Wojcze Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Cześć, Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem rowerowym laikiem, niedawno zacząłem przygodę z triathlonem i rozwiązał się worek wątpliwości. Do rzeczy, mam rower Vertigo Carnaby 700c (rower tesco value) na osprzęcie shimano claris, kupiłem go okazyjnie, na poważnego rumaka przyjdzie jeszcze czas. Jest w nim korba SHIMANO CLARIS FC-2450 50/34 170(tego parametru nie jestem pewny-nie mam teraz dostępu do roweru, ale to nie istotne) octalink. Ma on jednak kilka mankamentów i jednym z nich są pokrzywione blaty korby, podjąłem próbę prostowania, jest lepiej, jednak chciałbym wymienić korbę na coś nowszego? lżejszego? ze świeższym "lookiem"? Czy wersja korby z clarisa r2000 podejdzie plug and play? A może ze 105'ki się nada, lub innej wyższej od clarisa grupy? Najbardziej zależy mi na informacji czy korbę octalink mogę w jakiś sposób zamienić na korbę ze sztycą zintegrowaną. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem. Jak coś pomieszałem, przepraszam.
Fenthin Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Z tym lżejszym to bym nie przesadzał - tanie korby HT2 potrafią być cięższe od tych na Octalink. Natomiast technicznie nie ma problemu. Musisz tylko kupić odpowiedni suport. FC-R2000 będzie w zupełności wystarczająca, ewentualnie FC-R3000 jeśli akurat trafisz taniej. Droższe korby nic Ci nie dadzą, a będzie to wyraźnie droższy zakup. 1
Rekomendowane odpowiedzi