korzyści z zastosowania tego łańcucha zostaną zatracone a zużycie napędu przyspieszone i będzie on wyraźnie głośniejszy. To samo może wystąpić z SRAM Flattop, chociaż tu nie wiem, czy jest proste rozwiązanie.
vdcmike Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 Szczerze to HGW co to za suwmiarka nie mniej jednak widać że Shimano jest łańcuchem wewnętrznie węższym. No i rzecz jasna mowa o łańcuchach HG plus gdyż innych 12s ten producent nie oferuje. Co do producentów trzecich to pisałem kilka postów wyżej, że są luźniejsze. Co zresztą można zobaczyć na poniższym zdjęciu (blat to zwykły chińczyk, kupiony w połowie ubiegłego roku). Łańcuch shimano wbity wchodzi tyle. Obok jest łańcuch KMC X12 - wchodzi w luzem.
Motke Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 9 godzin temu, o.g. napisał: Linia 52mm będzie pasowac do tego roweru jak ulał (nawet Shimano o tym pisze - również sobie poszukaj, A co mają pisać? Że nie działa? Jakoś działa. To czemu mają sobie podcinać skrzydła i ograniczać sprzedaż? Sam tak jeździłem przez parę miesięcy; trochę bardziej stękało na największych zębatkach ale działało. 9 godzin temu, o.g. napisał: Generalnie, to wypadałoby sprawdzić (jeśli nie masz doświadczenia praktycznego) chociaz w teorii, jaka jest ta szerokość wew. łańcucha, zanim napiszesz "bzdury" itd.. Piszesz o "teorii" jakby istniały jakieś międzynarodowe normy ISO. SRAM robi sobie po swojemu, Campagnolo po swojemu i Shimano 12x zrobiło sobie po swojemu bez oglądania się na innych. A firmy trzecie jak KMC muszą robić tak aby pasowało wszędzie.
o.g. Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 W dniu 13.09.2021 o 21:04, Motke napisał: co mają pisać? Że nie działa? Jakoś działa. To czemu mają sobie podcinać skrzydła i ograniczać sprzedaż? Naprawdę? Jakoś działa? Stosując tą logikę, to nowoczesne napędy 1x12 też "jakoś" działają. Kiedyś zalecało się, w napędzie 3x np., aby największy blat był używany z twardymi biegami, środkowy z środkowymi, najmniejszy z najlżejszymi, czyż nie tak? Teraz producenci uważają, że jeden blat może obsłużyć cały zakres kasety i to nawet 12 rz, czy 13 rz (Ekar) i to bez istotnych zmian konstrukcyjnych łańcucha. No bo co mają pisać? Że nie zadziała? Dodatkowo, że niby fabryczny, "książkowy" 1x12 jest cichutki na największych trybach kasety i jej nie zużywa? Linia łańcucha, choć ważna zaczyna obrastać jakimś mitem. W kolarstwie wyczynowym stosuje się w tym samym rowerze różne linie w zależności od trasy (stosunek podjazdów do sumy płaskiego i zjazdów). W dniu 13.09.2021 o 21:04, Motke napisał: Sam tak jeździłem przez parę miesięcy; trochę bardziej stękało na największych zębatkach ale działało. To trochę subiektywna ocena, choć trzeba przyznać, dość "obrazowa". Subiektywnie to mogę stwierdzić, że mój fabryczny i książkowy GX 1x12 bardziej "stęka" niż 1x9 (52mm, 11-46, QR) mojego syna. W dniu 13.09.2021 o 21:04, Motke napisał: Piszesz o "teorii" jakby istniały jakieś międzynarodowe normy ISO Po pierwsze - takie normy istnieję, choć nie opisują wyżłobień, wypukłości i generalnie "polepszaczy" przerzucania stosowanych w łańcuchach. Po drugie - przeciwnie, piszę właśnie o praktyce, jeżeli np. próbuje się założyć łańcuch HG+ do nieprzystosowanej reszty napędu, to co się dziwić, że nie działa, albo działa słabo. Do łańcucha HG+ muszą być zęby zgodne z tym systemem. Nie zmienia to faktu, że taki łańcuch ma standardową szer. wew. 11/128" podobnie jak 11, 10 i 9 rz. Po trzecie, wątek dotyczy konkretnego problemu, a nie... Campagnolo. Po czwarte: Wg mnie, łańcuch pokazywany przez "vcdmike" (ten szerszy) to ewidentnie 3/32", czyli 5-8 rz. Za pewne jest to jakaś podróbka, bo wg oznaczeń (jeśli dobrze odczytałem) to rzeczywiście 10 rz. Niestety, ale pełno tego na rynku.
xxxAdrianxxx Opublikowano 14 Października 2021 Opublikowano 14 Października 2021 Witam mam pytanie czy mogę wymienić fabryczną korbę FSA Vero 50/39/30 (3 rzędowa)w rowerze Trek One Series 1.2 na korbę Tiagra FC-4703 stopniowanie 50-39-30(3 rzędowa z suportem BB-RS500) przy pozostawieniu tylnej kasety 9 biegowej. z góry dzięki i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi