Petros601 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Witam Szukam roweru uniwersalnego na wycieczki ale niesty nic nie udało mi się wybrać pomimo testowania kilku rowerów gravelowych moje założenia to - prosta kierownica bez baranka (nie umie przyzwyczaić się do hamowalnia klamkomanetkami) - wygodna geometria (taka jak np w Merida Silex) - opony do 38mm (super było by mieć możliwość wymiany na opony 29cali) - napęd 1x10 lub 1x12 - cena nowego do 4 tyś zł Czyli idealnym rowerem była by Taka Merida Silex (wygodny gravel) ale z prostą kierownicą
Rebeliant86 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Kup Silexa - wymień kierownice i manetki. Te klamkomametki które zdemontujesz bez problemu sprzedaż. I będziesz mieć dokładnie to czego oczekujesz 🙂
Petros601 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 pomysł niby dobry ale ma 2 słabe punkty - szkoda mi kupić nowy rower aby go rozebrać / stracić gwarancje? -Silex jest troche drogi Żaden producent nie wpadł na to aby zbudować wygodny rower fitness albo lekkiego crosa/mtb bez amortyzatora? N silexie sie jechało super, jednak baranek to nie dla mnie
Rebeliant86 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Może za krótko miałeś styczność z barankiem. Faktycznie pierwsze wrażenie jest dziwne, tez tak miałem. Przejechałem na Silexie aktualnie 1500km i teraz nie wyobrażam sobie wygodniejszej kierownicy.
Chrismel Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Może Giant Fastroad ? Jak z dostępnością nie mam pojęcia. Jednak z geometrią szału nie ma jeżeli chodzi o wygodę. Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Chrismel
Yarooo Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 https://allegro.pl/oferta/przelajowy-rower-ns-octane-one-gridd-flat-roz-m-10800573667?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&ev_campaign_id=1490052477&gclid=EAIaIQobChMI9tn-49u48gIVYvx3Ch29oQYtEAYYAyABEgKEzPD_BwE https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-rondo-2021-booz-st-2021-m-dostepny-10632589679?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&ev_campaign_id=1490052477&gclid=EAIaIQobChMI9tn-49u48gIVYvx3Ch29oQYtEAYYAiABEgIvLfD_BwE
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 W dniu 16.08.2021 o 19:11, Rebeliant86 napisał: Może za krótko miałeś styczność z barankiem. Faktycznie pierwsze wrażenie jest dziwne, tez tak miałem. Przejechałem na Silexie aktualnie 1500km i teraz nie wyobrażam sobie wygodniejszej kierownicy. Bo nie jeździłeś na Jones'ie. Jest teraz tak wiele kierownic "płaskich" typu ergo, że baran jest dla bardziej dla trenujących którzy potrzebują dolnego chwytu i "widzi mi się" dla zamożnych niż głos rozsądku. Ceny manetek/hydrauliki do baranów są z kosmosu - i przypominają o sobie nie tylko przy zakupie ale też przy glebie. Osprzęt do "płaskiej kierownicy" jest tańszy w zakupie, eksploatacji i serwisie - a ergonomia temat rzeka. W dniu 16.08.2021 o 18:54, Petros601 napisał: pomysł niby dobry ale ma 2 słabe punkty - szkoda mi kupić nowy rower aby go rozebrać / stracić gwarancje? -Silex jest troche drogi Żaden producent nie wpadł na to aby zbudować wygodny rower fitness albo lekkiego crosa/mtb bez amortyzatora? Wpadli. Tylko budżet nie pomaga - mały podaż, a duży popyt powoduje dodatkowe windowanie cen. Sytuacji nie poprawia nasza rodzima złotówka która zamiast silnej waluty przypomina ostatnio poranną biegunkę. Masz On-One Whippet / On-One Bootzipper - trochę ponad budżet. Niestety nie przymierzysz w PL. PlanetX to taki brytyjski decathlon i online shop. Whippet krótkie geo, bardziej wyścigowy, bootzipper ciężki bardziej rozluźniony adventure bike. Wada - najniższe napędy Sram'a w podstawowych modelach za 900 funtów. U nas możesz próbować trafić Marin 4 Corners / Marin Muirwoods 2020/2021 (na 2022 już jest inny model niestety) W sumie kolega wyżej miał rację - zdobądź Silex'a/4 Cornersa, dogadaj się ze sklepem gdzie kupisz. W większości sklepów bez problemu zrobisz taki manewr wymiany kokpitu i napędu bez utraty gwarancji/lub gwarancja sklepu w zamian. Są sklepy u nas które można zażartować "specjalizują" się w takich wynalazkach i zazwyczaj bardzo fajnie wychodzi - nie chcę reklamować Dają swoją gwarancję itp. Wejście wyjdzie drożej (bo zanim spieniężysz graty trochę potrwa tym bardziej, że "sezon się kończy"). Marna dostępność rowerów i sprzętu też utrudnia. Wybór na zasadzie "co jest". Sam zawody jadę we wrześniu na 26" MTB z przełomu wieku, bo mam problem z gratami. Tak spoglądam na Twój post i trochę chyba sam wykluczasz swoje wymagania - opona 38mm z możliwością wymiany na 29'. Tam sporo miejsca w kadłubie musi być na 29', a nie opona 38mm Zależy też w jakim terenie latasz i jakie wycieczki masz na myśli - bo myślę, że źle szukasz. Gdyby wykluczyć 29' to sztywny trekking +nexus/alfine jak znalazł. Łyknąłem niedawno spory kawałek R10 do Krynicy Morskiej na takim - bez zastrzeżeń A eksploatacja na codzień marzenie - w 4 tyś możesz już nawet za Gates'em się oglądać. Canyon Commuter 5 np.
Nemrod Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 19 minut temu, Odie napisał: Bo nie jeździłeś na Jones'ie. Jest teraz tak wiele kierownic "płaskich" typu ergo, że baran jest dla bardziej dla trenujących którzy potrzebują dolnego chwytu i "widzi mi się" dla zamożnych niż głos rozsądku. Ceny manetek/hydrauliki do baranów są z kosmosu - i przypominają o sobie nie tylko przy zakupie ale też przy glebie. Osprzęt do "płaskiej kierownicy" jest tańszy w zakupie, eksploatacji i serwisie - a ergonomia temat rzeka. Sorki ale nie mogłem się powstrzymać. Moja druga połówka ma kierownice ala Jones. Dla mnie to nadal przy ergonomii baranka taki ubogi krewny. Dolny chwyt to nie tylko do szybkiej jazdy czy zjazdu. Niezastąpiony jest również pod wiatr. Zresztą naturalną pozycją dla dłoni jest układ równoległy do ciała. Mam już drugi rowerek z hydrauliką i klamkomanetkami. Nigdy przy żadnej glebie nie udało mi się nic uszkodzić. Co roku najczęściej zmieniałem poobcierane gumy. Co do rowerku to jest jeszcze linia fitnessów od Meridy: Speeder. Moja żona ma nieco zmodyfikowaną damską wersję. Wchodzi oponka 40 mm.
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) 12 minut temu, Nemrod napisał: Dla mnie to nadal przy ergonomii baranka taki ubogi krewny. Dolny chwyt to nie tylko do szybkiej jazdy czy zjazdu. Niezastąpiony jest również pod wiatr. W 100 a nawet 200% się z Tobą zgadzam! Ale w szosie/cx/czy innym bardziej "sportowym" gravelu. Widziałeś kiedyś człowieka w dolnym chwycie na Silexie czy 4C? Żagiel tak czy inaczej, bo frameset narzuca rozluźnioną i wyprostowaną sylwetkę. Jesteś aero jak stoisz na pedałach i łapiesz dolny chwyt Wiem, bo pozbyłem się 4C po 3 tyś km. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez Odie
czamian76 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Scott ma serie metrix i Cube sl road chyba, ale w cenie do 4tys w tych dziwnych czasach to raczej kiepski wybór
Rebeliant86 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Dolny chwyt w Silexie będzie na tyle aero żeby czuć różnice w pedałowaniu pod wiatr, ale nie na tyle aero aby turyście połamać plecy. Dodatkowo ten dolny chwyt w Silex przez to, że nie jest jak typowy szosowy, to amatorom takim jak ja (z brzuchem i kiepsko rozciągniętym 😉) pozwala spokojnie kręcić długie kilometry w dolnym położeniu rąk.
Petros601 Opublikowano 3 Września 2021 Autor Opublikowano 3 Września 2021 Zakupiłem Meride Speeder z prostą kierownicą. Rower Super. Szubki i wygodny
Rekomendowane odpowiedzi