adonim85 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam. Z wolna szukam nowej (z drugiej ręki) ramy rowerowej pod montaż od zera całego roweru w zastępstwie tego co mam teraz. Mam możliwość nabycia tej konkretnej ramy od ręki za 400 złotych + kw. I się zastanawiam czy warto. Wiem, że to konstrukcja z połowy lat 90" (dokładnie to chyba model PS-S1). Ale jednak to karbon. A cena zakupu wydaje mi się dobra. A sama konstrukcja z wyglądu nadal (chyba) wygląda nietuzinkowo i oryginalnie na tle dzisiejszych ram. No i pytanie - czy do niej wejdą koła 27.5x1.95, bo takowe zamierzać do nowej ramy wstawić. Co sądzicie finalnie zatem? Warto się zainteresować? Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez adonim85
vdcmike Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Trzeba bardzo mocno się uderzyć w głowę żeby rozważać zakup używanej ramy carbonowej, która ma więcej niż 20 lat.
Kruk Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Temat starych ram karbonowych nie raz był omawiany. Takie ramy po prostu mogą być zmęczone, jakbyś bardzo się na nią uparł to trzeba by ją wysłać do jakiejś firmy od naprawy karbonowych ram aby rzucili ją pod sprawdzenie, chyba rentgena się robi takim ramom i tyle. Jak już bardzo chcesz karbon, to szukaj bardziej współczesnych konstrukcji mas 10 lat do tyłu.
adonim85 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) 1. Uprzedzę pytania - nie chcę na siłę karbonu. Ramy aluminiowe też jak najbardziej rozważam (tu będzie taniej ogólnie - do 500/600 zł można już znaleźć ciekawą ramę z drugiej ręki jakby nie patrzeć). Po prostu na temat tej karbonowej Cadex 3 napisałem tu temat, bo taka oferta jest na sprzedaż i jestem ciekaw Waszych opinii. Co do innych Carbon/Alu - takie coś mam na oku (tytuły aukcji na OLX). Z tym że nie ma to być MTB, tylko rower w stylu Cross lub jak się da - Gravel (tu wtedy trzeba by było opony zmienić na 28'). K - Rama MTB Cube Elite Carbon 18,5" 1370g Tworóg • OLX.pl (500) K - Rama 26 MTB full carbon l/xl 1440gram Bielsko-Biała • OLX.pl (550) A - Rama Northec gravity 27,5 Gdańsk Osowa • OLX.pl (600) A - Rama CUBE ACID 20" Competition Line Bielsko-Biała • OLX.pl (290) A - Nowa Rama B-twin Ultra 920 AF XL Kalety • OLX.pl (590) A - Rama trek emonda alr6 uszkodzona Warszawa Praga-Południe • OLX.pl (500) 2. Co do ramy bez mocowania na tarcze - to nie problem - mam w domu specjalny adapter A2Z DM_UNI i na nim mogę takowe hamulce zamontować w każdej ramie natywnie nie dostosowanej do tarczy. Download Download Download Download Download Download Download Download Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez adonim85
adonim85 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) K - Rama MTB Cube Elite Carbon 18,5" 1370g Tworóg • OLX.pl (500) K - Rama 26 MTB full carbon l/xl 1440gram Bielsko-Biała • OLX.pl (550) A - Rama Northec gravity 27,5 Gdańsk Osowa • OLX.pl (600) A - Rama CUBE ACID 20" Competition Line Bielsko-Biała • OLX.pl (290) A - Nowa Rama B-twin Ultra 920 AF XL Kalety • OLX.pl (590) A - Rama trek emonda alr6 uszkodzona Warszawa Praga-Południe • OLX.pl (500) A - Rama MTB SUNDANCE Made in Germany 26" 54cm Opole • OLX.pl (175) Ja mam 185 cm wzrostu więc musiałbym którąś z tych dopasować pod siebie. Download Download Download Download Download Download Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez adonim85
adonim85 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Dobra. Inaczej. Te ramy nie aktualne. Zamówiłem co innego. Od znajomego nabyłem w pełni sprawną ramę karbonową Apex/Storck (odpowiednio modele: Opus i Scentron) tyle, że do malowania (co nie jest dla mnie jakimś wielkim utrapieniem). Za 400 PLN. Waga ramy według opisu to 0,97 kg (w oryginale: 2 funty, 15 pensów - ciekawe czy faktycznie tyle waży). 