Mihu Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam. Jestem w posiadaniu tego roweru od dwóch miesięcy i tak jak w temacie, to mój pierwszy rower na kołach 29 cali. Przejechane już ponad 1500km, a w stosunku do oryginalnej specyfikacji zaszło kilka drobnych zmian, więc chyba pora coś napisać. Rama w rozmiarze 19" przy wzroście 179cm pasuje idealnie. W wyborze rozmiaru sugerowałem się głównie tabelą, przymiarka była tylko do 17" co dało mi wystarczającą pewność jaki rozmiar zamówić. Tu muszę wspomnieć, że niestety mam też słabość do kupowania oczami, dlatego nie bez znaczenia był dla mnie ogólny wygląd roweru i malowanie które bardzo mi się spodobało, przez co nie widziałem na tamtą chwilę innych rowerów (w podobnej cenie). Nie wiem co jeszcze można wymienić z cech tej ramy oprócz zwężanej główki i wewnętrznego prowadzenia linek. Nie jest hydroformowana, więc chyba na tym koniec, zwykła rama. Tu oryginalna specyfikacja:Widelec: SR Suntour 29 XCR air LOR Przerzutka przód: Shimano Deore fd-m610Przerzutka tył: Shimano Deore rd-m610 Manetki: Shimano Deore sl-m610 Korba: FSA Alfa drive 40-30-22, na kwadrat Łańcuch: KMC X10 Kaseta: Shimano cs-hg50 10 11-36 Hamulce przód/tył: Shimano m315 180/160 Piasty: Shimano centerlock Obręcze: Merida Big Nine comp CC Opony: Maxxis Ikon 29" 2.2 zwijane Kierownica: Merida comp 700mm riser Mostek: Merida comp 90mm +/- 6st. Siodło: Merida sport Sztyca: Merida comp 27,2 Co zostalo wymienione: Mostek: Accent seventeen +/-17 st.Kierownica: PRO Koryak low rise 720mmManetka tylnej przerzutki: Deore XT sl-m780Korba: SLX fc-m677 36-22 W planach jeszcze jakiś rozsądny widelec, co pewnie pociągnie za sobą wymianę kół (przynajmniej przedniego), no i mocniejsze hamulce, bo o ile obecne do spokojnej jazdy są wystarczajace, to w jakimś ambitniejszym terenie chcąc hamować jednym lub dwoma palcami nie jest to zbyt efektywne ani wygodne przy tych długich klamkach. Jednak to już nie w tym sezonie, czas pokaże. Z dotychczasowych zmian jestem zadowolony i apetyt na kolejne 1500km jest. Tak aktualnie prezentuje się rowerek Pozdrawiam.
zlykalafior Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Cześć, czy mogę spytać jakie były powody wymiany w/w części? Czy oryginalne w ogóle się nie nadawały, czy raczej taka zachcianka?:) Słyszałem też, że podobno siodełko to straszna deska;) Mogę kupić big nine za 27 2800 zł, lub dołożyć 140 zł do http://www.arkus.sklep.pl/rower-kellys-gate-10-2016-p-9087.html ale za to z rocznika niżej (chociaż bardziej mi się podoba wizualnie, ale to mało dla mnie znaczące). Czy w perspektywie czasu poleciłbyś dalej ten rowerek, czy może jednak wybrać Kellys?:)
Mihu Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Siema! Mostek i kierownicę zmieniłem dla bardziej pochylonej pozycji na rowerze. Obecnie kierownica jest bardziej płaska, a mostek ma większy kąt. Dzięki temu, rower zaczął też lepiej zachowywać się na podjazdach, nie ma już takiej tendencji do podrywania przedniego koła jak wcześniej - do tej pory znałem to tylko z opowiadań, ale różnica jest naprawdę odczuwalna. Fabryczne komponenty nie były złe, po prostu nastawione bardziej na komfort. Manetka Deore XT w porównaniu do zwykłej Deore, posiada dodatkowo Instant release i multi release, dzięki temu zmiana przełożeń jest szybsza i bardziej dynamiczna, co można docenić zwłaszcza w terenie. https://youtu.be/XILlYqM08UA?t=610 tu przedstawione jak działa, nie jest to ta sama manetka, ale zasada działania identyczna. Wymianę korby i przejście na zintegrowaną oś planowałem od początku, a że prawie wcale nie używałem trzeciego - największego blatu, to w końcu wybór padł na dwurzędową i przejście z napędu 3x10 na 2x10, co okazało się strzałem w dychę Co do siodełka, to zależy co masz na myśli z tą deską. Jeśli chodzi o kształt, to rzeczywście ma dość płaski profil, ale jest stosunkowo miękkie, trafiałem na twardsze Poza tym to bardzo indywidualna kwestia, miałem obawy co do niego, ale bardzo mi podpasowało. Rower nadal bym polecił, choć na papierze ten Kellys prezentuje się ciut lepiej, to ciężko mi powiedzieć. Niby przerzutka SLX z tyłu, ale w tej wersji praktycznie to samo co Deore, może tylko inne materiały i nieco niższa waga. Zostawiłbym te 140zł na ewentualne zmiany, chyba że nie zamierzasz nic wymieniać, to brałbym Kellys'a. Popytaj jeszcze na forum
Krzysiek91 Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Wiatm. Przymierzam się właśnie do zakupu tego rowerku. Problem mam niestety z doborem ramy, a w okolicy nie mam możliwości obejrzenia tego roweru. Znalazłem w internecie Meridke jw. w rozmiarze 21'' obawiam się jednak że będzie za duża. Mam 185cm i 86 w nodze. Rower Będzie bardziej służył do turystyki niż do jazdy wyczynowej ale nie odmówie sobie również jazdy w cięższym terenie. Prosił bym o dobrą radę.
wasiliew Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Krzysiek91, ja mam ramę 21' przy wzroście 187cm i nodze 89cm. Jezdzi mi się idealnie. 1
cieq Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Jak wrażenia po zmianie prawej manetki na XT? Zmieniłeś Deore od razu po zakupie czy trochę pojeździłeś? Pytam bo sam mam SL-M610 i przymierzam się do zmiany na SL-M780-B. Edytowane 1 Listopada 2017 przez cieq
Antyszprycha Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 @cieq chcesz zmienić na xt lewy czy prawy ?
cieq Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) 8 godzin temu, Antyszprycha napisał: @cieq chcesz zmienić na xt lewy czy prawy ? Prawą Edytowane 2 Listopada 2017 przez cieq
Serwusik Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Dnia 28.10.2017 o 06:48, Krzysiek91 napisał: Wiatm. Przymierzam się właśnie do zakupu tego rowerku. Problem mam niestety z doborem ramy, a w okolicy nie mam możliwości obejrzenia tego roweru. Znalazłem w internecie Meridke jw. w rozmiarze 21'' obawiam się jednak że będzie za duża. Mam 185cm i 86 w nodze. Rower Będzie bardziej służył do turystyki niż do jazdy wyczynowej ale nie odmówie sobie również jazdy w cięższym terenie. Prosił bym o dobrą radę. Raczej nie będzie problemu, powinno być ok przy tym wzroście.
cieq Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 5 godzin temu, Antyszprycha napisał: szkoda mam lewy na sprzedaż Widziałem właśnie lewa zostanie na Deore
Rekomendowane odpowiedzi