KSS Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Cześć. Mam KTMa ultra sport 2021. Mam w nim podstawowe hamulce shimano które chciałbym zmienić na SLXy br7100. Tarcze chciałbym kupić dedykowane SLXy. Zastanawiam się też nad tarczami XT tylko nie wiem czy będą pasować😉? I tu chciałbym doradzić się czy będą pasować do mojego roweru? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez KSS
vdcmike Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Będą pasować. Tarczę xt to przerost formy nad treścią - paradoksalnie łatwiej je przegrzać niż deore. 1
KSS Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Dzięki za informację o tarczach. Także wybieram tarczę SLX. Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez KSS
Krystiano Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 19 godzin temu, vdcmike napisał: Będą pasować. Tarczę xt to przerost formy nad treścią - paradoksalnie łatwiej je przegrzać niż deore. Deore to super nie doceniania grupa. Nie wiem do końca z czego to wynika. Ja bym brał wszystko Deore, a gdybym miał nadmiar gotówki to XT. Dla mnie SLX jest najbardziej nie opłacalną grupą u shimano.
vdcmike Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) To zależy. Zaciski slx akurat dają naście % większą siłę hamowania ze względu na większą średnicę tłoczków. Korby SLX mają sztywne, drążone ramiona. Kasety slx są zauważalnie lżejsze i bardziej łaskawe dla bębenka piasty (kosztując przy tym zaledwie 2 dychy więcej). Reszta faktycznie w stosunku do deore nic nie wnosi. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez vdcmike 1
KSS Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Dzięki za pomoc, też jeśli chodzi o opony. Trochę o tym myślałem i po wymianie hamulców i właśnie tych opon o których pisaliśmy na pw będzie to dla mnie hardtail właściwie wręcz idealny, szczególnie za taką cenę😉. Rowery niestety mocno podrożały przez pandemie☹️. Jeździ mi się nic bardzo dobrze, rower działa bardzo płynnie. Ma napęd deore m6100 1x12, mechanizm korbowy Shimano Deore MT5101 34t który się spisuje się bardzo dobrze, mi po prostu wystarczy. Jego najsłabszymi punktami są właśnie opony i hamulce, reszta jest super. Okleiłem go bo przyszedł z uszkodzonym lakierem w paru miejscach. Wyszło ciekawie😉. Mógłbym wrzucić pare zdjęć w odpowiednim dziale😉. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi