TomekCorsa Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Mam nowy rower. Dzisiaj pierwsze 16 kilometrów po mieście. Jest super. Marin Bobcat 5 Trail 2021, 3700 PLN, nowy. Gdyby ktoś się zastanawiał to chętnie przedstawię rower. Edytowane 11 Września 2021 przez TomekCorsa
TomekCorsa Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Spostrzeżenie co do napędu. Shimano Deore w tym układzie 1x11, 30 korba do 11,51 kaseta. Zmienia biegi super ale 1 i 2 przez skos łańcucha trochę halasuje. W Sram NX Eagle takich sytuacji brak. Hamulce Shimano mt 200 po wstępnym dotarciu hamując przód, tył są wstanie mnie zatrzymać. Klamki mt 200 są dużo ładniejsze od Level Srama, he he. Rower całościowo jest super. Edytowane 8 Września 2021 przez TomekCorsa
TomekCorsa Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2021 "Fajne" opony były w tym Marinie. Podczas jazdy nastąpiło bum. Ciśnienie 2,8 a dopuszczalne 3,5. Dętka od 1,9 do 3,5. Huk jak w ciężarówce. Nigdy bym nie uwierzył że tak może wybuchnąć opona w rowerze. Zobaczymy co na to dystrybutor Marina na Polskę czyli ...
Rebeliant86 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Problem raczej po stronie WTB jeśli dobrze widzę w specyfikacji roweru producenta tych opon. Rower (marin) to akurat tutaj niewiele jest winny. Ostatnio miałem purchel z boku Panaracera i bez problemu oddano mi kasę za oponę. Myślę, że WTB nie będzie robić problemu, wymienia Ci oponę, aczkolwiek po takiej przygodzie to nie wiem czy nie poszukał bym innych.
TomekCorsa Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) Znając podejście do reklamacji przedstawiciela Marina w Polsce to jestem przekonany że nie poczuje się odpowiedzialny i zgoni na za wysokie ciśnienie. Czyli winę ponosi właściciel. Mogę spróbować z rękojmi sprzedawcę "zaatakować" ale ... Moje zdrowie psychiczne jest ważniejsze żeby "kopać się z koniem" trzeba być przygotowanym a tu lato się kończy i trzeba jeździć. Dzisiaj na nowych Hutchinson Toro pojadę więc okaże się czy coś wybuchnie Edytowane 7 Września 2021 przez TomekCorsa
erw Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Może trochę dziwne pytanie, ale dlaczego bobcat skoro jeździsz na am100s? POPROSTU, żeby mieć HT też? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Dokładnie. Mam xc100s, am100s i teraz jeszcze "rysia amerykańskiego"
TomekCorsa Opublikowano 1 Września 2021 Autor Opublikowano 1 Września 2021 Po tych zmianach będę hamował ... prawie tak samo. Ale dobrze się teraz czuję.
TomekCorsa Opublikowano 6 Września 2021 Autor Opublikowano 6 Września 2021 Reklamacja wystrzałowej opony uznana. Gdybym miał od razu na rowerze oryginalne opony WTB to pewnie takiego zdarzenia by nie było.
vdcmike Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 Co do kultury pracy napędu to gdyby wszystko było jak Shimano chciało (korba) pracowałby bez żadnych zastrzeżeń. Z racji wykonywanego zawodu stwierdzam, że SX i NX daje o sobie znać i nie pozwala zapomnieć (w negatywnym sensie) już po 1-2kkm. Nowe deore spisuje się tu świetnie. Warunek konieczny - linia łańcucha dobrana do ramy, idealnie dobrana dł. łańcucha oraz regulacja samej przerzutki (w tym kluczowa odległość od max koronki).
TomekCorsa Opublikowano 13 Września 2021 Autor Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Zakończę to kolejne nieporozumienie z rowerami Marin. Wszystkie Mariny do kwoty około 7 tyś są według mnie upośledzone. Miałem trzy rowery które miały te same problemy. Same ramy, korby, mostki, kiery i koła, to co Marina jest bez problemowe. Usterki pojawiają się po kilkudziesięciu kilometrach już czasami. O co chodzi? Kaseta SunRice, tragedia. W jednym przypadku najmniejsza koronka zużyła się po kilkuset kilometrach. Przeskakujący łańcuch po zębatce spowodował że nakrętka kasety, wykręciła się z niej czy wyrwała. Kolejnym razem po 46 kilometrach kaseta na bębenku zaczęła mieć luzy jak by się wszystkie zębatki po rozłączały. Aktualny rower, Bobcat 5. Dokręciłem nakrętkę kasety bo tak mnie tknęło i prawie cały obrót zrobiłem. Dziwne dźwięki z piasty dochodziły więc myślę sprawdzę ile smaru jest i ustawie konusy. Czyli musiałem odkręcić kasetę gdzie dzień wcześniej dokręciłem ją. Założyłem bacik na którąś środkową zębatkę i odkręcam. Mocno wcześniej dokręciłem więc ciężko szło ale puściło. Pierwsza jazda po tym i innych testach i dociągnięciach po fabryce okazuje się że zębatka kasety, ta od bacika, jest zósemkowana. No po prostu szok. W trakcie obrotu kasety ta zębatka faluje. Kolejny szok to trzymając kiere na końcach i przeginając w lewo i prawo, dociskając w dół to się wygina. Nie na oponie tylko jak by rura sterowa. Opuściłem mostek do dołu a podkładki na górę. Dokręciłem śrubę mocniej niż trzeba i to samo. Końce kierownicy czuć że się wyginają w dół i górę. Dobrze że dali oś przelotową w tym amorku ale jego sztywność to jej brak przy przechyłach bocznych. Tylna oś na szybko zamykaczu trzyma się bo są grube haki. Słyszałem że w Krosie ośki wypadają bo za mało materiału jest od strony zmieniarki. Napęd 1x11 Shimano Deore. Bieg 1,2 i 3 wózek przeżutki jest pod takim złym kątem że łańcuch rżnie tą blachę a hałas straszny. Może źle jeżdżę, może coś psuje ale są rowery którym to nie przeszkadza i problemów brak. Dlatego Marinowi w kwotach 3 - 10 tyś dziękuję na amen. Nigdy więcej. p.s. chwalą się prowadzeniem linek w ramie sprzedawcy Marina to też im bardzo za to podziękuje bo słychać te linki jak się obijają w tej ramie że hej. Edytowane 13 Września 2021 przez TomekCorsa
vel Opublikowano 21 Marca 2022 Opublikowano 21 Marca 2022 W dniu 25.08.2021 o 19:59, TomekCorsa napisał: Dzisiaj pierwsze 16 kilometrów po mieście he, he to nie jest rower na miasto
Rekomendowane odpowiedzi