Skocz do zawartości

Upgrade fitnessa, jaka korba?

all999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wymyśliłem sobie, że odświeżę taniego fitnessa, nie znając się na tym  Padło na Sora 3x9. Wszystko już właściwie mam, cześć nawet zamontowana, ale poległem w temacie mechanizmu korbowego. Zamówiłem FC-R3030 50/39/30 175mm, który jest na mufę 70mm, a mufę w ramie mam 68mm BSA. Pytanie, czy to się da złożyć? Wiem, że są podkładki do suportu, czy one służą właśnie do niwelowania tych różnic? Czy od razu odsyłać i szukać korby do mufy 68? Jeśli tak, co wybrać?

Rower to Kross Pulso 1, a kaseta to Sora CS-HG50 11-30.

Dzięki!

Opublikowano (edytowane)

70mm mają ramy z mufą w standardzie włoskim (ITA) i nie jest to kwestia tylko długości ale i kierunku gwintów. Do ramy z mufą 68 potrzebujesz suportu angielskiego (BSA). Sama korba będzie działać w jednej i drugiej.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
Cześć!

Wymyśliłem sobie, że odświeżę taniego fitnessa, nie znając się na tym  Padło na Sora 3x9. Wszystko już właściwie mam, cześć nawet zamontowana, ale poległem w temacie mechanizmu korbowego. Zamówiłem FC-R3030 50/39/30 175mm, który jest na mufę 70mm, a mufę w ramie mam 68mm BSA. Pytanie, czy to się da złożyć? Wiem, że są podkładki do suportu, czy one służą właśnie do niwelowania tych różnic? Czy od razu odsyłać i szukać korby do mufy 68? Jeśli tak, co wybrać?

Rower to Kross Pulso 1, a kaseta to Sora CS-HG50 11-30.

Dzięki!

Rozumiem, że masz odpowiedni suport wkręcany ? Bo korba to HT2, więc suport ma podkładki, żeby wyregulować 68/70mm. Znajdź instrukcje suportu i korby w necie lub dołączona do zestawu i postępuj wg instrukcji. Lub zanieś do serwisu bo potrzebował będziesz odpowiedniego klucza do montażu suportu .
Opublikowano
Rozumiem, że masz odpowiedni suport wkręcany ? Bo korba to HT2, więc suport ma podkładki, żeby wyregulować 68/70mm. Znajdź instrukcje suportu i korby w necie lub dołączona do zestawu i postępuj wg instrukcji. Lub zanieś do serwisu bo potrzebował będziesz odpowiedniego klucza do montażu suportu .
Klucz mam, powinienem sobie poradzić. Czyli suport powinien mieć w zestawie spacer 2mm? Zamówione, jutro powinienem mieć wszystko.

Zamówiłem Shimano BB-RS500.
Opublikowano

Suport do szosy przychodzi bez podkładek. Jeśli masz suport 70mm to jest to na 99% ITA a potrzebujesz BSA.

Opublikowano
Suport do szosy przychodzi bez podkładek. Jeśli masz suport 70mm to jest to na 99% ITA a potrzebujesz BSA.
Ale mufę na 68. Wątpię żeby zamówił suport ITA 70.
Opublikowano
Ale mufę na 68. Wątpię żeby zamówił suport ITA 70.
Zamówiłem suport BSA 68mm.
Opublikowano
Zamówiłem suport BSA 68mm.
To powinno buczeć. Instrukcja w dłoń lub smartfon i postępujesz wg instrukcji
Opublikowano

Skąd więc w pierwszym poście się wzięło o suporcie, który jest na mufę 70mm?

Opublikowano
Skąd więc w pierwszym poście się wzięło o suporcie, który jest na mufę 70mm?
Nie o suporcie, a o korbie na mufę 70. Tak podaje strona Shimano.

56a4c88a10e58e880de07df5a85dc358.jpg
Opublikowano

Korbie nic do tego. Suport załatwia sprawę. Zobacz, że kawałek niżej w opisie masz...

sora.jpg