c4rl0s Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Dzień dobry, witam szanowne grono. Chciałbym zbudować od podstaw, spersonalizowany pod siebie rowerek typu gravel. Temat, który na pewno był przerabiany nie raz na tym forum i nie tylko, ale pomimo 2 tygodniowego śledzenia, czytania i oglądania, nie znam odpowiedzi, tak naprawdę wiem tylko o co zapytać, co i tak jest dużym plusem 😜 Bardzo lubię samotne wypady do lasu np na grzyby czy po prostu powędrować i odpocząć od codziennych obowiązków. Ostatnio zamiast dojechać autem, wziąłem od szwagra rower S'Moove Vector 6.21, chyba z 2016 r. oczywiście wyglądał na bardzo zaniedbany i wyeksploatowany, ale moje podejście " rower to rower". Po drodze pożałowałem decyzji... tragediiiiia ... był tak porozwalany, że przy małych predkościach nie dało się skrecać bo takie luzy były na kierownicy, a przy większych bałem się że porostu wyrzuci mnie jak na rodeo przy skręcie, ale i na prostej, gdzie cały czas telepało na boki. 3 razy nakładałem łańcuch z powrotem, scentrowane koła itd. w koncu musiałem wypiąć linkę od tylnej szczeki hamulca bo kostki ( max oddalone i tak ocierały o koło ) przejechanie 10 km po zwykłym asfalcie z lekkimi wzniesieniami zajęło mi 1,5h hahaha i odechciało mi się chodzenia po lesie 😜 Pomyślałem, że chce mieć swój rowerek, taki tylko mój, prywatny, który sam złożę i który ze mną zostanie na zawsze.... nie wiem czy ktoś mnie rozumie 😜 No ale do rzeczy. Nie mam dużego budżetu na rower i nie chciałbym wydać więcej niż 2000 - 3000 zł na gotowo. Oczywiście przeglądnąłem sporo materiałów szajbajka i takim idealnym projektem który bym pokochał byłby ten składak, no ale oczywiście jest to "typowa" szosa. Ja potrzebuję, albo inaczej chciałbym ramę, w której dałbym radę zmieścić gumy typu 40-42C Jako, że w takim projekcie najważniejszą rzeczą jest zacząć od frameset-u, dlatego proszę was o poradę. Jaką używaną ramę byście polecili, może być stal lub najlepiej alu, rozmiar wychodził mi 51" Wzrost 178 waga 100 kg załączam reszta wymiarów pod geometrie.
Rekomendowane odpowiedzi