2012 Apex Opus 1.1 Rower szosowy z włókna węglowego (bicyclesi.com) Jednakże potrzebuje wsparcia z suportem. Z tego co mi sprzedający powiedział to jest tu mufa w rozmiarze 86 mm. Więc w związku z tym mam zamiar kupić suport typu BSA 86 mm a do tego odpowiedni mechanizm korbowy. Tylko właśnie pytanie dotyczy tego mechanizmu całego. ----- Czy coś takiego będzie ok? SHIMANO SM-BB71-41A - CentrumRowerowe.pl (typ: pressfit 86mm, szosa) ----- Pytanie zatem. Czy mogę kupić każdy suport oparty o typ Hollowtech tu? czy musi on być jakoś konkretnie dopasowany pod ten suport typu 86 mm? (pierwsze lepsze przykłady z brzegu zapodałem w załączniku). ----- I kolejna kwestia. Najlepiej (?) aby miał on 3 blaty (tak wiem, do ramy o geometrii szosowej (chyba bo równie dobrze podpada ona pod gravela) może to być dziwne rozwiązanie ale bardziej z tego będzie gravel lub cross na kołach 27.5). Przynajmniej obecnego łańcucha nie będę musiał jak i kasety (teraz mam z przodu 48-38-28 a z tyłu kasetę hg200-9 11-36T). Nie chce zrobić wtopy z zakupem suportu, dlatego pytam. Download Download Download Download Download Download Download Edytowane 1 Września 2021 przez adonim85
Motke Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 5 godzin temu, adonim85 napisał: Z tego co mi sprzedający powiedział to jest tu mufa w rozmiarze 86 mm. Więc w związku z tym mam zamiar kupić suport typu BSA 86 mm a do tego odpowiedni mechanizm korbowy. Czy coś takiego będzie ok? SHIMANO SM-BB71-41A - CentrumRowerowe.pl (typ: pressfit 86mm, szosa) To ten sprzedający niewiele powiedział. Najpierw ustal czy tam jest BSA (gwintowany) czy pressfit (wciskany) a potem kupuj.
adonim85 Opublikowano 1 Września 2021 Autor Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Motke napisał: To ten sprzedający niewiele powiedział. Najpierw ustal czy tam jest BSA (gwintowany) czy pressfit (wciskany) a potem kupuj. To jest suport wciskany 'pressfit'. Z tego co mi autor napisał dziś rano. To raczej ja źle napisałem w poście powyżej, wprowadzając w błąd. Bo pierw napisałem typu 'BSA' 86 mm a zaś 'pressfit' 86 mm. Napisałem też do innego typa na OLX co sprzedawał rower oparty na identycznej ramie Apex Opus i on mi napisał, że ma w mufie suport Hollowtech (napisał to z błędem ale domyśliłem się, że mu chodzi o ten typ suportu) zamontowany. Download Download Edytowane 1 Września 2021 przez adonim85
adonim85 Opublikowano 2 Września 2021 Autor Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) Rozważam kupno jednego z tych suportów, bo z tego co widzę, to będą one pasować (aczkolwiek nie do końca - bo wciąż nie wiem czy szerokość mufy wynosi 41 czy 46 mm - dziś się dowiem). 1. Shimano BB-RS500 86.5 mm (średnica mufy 41 mm / średnica osi korby 24 mm) 2. Kross PF-SR1 (Press-Fit SH1 Shimano 86,5 mm / do systemów SRAM) 3. Accent EXE PF41 (86.5/89.5/92 - średnica osi korby: 24mm Shimano) To przy 41 mm. Nie ukrywam że na tę chwilę (sezon jesienno-zimowy) chcę to zrobić budżetowo byle rower na co dzień jeździł bez większych szaleństw (dojazdy do/z pracy głównie). A na wiosnę 2022 zmienię to na coś konkretniejszego/droższego. Najtaniej wychodzi tu ten suport Kross PF-SR1 który można dostać od +- 57 złotych. Edytowane 2 Września 2021 przez adonim85
Motke Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 20 godzin temu, adonim85 napisał: Najtaniej wychodzi tu ten ... który można dostać od +- 57 złotych. A masz praskę itp narzędzia do presfit? Jeśli nie to może taniej wyjdzie jakiś droższy ale skręcany np jakiś TOKEN
adonim85 Opublikowano 3 Września 2021 Autor Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Motke napisał: A masz praskę itp narzędzia do presfit? Jeśli nie to może taniej wyjdzie jakiś droższy ale skręcany np jakiś TOKEN A da się zamontować wkręcany pressfit skoro tu w mufie można dać tylko pressfit wciskany? Jeśli chodzi o narzędzia to nie mam. Planuję to dać i tak do serwisu aby mi to zrobili raz a dobrze (muszę jeszcze korbę Hollowtech 2 dokupić do tego ale muszą to dobrać dobrze aby pasowało wymiarowo po całości). Mam znajomego który pracuje w serwisie Decathlon więc by mi to zrobił prywatnie. Edytowane 3 Września 2021 przez adonim85
Rekomendowane odpowiedzi