Skocz do zawartości

Wymiana/Serwis kasety

Nifir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

W tym roku oddałem kilka razy rower do serwisu i strasznie się zawiodłem, bo w przeglądzie za 200zł nawet nikt nie sprawdził jak bardzo jest zużyty łańcuch. Tak więc postanowiłem wziąć to na siebie i zacząć serwisować rower osobiście. Krótko mówiąc jestem zielony. :P

Pytań i problemów mam kilka. Wymieniłem łańcuch i po wymianie nowy łańcuch przeskakiwał. Uznałem, że pewnie kasetę szlag trafił, a wygląda ona tak:
https://drive.google.com/drive/folders/1BphSd1uIadkdPTh-N9ic5wdwLx5k6Ll3?usp=sharing

Co o tym myślicie? Nigdy nie widziałem zużytej kasety, więc ciężko mi ocenić, czy ona już umarła, czy nie. :P 
W każdym razie z
amówiłem i wymieniłem sam kasetę na nową.

Po założeniu nowej i lekkim dokręceniu(!) i założeniu koła napęd nie chciał w ogóle pracować. Czy to normalne? Niestety później próbowałem mocniej dokręcić tą nakrętkę i ukręciłem gwint... :( 

Opublikowano

Co to znaczy "napęd nie chciał w ogóle pracować" - albo filmuj o co Ci chodziło, albo pisz dokładnie.

Ukręciłeś gwint który przykręca się największym momentem w całym rowerze? Gratuluje 😉 Nie wiem tylko, czy Asterix będzie zadowolony, że mu magiczny napój zasunąłeś 😜

Opublikowano

Cóż... siła jest. ;) 💪

A tak na poważnie, to najmniejsza koronka była chyba źle osadzona, więc śruba nie weszła dobrze i kawałek gwintu poszedł przy odkręcaniu. A później już różnie z tym skręcaniem było. W każdym razie obecnie kaseta jest wsadzona, oporów nie ma, ale biegi nie wskakiwały dobrze, więc zacząłem mieszać... I potrzebuję pomocy. Dla pewności to zmieniłem kasetę z 6800 na 8000, ale z tego co widziałem, to powinny być kompatybilne.

Tu moje dokonania na filmiku. Im dalej w las tym ciemniej, więc od regulacji tylnej przerzutki "przerzuciłem się" na przednią i tam też jest jakiś syf... albo to moje magiczne ręce... Przyznam się, że nigdy tego dobrze mnie się nie udało zrobić, a w końcu chętnie bym się nauczył... :P