Skocz do zawartości

Osłona na ramę przed łańcuchem

Pękii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Planuję kupić osłonę na ramę pod łańcuch lecz mam taką trochę wygiętą część ramy i zastanawiam się czy nie dać tam najtańszej owijki do kierownicy. Bardzo proszę o pomoc :D Jestem otwarty na inne rozwiązania (nie chcę przeźroczystych) 

Edytowane przez Matt
Opublikowano

Dętka, taśma samoprzylepna odblaskowa, osłona neoprenowa (tylko trzeba ją często trzepać, bo absorbuje piasek i rysuje potem ramę). Owijka do kierownicy, to bardzo ciekawy pomysł.

Opublikowano

Ja w takim przypadku zainwestowałbym w neoprenową osłonę... Najlepsza opcja chyba.

Opublikowano

Można kupić bardzo skuteczne i elastyczne osłony na dolną rórę trójkąta. Ja osobiście używam na profilowanej rurze osłonę firmy PRO. Bardzo fajna, wygodna, lekka i skuteczna. łatwo też się ją czysci i z zewnątrz przypomina nakładkę karbonową :) Kiedyś używałem taśmy izolacyjnej, ale wg mnie nie wygląda estetycznie i szybko traci właściwości klejące przez co potrafi się rozwijać. Być może na taka taśmę trafiłem.

Opublikowano (edytowane)

20170424_092431.thumb.jpg.1377766ee01056fcdf13501b17113c04.jpg

Kawałek starej opony i kilka tretytek.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dętka, trytytki, osłona neoprenowa i znów trytytki :)

20170622_122936.jpg
Opublikowano

+1 do dętki. Pozwala pojechać całą długość rury, aż między ramę a zębatki. Kupne osłony nie dają rady.

Opublikowano

Jeśli napęd jest sprawny i długość łańcucha jest odpowiednia to nie ma potrzbey szpecenia roweru zawijaniem całej rury. Inaczej producenci produkowaliby osłony na całą rurę.

Opublikowano

Wszystko da się rozwalić w odpowiednio trudnym terenie oraz skokami czy innymi wygłupami. Gdyby tak nie było, producenci nie zakładaliby żadnych osłon na ramę.

Opublikowano

Zgodze się z tym. Wystarczy chcieć i wszystko można zepsuć. Jednak stosowane osłony na ramę są dużo krótsze niż długość przeciętnej rurki dolnej tylnego trujkąta. Rzadko się zdarza obijanie łańcuchem przy samej kasecie lub przy tarczach korby. Najwięcej uszkodzeń jest mniej więcej w środkowej cześci rury.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może podepnę sie pod ten temat aby nie zakładać osobnego. 

Poszukuje osłony pod ramę aby kamienie wylatujące z pod przedniego koła jej nie obijały Nie wiem jak fachowo nazywa się taki element i czy są one uniwersalne czy trzeba dobierać pod konkretny rower Mój rumak to Trek X Caliber 9 na rok 2018 w największej dostępnej ramie 21 cali 

Opublikowano (edytowane)

@HołekJa używam przeźroczystej, samoprzylepnej taśmy Shelter do ram rowerowych. Kupujesz ją na metry i w banalny sposób montujesz na rowerze. Ważne tylko, aby przed naklejeniem taśmy dokładnie wyczyścić i odtłuścić ramę. Niewątpliwą zaletą tej taśmy jest możliwość docinania jej do kształtów ramy i umieszczania dokładnie w tych miejscach, gdzie być powinna. Jako, że jest przeźroczysta to nie szpeci roweru. polecam.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
10 godzin temu, Hołek napisał:

Nie wiem jak fachowo nazywa się taki element

przeważnie producenci nazywają to frame guard

tak jak napisał Franz - przezroczysta taśma albo taśma rubber 3M - zależy przed jakimi kamieniami chcesz chronić ramę. Taśma rubber  jest gruba więc chroni przed zadrapaniami lakieru jak i wgnieceniami.

51SqnuwcrPL._SX466_.jpg

Albo coś DIY