Skocz do zawartości

RockShox Jett - smarowanie.

Pietras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałem rozkręcić amortyzator i go nasmarować ale okazało się ze w Rock Shox Jett nie ma sprężyn tylko coś podobnego do silikonowych tulejek (coś jak wkład do pistoletu na klej). Nie wiem jak to konserwować i czym smarować. Wujek google podrzucił mi tylko specjalne smarowidła Rock Shox -a, czy można je zamienić na jakieś zwykłe?:)

jett.jpg

jett2.jpg

• 3 lata później...
W dniu 10.04.2017 o 20:02, Pietras napisał:

Wielkie dzięki za pomoc :)

Jak Ci to wyszło? Mam taki sam amortyzator i chciałbym niedługo mu zrobić serwis. Widziałem na youtube jak gość poza smarowaniem części, wlewa jeszcze trochę jakiegoś oleju. Coś dolewałeś? Jak udało Ci się to rozkręcić? Na filmie gość używał zrobionego przez siebie specialnego imbusa (takiego bardzo długiego? 

Edytowane przez koriolan1
6 godzin temu, koriolan1 napisał:

Jak Ci to wyszło? Mam taki sam amortyzator i chciałbym niedługo mu zrobić serwis. Widziałem na youtube jak gość poza smarowaniem części, wlewa jeszcze trochę jakiegoś oleju. Coś dolewałeś? Jak udało Ci się to rozkręcić? Na filmie gość używał zrobionego przez siebie specialnego imbusa (takiego bardzo długiego? 

Widziałem też ten film na YT nie mogłem znaleźć takiej długiej przedłużyli i sobie pospawalwm ale chyba zły rozmiar imbusa bo nie udało mi się odkręcić. Nasmarowałem zwykłą wazeliną i jeździ do tej pory :)

IMG_20200827_062150415.jpg
8 godzin temu, koriolan1 napisał:

Na filmie gość używał zrobionego przez siebie specialnego imbusa (takiego bardzo długiego? 

Nie wiem co Ty tam widziałeś na filmie ale takie rzeczy można kupić.

https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/klucze-reczne/grzechotki-pokretki-i-akcesoria/przedluzka-klucza-nasadowego-crv-1-4-150-mm-10616816-dexter,p159953,l2627.html