Skocz do zawartości

hamulce slx ktm ultra sport 2021

KSS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Mam KTMa ultra sport 2021. Mam w nim podstawowe hamulce shimano które chciałbym zmienić na SLXy br7100. Tarcze chciałbym kupić dedykowane SLXy. Zastanawiam się też nad tarczami XT tylko nie wiem czy będą pasować😉

I tu chciałbym doradzić się czy będą pasować do mojego roweru?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. 

Edytowane przez KSS
Opublikowano

Będą pasować. Tarczę xt to przerost formy nad treścią - paradoksalnie łatwiej je przegrzać niż deore.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za informację o tarczach. Także wybieram tarczę SLX. 

Edytowane przez KSS
Opublikowano
19 godzin temu, vdcmike napisał:

Będą pasować. Tarczę xt to przerost formy nad treścią - paradoksalnie łatwiej je przegrzać niż deore.

Deore to super nie doceniania grupa. Nie wiem do końca z czego to wynika. Ja bym brał wszystko Deore, a gdybym miał nadmiar gotówki to XT. Dla mnie SLX jest najbardziej nie opłacalną grupą u shimano.

Opublikowano (edytowane)

To zależy. Zaciski slx akurat dają naście % większą siłę hamowania ze względu na większą średnicę tłoczków. Korby SLX mają sztywne, drążone ramiona. Kasety slx są zauważalnie lżejsze i bardziej łaskawe dla bębenka piasty (kosztując przy tym zaledwie 2 dychy więcej). Reszta faktycznie w stosunku do deore nic nie wnosi.

Edytowane przez vdcmike
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za pomoc, też jeśli chodzi o opony. Trochę o tym myślałem i po wymianie hamulców i właśnie tych opon o których pisaliśmy na pw będzie to dla mnie hardtail właściwie wręcz idealny, szczególnie za taką cenę😉. Rowery niestety mocno podrożały przez pandemie☹️

Jeździ mi się nic bardzo dobrze, rower działa bardzo płynnie. Ma napęd deore m6100 1x12, mechanizm korbowy Shimano Deore MT5101 34t który się spisuje się bardzo dobrze, mi po prostu wystarczy. 

Jego najsłabszymi punktami są właśnie opony i hamulce, reszta jest super. 

Okleiłem go bo przyszedł z uszkodzonym lakierem w paru miejscach. Wyszło ciekawie😉. Mógłbym wrzucić pare zdjęć w odpowiednim dziale😉

Pozdrawiam.