MarcinK92 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam, mam problem z pękającymi szprychami w tylnym kole szosowym. Wymieniłem już chyba ponad 10 szprychy, co druga jazda kończy się powrotem bez szprychy. Pękają losowo z różnych stron, raz od napędu raz nie. Szprychy są o grubości 2mm. Ktoś coś poradzi czemu tak się dzieje? Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez MarcinK92
liftlodz Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Ile ważysz (przepraszam za pytanie).Jeśli masz powyżej 90kg to albo zmień koło na dostosowane do wagi, albo wymień wszystkie szprychy na grubsze.
revolta1 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 12 godzin temu, MarcinK92 napisał: Witam, mam problem z pękającymi szprychami w tylnym kole szosowym. Wymieniłem już chyba ponad 10 szprychy, co druga jazda kończy się powrotem bez szprychy. Pękają losowo z różnych stron, raz od napędu raz nie. Szprychy są o grubości 2mm. Ktoś coś poradzi czemu tak się dzieje? Jakiej firmy koło? U mnie tak się działo w xcaliber 9 koła bontrager czytałem opinie że ogólnie są słabe. Pierwszy sezon ok drugi jak mówisz co droga przejażdżka szprycha. Dopiero jak zmieniałem koła problem ustal
MarcinK92 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) 5 godzin temu, liftlodz napisał: Ile ważysz (przepraszam za pytanie). Jeśli masz powyżej 90kg to albo zmień koło na dostosowane do wagi, albo wymień wszystkie szprychy na grubsze. No ponad 90kg ważę, koła przez 2 lata działały bez zarzutu, potem oddałem rower na tak zwany przegląd gwarancyjny i tam koleś mówił że trzeba koło trochę wycentrować. Pojeździłem kilka razy nic się nie działo i następnie rower stał dłuższą chwilę bo nie miałem czasu na jazdy. W tym sezonie zacząłem jeździć i sprychy lecą jak szalone. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez MarcinK92
Danuel Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Nie no jeśli ważysz powyżej stówy i jeździsz "agresywnie" to mają prawo zacząć pękać szprychy. U mnie tanie chińskie koło (36 szprych 2mm) wytrzymało 5tysięcy przy wadze od 150 do 110kg po czym musiałem wymienić 3 druty. Na razie zrobiłem 1,5 tyś i jest bezproblemowo.
liftlodz Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Też ważę ok 100 kg i miałem problem ze szprychami, wymieniłem na grubsze i jest ok.Przejeżdżam ok 7000 km rocznie, jeżdżę cały rok.
MarcinK92 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2021 2 godziny temu, liftlodz napisał: Też ważę ok 100 kg i miałem problem ze szprychami, wymieniłem na grubsze i jest ok. Przejeżdżam ok 7000 km rocznie, jeżdżę cały rok. Możesz powiedzieć na jakie? Marka, grubość itp?.
Rekomendowane odpowiedzi