Yeti Monster Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Hej, chcialbym prosic o wasze opinie. Gravel vs Cross bike Zastosowanie i kilka info : codzienna droga do pracy (mieszkam w DE, zimy raczej lagodne, planuje tez jezdzic zima) okolice bardziej gorzyste, sporo wzniesien ale rowniez sporo sciezek np. wdluz rzek jezdzilem glownie na amatorskiej szosie (bez baranka) na pewno bede potrzebowal bagaznik na niewielka sakwe lubie dosc szybka, dynamiczna jazde (dystanse na weekend np.100km) Obecnie jezdze na trekingu i dlatego wzialem pod uwage rowniez cross bika poniewaz: +pozytywne zaskoczenie wygody jazdy +widelec z amorem -waga -troche odczuwam brak szybkosci -jednak kusi ta pozycja szosowa Wiem ze decyzja nalezy calkowiecie do mnie ale chcialym posluchac co Wy macie do powiedzenia, moze ktos mial podobne dylematy Pozdrawiam
Rebeliant86 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Co by nie radzić i tak kupisz gravela… moda teraz na nie i każdy chce mieć… tak też mam… 😛 A tak na poważnie to obydwa rowery sprawdzą się świetnie w codziennych dojazdach do pracy jak i dłuższych wypadach. Cross będzie wygodniejszy, Gravel szybszy. Ja poszedłem w stronę gravela który traci nieco na szybkości względem konkurencji, ale zyskuje na komforcie. Mówię o Meridzie Silex. Ze swojej strony mogę polecić śmiało.
Yeti Monster Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2021 4 godziny temu, Rebeliant86 napisał: Co by nie radzić i tak kupisz gravela… moda teraz na nie i każdy chce mieć… tak też mam… 😛 A tak na poważnie to obydwa rowery sprawdzą się świetnie w codziennych dojazdach do pracy jak i dłuższych wypadach. Cross będzie wygodniejszy, Gravel szybszy. Ja poszedłem w stronę gravela który traci nieco na szybkości względem konkurencji, ale zyskuje na komforcie. Mówię o Meridzie Silex. Ze swojej strony mogę polecić śmiało. Merida silex 400 wygląda jak wymarzony rower ale patrząc na cenę to mam dużo taniej crossa na xt'ku np i jescze na ciuchy mi starczy no i to też pytanie czy warto iść za moda. Muszę chyba po prostu te usiąść na gravelu żeby poczuć roznixe
Rebeliant86 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Różnice poczujesz na pewno. Czy warto dopłacić? Jeśli tą kasę masz to warto. Jeśli nie masz i potrzebne będą kredyty czy inne instrumenty szarpiące portfel to moim zdaniem nie warto.
taki_jeden Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Po pierwsze to zastanów się czy chcesz baranka czy płaską kierownicę, oraz gdzie planujesz więcej jeździć - im bardziej w teren tym amorek może być lepszą opcją, aczkolwiek większość amorów w rowerach crosowych (w szczególności tych z niższej półki) tylko przeszkadza niż pomaga. A tak bez większej różnicy, oczywiście należy jeszcze brać pod uwagę najważniejszy aspekt - co Ci się bardziej podoba, a w zasadzie w obecnym roku i przyszłym pewnie też obowiązuje zasada - kupuj to co masz dostępne
Rekomendowane odpowiedzi