jacob1 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Po 3 latach spędzonych na bardzo podstawowym sprzęcie jakim był Kands Energy 1100 w marcu tego roku postanowiłem przesiąść się na coś znacznie lepszego. Rozważałem parę opcji. W końcu zdecydowałem się na Big Nine 500 lite. Ale na szczęście nie było już dostępnego mojego rozmiaru (S), dlatego wziąłem wersje Limited Co ciekawe jednym z głównych argumentów za 500 Lite był napęd 2x. Natomiast w sklepie przekonałem się że jednak nie potrzebuje przedniej przerzutki Po zrobieniu jakiś 700-800km nie żałuję Oczywiście w porównaniu z poprzednim rowerem to jest przepaść. Pierwsza wycieczka na Ślężę uświadomiła mnie że było warto Specyfikacja standardowa, na ta chwile jedynie co zostało dodane, oprócz koszyka na bidon to oklejenie części newralgicznych miejsc folia Noso (polecam swoją drogą) Shimano Deore M6100 FSA GAMMA PRO 1X MEGAEXO 32t Shimano SLX M7100 Shadow + Manitou Markhor Comp Air Shimano SLX M7100 KMC X12 Shimano MT-200+ RT-10 Maxis Ikon Z plusów: Przede wszystkim -geometria - napęd 1x12 i przerzutka - Manitou Z minusów - ta cholerna manetka blokady i sam mechanizm. Co jakiś czas nie chce odblokować. A czasem to linka wychodzi zamiast wejść do manetki.njesli chodzi o samo blokowanie to próbowałem nasmarować to (myślałem że to z powodu tarcia plastikowych el o siebie) nic nie dało. I z tego co czytam to ten typ ktoś ma. Może ktoś coś ?? - hamulce. Wiadomo podstawowy model. Myślę że one będą celem pierwszej modyfikacji. Na już to chce spróbować polmetalikow bo klocki i tak do wymiany. Ale co docelowo? Czytałem że niektórzy wymieniają tylko klamki żeby zwiększyć modulację na takie z servo wave. Plus tarcze. Ma to sens ? Mi przeszkadza bardziej niewielka modulacja aniżeli brak siły no i łatwo zagrzać ta tarcze Myślałem na początku też o dłuższym mostku i zwezeniu kiery. Ale chyba się przyzwyczaiłem Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez jacob1
Pazuzu Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Jeśli można wiedzieć to na jaki wzrost dobrałeś ramę S? Jako plus wymieniasz amortyzator - możesz coś więcej napisać?
jacob1 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2021 NA 1,72cm Wg. strony Meridy jestem gdzies pomiędzy - końcówka Ski, poczatek M, ale zdecydowanie S bardziej pasuje Działanie- nie jest to drogi widelec, ale sprawdza sie wyśmienicie. Jedynie mechanizm blokady jest po prsotu słaby
Khemlish Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) U mnie 182cm rozmiar L, nie mam problemu z blokadą (odblokowywaniem) amortyzatora. Wysłane z mojego POCO X3 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Marca 2022 przez Khemlish
Rekomendowane odpowiedzi