Maxoskyyy Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Cześć, pisze w sprawie ponieważ otarła mi się laga amortyzatora i czy to jakoś wpływa na jego prace? Otarcie jest dość długie. i czy wogule jest jakaś możliwość usunięcia tego np. pastą polerską? Tutaj model amorka: SR SUNTOUR XCR LO-R (26), 100mm, coil / Speed Lockout
ACTIVIA Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Mam nowe rury goleniowe do XCR-a gdybyś chciał, mogę ci je wymienić
GrzesiekNowak Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Nie wpływa bo to najgorszy wyrób amortyzatoro podobny od suntour szajs, który nadaje się tylko i wyłącznie na złom. A jego jaki są pokryte najtańszym chromem dekoracyjnym a nie chromem technicznym więc ich wymiana nie ma sensu bo i tak się zaraz wytrą lub porysują.
Maxoskyyy Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Czyli najlepiej olać i poprostu dozbierać do lepszego amorka? A jeśli to jaki model najlepiej kupić ?
vdcmike Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Pod koło 26" z prostą rurą sterową i pod piastę qr oraz hamulce tarczowe z przyzwoitych została juz tylko Reba 26
Krystiano Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Takie rysy to też kwestia serwisu - musisz pamiętać aby regularnie zaglądać do amora i robić podstawowy serwis. Dodatkowo jak kupisz coś lepszego a jeździsz głównie po mieście to przez mały zakres ruchu wytrze się anoda tuż nad dolną lagą. Dlatego najważniejsza sprawa to serwis na czas.
vdcmike Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Anoda w dobrym amortyzatorze, serwisowanym zgodnie ze sztuką nie wytrze się przez 10 lat intensywnego użytkowania.
GrzesiekNowak Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Krystiano napisał: Takie rysy to też kwestia serwisu - musisz pamiętać aby regularnie zaglądać do amora i robić podstawowy serwis. Dodatkowo jak kupisz coś lepszego a jeździsz głównie po mieście to przez mały zakres ruchu wytrze się anoda tuż nad dolną lagą. Dlatego najważniejsza sprawa to serwis na czas. Anoda się wytrze nie przez mały zakres ruchu (swoją drogą krawężnik to mały zakres ruchu 😂) tylko , od tego, że jest to miękka i cienka imitacja anody dekoracyjnej (producent daje taki szajs by ciąć koszty). Jak by lagi były pokryte prawdziwą twardą anodą to by się wieki nie przecierały, a to było by nieopłacalne dla producenta. Bo twardą anodą pokrywa się różne ruchome części w przemyśle ,czy nawet tłoki w silnikach spalinowych ,pracujące o większych obciążeniach niż uginacze rowerowe i jakoś się nie wycierają w przeciwieństwie do rowerowych uginaczy.
Krystiano Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 17 godzin temu, GrzesiekNowak napisał: Anoda się wytrze nie przez mały zakres ruchu (swoją drogą krawężnik to mały zakres ruchu 😂) tylko , od tego, że jest to miękka i cienka imitacja anody dekoracyjnej (producent daje taki szajs by ciąć koszty). Tak, z krawężnikiem pełna zgoda. Miałem na myśli inną kwestię. Są osoby, które kupują rower mtb a później jeżdżą rekreacyjnie (np. po mieście). Nie dość, że bez serwisu, to jeszcze amor nie ma pełnego zakresu ruchu i smarowania. Tu nawet najlepsza laga się wytrze;) Ja robiąc serwis zgodnie ze sztuką i na czas mam jeszcze w cube z 2007 roku amortyzator z idealnie zachowanymi lagami. Ale tak jak wspomniałem, smarowanie, uszczelki, przeglądy wszystko na czas. 1
Rekomendowane odpowiedzi