-STACH- Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Witajcie, Jestem na etapie budowania gravela, bazą jest frame set Marin Nicasio CrMo z 2021r. Rower fabrycznie wypuszczany przez Marina miał napęd oparty na grupie Claris, do moich amatorskich zastosowań wystarcza to w zupełności, natomiast grupa nie jest kompletna, korba przednia FSA 34/50, suport na kwadrat, a kaseta SunRace 8-Speed, 11-32T. Zasmakowałem już HT2 w swoim mtb i bardzo sobie chwalę rozwiązanie, co do kasety SunRace tutaj moja opinia jest raczej słaba... nie jestem zadowolony, dlatego teraz zastanawiam się na zmianą korby na ori Claris'a z suportem HT2 oraz ori tylną kasetą z zakresem 11-34 z grupy Claris. Co myślicie o takim rozwiązaniu, ma to sens czy raczej nie inwestować w taką grupę napędu ??
beneq Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Witaj, jako zadowolony użytkownik Nicasio również stałem przed podobnym dylematem. Poza korbą, a konkretnie suportem który wymusza wymianę korby pod HT wg. mnie nic innego nie wymaga wymiany, nawet do drugiego setu kół 650B (na grubych oponach) kupiłem SunRace bo był 3-krotnie tańszy niż koronki od Claris) Postanowiłem poczekać z upgrade korby (suportu) do momentu, aż obecne komponenty naturalnie się zużyją. Myślałem o Clarisie aby dopełnić chociaż grupowe wybieraki, ale chyba pójdę w stronę mniejszej ząbkowo FSA (model Adventure z wiekszą koronką 46 bądź 48 jak pamiętam, ale będę ponownie rozgryzał temat tuż przed zakupem). Jestem romantycznym kolarzem, podczas swoich jazd rzadko kiedy, z racji słabych nóg) osiągam średnią powyżej 30 km na dystansie 40-60 km oraz dużo szlajam się po okolicznych szutrach i lasach to mniejsza korba chyba lepiej pasuje jak do żelaznej ciężkiej jak pierun niby szosy którą uwielbiam.
-STACH- Opublikowano 1 Września 2021 Autor Opublikowano 1 Września 2021 Witajcie, Jednak postanowiłem wymienić samą korbę na ori Clarisa opartą na systemie HT2. Względem modelu FSA zaoszczędziłem ok 170g, sztywność nieporównywalnie większa Polecam taki zabieg.
Rekomendowane odpowiedzi